Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Obiektyw szerokokątny

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Obiektyw szerokokątny

Cytat Zamieszczone przez Fallmau Zobacz posta
    Przyrody
    odpowiedź jak w familiadzie....więcej niż jedno zwierze to ? LAMA....O_o
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Tzn??? Przecież zadałem proste pytanie! Jeśli nie potrafisz na nie odpowiedzieć, to nie będziesz w stanie dobrać obiektywu do tematu. Czym innym fotografujesz mrówki a czym innym zachody słońca - wszystko to przyroda!!!
    Przepraszam Cię najmocniej, strasznie zakręcony dziś jestem . Chodzi mi o krajobrazy, drzewa, lasy, łąki, plaże i pochodne, nie zamierzam fotografować zwierząt, ludzi itp.
    Odpuszczam też z tym rozmywaniem, w sumie kit robi to nawet "nieźle" i na jakiś czas to mi wystarczy, może będzie to następne szkło, natomiast chciałbym się skupić na fotografowaniu tego co napisałem powyżej.
    Podsumowując, ogólnie zależy mi na ostrości zdjęć krajobrazów. Dziękuję też wszystkie wcześniej udzielone odpowiedzi, wszystko czytam, analizuje, bardzo mi pomagacie.
    Co do dokształcenie się - staram się ale obszerność materiału jest duża i przyswojenie wszystkiego zajmie mi trochę, a wiadomo, z praktyką będzie to szło dużo szybciej.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

To jeśli ma być szeroko i do krajobrazów, to we wspomnianym przez Ciebie budżecie nie znajdziesz niczego lepszego niż 18-55 Canona. Zwłaszcza wersja IS STM jest godna polecenia (nie wiem, czy akurat tą masz), bo jest chyba nawet lepsza optycznie (sam kit wcale nie jest zły optycznie), zdecydowanie lepsza mechanicznie i - co cholernie ważne przy foceniu widoczków - nie kręci mordką!
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Obecnie mam EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 IS, standardowy od canonca eos 500d.
    Solti, masz na myśli to?
    Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM - Optyczne.pl
    Duży będzie przeskok względem obiektywu kitowego napisanego powyżej?

Coś już napisał

Uzależniony Awatar italy

Jest masa stron z podobnymi recenzjami.Tu jedna z nich.Zobacz co taki obiektyw potrafi i czy taka ogniskowa jest dla Ciebie dobra:
    Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM : Specifications and Opinions [JuzaPhoto]

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    na FF też nie.
    no pewnie że nie
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez dyrta Zobacz posta
    Jeśli typowo do krajobrazu, to to szkło jest bezużyteczne i zwykły kit nada się lepiej.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Fallmau Zobacz posta
    Obecnie mam EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 IS, standardowy od canonca eos 500d.
    Solti, masz na myśli to?
    Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM - Optyczne.pl
    Duży będzie przeskok względem obiektywu kitowego napisanego powyżej?
    Tak, tego mam na myśli. Czy duży przeskok? W jakości generowanego obrazka nie. W komforcie pracy, jeśli będziesz myślał o używaniu filtrów, zwłaszcza z mocowaniem cokin, to na pewno bardzo duży.
    Jeśli nie myślisz o filtrach, to nie zawracaj sobie głowy i na razie zostań z tym, co masz.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Tak, 50 1.8 II mialem na mysli strone temu. 50 1.8 II to prekursor 50 1.8 STM. Optycznie bardzo zblizony. Niestety mechanicznie znacznie gorszy. Potrafi sie rozpasc, zatrzec i temu podobne. Ale jest tani. I jak sie ma szczescie i dobrze go traktuje to mozna nim robic zdjecia Po prostu opcja "po taniosci" dla 50 STM. Jak nie chcesz dozbierac 200-300 zl to mozesz kupic. Ale lepiej porob zdjecia kitem. Zobacz jaka ogniskowa staje sie Twoja ulubiona i kup stalke... Albo jak juz powiedzeli 17-50 2.8. Swiatlo zauwazalnie lepsze, i "efekt rozmycia" tez bedziesz mial wiekszy. A obiektyw calkiem uniwersalny...
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Cytat Zamieszczone przez AndrzejXM Zobacz posta
    Tak, 50 1.8 II mialem na mysli strone temu. 50 1.8 II to prekursor 50 1.8 STM. Optycznie bardzo zblizony.
    "Prawie" robi różnicę. Jak dla mnie optycznie II był do luftu, a STM bardzo pozytywnie zaskakuje na tym tle. Albo inaczej - stosunek przyrostu jakości (optycznej - powłok, przesłony; budowy; AF) do przyrostu ceny jest kolosalny.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów