Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Wyprawka dla fotografa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Wyprawka dla fotografa

(filtry UV i "ochronne", stosować czy nie)
    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Temat jest na tyle drażliwy, że potrafi zdominować każdy wątek.
    Racja
    Warto zachować zdrowy rozsądek: każde szkiełko w torze optycznym może coś zmienić. Im gorsze szkiełko, tym większe mogą być zmiany. Koledzy, którzy polecają stosowanie filtrów, mają już większe doświadczenie, dobrej klasy (drogie) obiektywy, i w tym przypadku stosowanie "szkła ochronnego" może mieć sens. Może, bo według innych najlepszą ochroną jest dekielek i nałożona osłona przeciwsłoneczna (poza warunkami typu dużo pyłu, latający żwir itp)
    Jeśli ktoś zaczyna, najczęściej ma niedrogie, podstawowe obiektywy, o ile nie jest to jeden, najtańszy z oferty producenta, 18-55. Stosowanie do takiego obiektywu filtrów ochronnych wysokiej klasy nie zaszkodzi, ale ma umiarkowany sens - zamiast kupować filtr "ochronny" za 1/2 - 1/3 wartości obiektywu, warto troszkę dołożyć, i kupić choćby filtr polaryzacyjny, albo dołożyć do lepszej (lekko przyszłościowej) torby, kupić zapasowy akumulator i kartę pamięci, lub nawet za tą samą kwotę kupić starą manualną "50" z gwintem M42 i adapter do aparatu. Z drugiej strony, jeśli ktoś zamierza od razu robić zdjęcia w trudnych warunkach, w których soczewki obiektywu mogą być narażone na uszkodzenie (wspomniany pył, żwir, lub... "wylizanie" przez psa) to lepiej coś założyć, nawet, jeśli to "coś" w pewien sposób może pogorszyć jakość obrazu. Moim zdaniem: do obiektywu za 100-200zł kup filtr za 30zł, i zakładaj wtedy, kiedy musisz, do obiektywu za 1000-2000 kup lepszej klasy, i zakładaj, kiedy uznasz, że warto.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Nie używam filtrów UV. Osłona przeciwsłoneczna wystarcza również jako ochrona obiektywu.

Uzależniony

Hmm...A ja myślałem, że te filtry ochronne odkręca się podczas robienia zdjęć, poważnie. Nie wiedziałem, że ludzie robią zdjęcia z dodatkowymi nakręcanymi szkiełkami. Po co?
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    Hmm...A ja myślałem, że te filtry ochronne odkręca się podczas robienia zdjęć, poważnie. Nie wiedziałem, że ludzie robią zdjęcia z dodatkowymi nakręcanymi szkiełkami. Po co?
    a czasami filtry potrafią pogorszyć sprawę czy to odblaski dodatkowe czy jakieś flary czy nawet w niektórych przypadkach problemy z bf/ff. Na forum trafiały się różne jazdy Co nie zmienia faktu, że czasem ratują dupę chociaż ja wolę osłony przeciwsłoneczne
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

I zaczęło się
    Powtórzę: jeśli jakiś kamyk ma coś uszkodzić, to lepiej, żeby to był filtr nawet za 300zł, niż soczewka obiektywu za kilka tys., ale w większości przypadków wystarcza (jak wyżej) osłona przeciwsłoneczna (jakby ktoś się zastanawiał dlaczego - trudniej przypadkiem dotknąć soczewkę) i dekielek (jeśli nie robimy zdjęć).

Pełne uzależnienie

No to moze podam trzy przyklady kiedy UV sie przydal. Trening zuzlowcow, nagrywam kamera stojac na zakrecie tuz przy bandzie nagle slysze jakies pukniecie, spogladam w obiektyw a tam piekne zarysowanie filtra UV przez kamyk wyrzucony spod kola. Nagrywam przygotowania u panny mlodej, ukladanie fryzury i nagle dostaje strumieniem lakieru do wlosow z brokatem prosto w obiektyw, zdjalem upackany filtr UV i nagrywam dalej. Na weselu czesc ludzi przebrala sie za rodzine z Ameryki a jedna pani udawala sprzataczke i biegala plynem do mycia szyb, szmata i myla co sie dalo wlacznie z obiektywem mojej kamery. Zdjalem filtr UV i nagrywalem dalej. Dodam, ze oslona przeciwsloneczna dosc duzych rozmiarow jest non-stop na obiektywie.
    Ale z drugiej strony robie zdjecia w miescie poznym wieczorem, swiatla samochodow, oswietlone budynki, tlumy ludzi no wiecie klimat wielkomiejski (bo to w koncu stolica) ale juz na wyswietlaczu swiatla jakies takie nie bardzo. Zdejmuje wiec filtr UV i robie zdjecia. O, teraz jest ok.

Witam. Czy ktoś z Was może mi poradzić jaka torba będzie odpowiednia na dwa Body, 2-3 obiektywy ładowarka baterie. Kupiłam Camrock x60 ale jest przeogromna więc odesłałam i zamówiłam Camrock x50 a ta znów za ciasna. Czy jest coś pomiędzy? Czy ktoś z Was może mi coś poradzić ? Dzięki

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Duzo pisze sie o pogorszaniu jakosci zdjec przez UV, ale realnie chyba nikt nie widzi roznicy jesli nie robimy zdjec pod ostre swiatlo itd. Natomiast ochrona przedniej soczewki jest niezaprzeczalna.

Sam mam UV na kazdym szkle. Oslony tez zakladam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Torba - ciężko doradzić, bo 2x 5d z gripami zajmie więcej miejsca niż 2x 100d, 70-200/2.8L jest większy niż 85/1.8, itd, nie napisałaś nic o lampie (lampach) - jeszcze się okaże, że ta pierwsza za pół roku okazałaby się za mała
    Napisz co chcesz tam nosić, może ktoś ma podobny zestaw i coś podpowie.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez malwie Zobacz posta
    Witam. Czy ktoś z Was może mi poradzić jaka torba będzie odpowiednia na dwa Body, 2-3 obiektywy ładowarka baterie. Kupiłam Camrock x60 ale jest przeogromna więc odesłałam i zamówiłam Camrock x50 a ta znów za ciasna. Czy jest coś pomiędzy? Czy ktoś z Was może mi coś poradzić ? Dzięki
    Tego spróbuj
    Lowepro | Find the best camera bag with Lowepro Bagfinder

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów