Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Lampa studyjna jaką moc wybrać żeby nie przesadzić

Początki nałogu Awatar eleroo

Domyślnie Odp: Lampa studyjna jaką moc wybrać żeby nie przesadzić

No tak ogólnie to wiem, moje drastyczne skróty myślowe niekiedy mnie gubią Czasem zapominam, że w internecie trzeba być hiperprecyzyjnym i że ludzie tutaj, to nie moi kumple, którzy wiedzą o co mi chodzi bez zbędnych tłumaczeń

Co za różnica, co my myślimy, który z tych obiektywów lepszy do produktu? Tak "naprawdę" to żaden. Masz oba, nie możesz przetestować, którym osiągniesz "lepsze" wyniki? No już nie przesadzaj Aparat w dłoń, buty na tło i do dzieła W takich sytuacjach przypomina mi się historia kolesia, któremu ktoś kiedyś powiedział, że zdjęcia nocne to tylko ISO 100, f16 i statyw i ten nawet nie spróbował inaczej... Dziewczyno, poznaj swój sprzęt dokładnie, jego możliwości a przede wszystkim ograniczenia, to podstawa podstaw Podstawy fotografii też sobie ogarnij, bo jednak chyba nie do końca rozumiesz o co chodzi. Poczytaj o hiperfokalnej, poczytaj o dyfrakcji, ułatwi Ci to wiele i znacznie uprości pracę.

Miasto
    Kraków

pytam z ciekawości jasne że sprawdze oba, problem taki ze jak sie kupi lepszy dużo droższy obiektyw to o starej 50 tce sie zapomina, i na pewno nie tylko mnie to dotyczy
    no i nie wiem czy bym słuszne wnioski wyciągneła z testu taak podstawy studyjnej fot. (bo że poza studiem podstawy to zdecydowanie sie nie zgodzę)

dzięki za rade sprawdze tą stronkę nawet nie wiedziałam że taka istnieje.

dobry pomysł z kilkukrotnym błyskiem, tylko jak to ustawić... poszperam, może się obejdzie bez kupna lampy studyjnej puki co, a może studyjna wcale nie jest lepsza od zewnętrznej a co dopiero paru zewnętrznych i radia, plus ze można w plener zabrać jak myślicie? czy taka np quantuum up 300 byłaby duzo lepsza do fot portretowej niż ta 430ex z softboxem? czy różnica się zaczyna przy bardziej profesjonalnych lampach studyjnych?
    tylko wtedy statyw, ale statyw mam. a wężyk nie konieczny chyba, wystarczy wyzwalacz, tylko tych fot nie robiłam na statywie bo po co przy czasie 1/125.
    Ostatnio edytowane przez sajgon ; 04-02-2016 o 21:50

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez sajgon Zobacz posta
    jak sie kupi lepszy dużo droższy obiektyw to o starej 50 tce sie zapomina, i na pewno nie tylko mnie to dotyczy
    Niie tyle "droższy" co "odpowiedni do danego celu"
    Np. tanio, AF, macro to może być Soligor/Cosina/jeszczekilkanazw "plastik fantastik" 100/3.5 macro, z fabryczną soczewką skala 1:1. Jego wygląd i sposób pracy nie budzą zaufania, ale jak na wartość, efekty dawał dobre.

taak podstawy studyjnej fot. (bo że poza studiem podstawy to zdecydowanie sie nie zgodzę)
    Jakby to powiedzieć... zależność głębi ostrości od ogniskowej, odległości i przysłony jest taka sam w studio i poza nim

dobry pomysł z kilkukrotnym błyskiem, tylko jak to ustawić...
    Przecież napisałem, krok po kroku

a może studyjna wcale nie jest lepsza od zewnętrznej a co dopiero paru zewnętrznych i radia, plus ze można w plener zabrać jak myślicie? czy taka np quantuum up 300 byłaby duzo lepsza do fot portretowej niż ta 430ex z softboxem? czy różnica się zaczyna przy bardziej profesjonalnych lampach studyjnych?
    Na sąsiednim forum (żółto-czarnym, nikoniarzy) niedawno pojawił się podobny wątek, ktoś pytał o najlepsze lampy, i wyszło mu, że musi mieć "wszystkomające", na każdą ewentualność: do studia, w plener, z możliwością synchronizacji z krótkimi czasami, i z możliwością kilku błysków na sekundę, i najlepiej z mocnym pilotem, oczywiście w rozsądnej (dla nas) cenie. Niestety, taki sprzęt jeszcze nie istnieje
    Reporterska jest lepsza - bo możesz włożyć dwie lampy do torby, spakować dwie parasolki razem ze statywami, i się nie zmęczysz, niosąc to wszystko na sesję.
    Studyjna jest lepsza, bo masz większe możliwości kształtowania światła, masz lampę pilotującą, która pozwala Ci na dokładniejsze ustawienie oświetlenia, i masz większą moc (od strony elektrycznej: w Twojej lampie możesz mieć teoretycznie jakieś 60Ws, przeciętne studyjne to 300Ws, w bywają w użyciu 1000-1200Ws).
    Studyjna z zasilaniem akumulatorowym jest lepsza - bo masz dużą moc bez konieczności podłączania jej do gniazdka, ale jest gorsza, bo duża i ciężka.
    Można tak dalej jeszcze długo.

tych fot nie robiłam na statywie bo po co przy czasie 1/125.
    Przepraszam, ale z ręki to sobie można pstryknąć parę używanych butów do ogłoszenia albo na allegro.
    Przy produktówce nie chodzi o "nieporuszone" ze statywu tylko o zapewnienie takiego samego punktu widzenia dla całej serii produktów (ogniskowa, perspektywa, odległość, wysokość), wtedy klient oglądający kilka różnych przedmiotów może je w jakiś sposób ze sobą porównać. Jeśli jedną parę butów zrobisz z bliska, na 24mm, z niskiego kąta, a inną zrobisz na 105mm, i z wysokiego kąta, skąd klient będzie wiedział jak naprawdę wyglądają te buty?

Pytaj pytaj, ale wiesz to takie pytanie trochę nie teges, bo tu raczej bardzo niewiele osób robi produkt akurat tymi szkłami, więc możemy co najwyżej zgadywać jak się nimi będzie pracowało Nie wiem, czy w tej piećdziesiątce dyfrakcja przy f11 nie będzie już bruździć. W tym zoomie teoretycznie nie powinna, ale to możesz łatwo sprawdzić sama. Co do "lepszego i droższego" to właśnie jak pisze r_m, ważniejsze jest "odpowiednie". Ja tamte buty robiłam 85mm, ale gdyby focenie produktowe miało być moim stałym zajęciem, kupiłabym T-S bez dwóch zdań, komfort pracy nieporównywalny. Mam tych zleceń na produkty na tyle niewiele (raczej okazjonalnie, zajmuję się na co dzień inną fotografią, ale jak ktoś dzwoni z dobrą ofertą i mam czas to nie odmawiam), że zwyczajnie wypożyczam sobie szkło jak mi jest potrzebne.

A Ty w tym studio to tylko te buty, czy coś jeszcze? Co się tak uparłaś na tę lampę do butów? Nie prościej zawlec ten bałagan pod jakieś okno z firanką plus ewentualnie jakąś dodatkową półprzeźroczystą szmatą typu organza, batyst etc. i już?

Co do statywu to za r_m, to się robi dla utrzymania kąta widzenia i ogólnego usprawnienia pracy, nie dla unieruchomienia aparatu, choć to oczywiście miły efekt uboczny.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Przepraszam, ale z ręki to sobie można pstryknąć parę używanych butów do ogłoszenia albo na allegro.
    Przy produktówce nie chodzi o "nieporuszone" ze statywu tylko o zapewnienie takiego samego punktu widzenia dla całej serii produktów (ogniskowa, perspektywa, odległość, wysokość), wtedy klient oglądający kilka różnych przedmiotów może je w jakiś sposób ze sobą porównać. Jeśli jedną parę butów zrobisz z bliska, na 24mm, z niskiego kąta, a inną zrobisz na 105mm, i z wysokiego kąta, skąd klient będzie wiedział jak naprawdę wyglądają te buty?
    Problem jest poważny, ale można zastosować równie proste rozwiazania, albo skomlikować to bardziej.

warto poodglądać

https://www.youtube.com/watch?v=_q2BIhb-pa0

Proste rozwiązania:

Jak zrobić zdjęcie na Allegro - Studio W Plecaku

Jak zrobić zdjęcie na allegro - riposta! - Studio W Plecaku
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 04-02-2016 o 23:17

Robert, wszystko fajnie, ale tak jak ten pan to się można bawić na allegro właśnie do jednej rzeczy na rok, a nie jak masz obfocić 200 par butów do katalogu albo 3k itemków komuś do sklepu (jasne, że można, no można, no okej, jak się kto uprze to i kosiarką objedzie Stany Zjednoczone), niemniej filmiki z pewnością mogą nieco przybliżyć kompletnemu laikowi o co w ogóle kaman ze swiatłem w produkcie

A dr5000 to spoko banda, ich kanał to dobre źródło wiedzy wszelakiej

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Podstawowa przewaga 24-105 nad 50 mm jest taka, że jest on zoomem. Przy niewielkich otworach różnica jakości będzie bardzo subtelna, zwłaszcza, że obuwie będzie pewnie w środku a rogi nieistotne. Dłuższe ogniskowe mogą się okazać przydatne, ale jeżeli ogniskowa 50 mm akurat pasuje i obuwie zmieści się w GO na trochę większym otworze, to stałka może dać conieco ostrzejszy obrazek. Ja np. robię 24-105 L całkiem przyzwoite zdjęcia kwiatków jak mi się nie chce przykręcać 100 mm makro.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    A dr5000 to spoko banda, ich kanał to dobre źródło wiedzy wszelakiej
    Już nieraz linkowałem ich filmiki.

Co do prostych rozwiązań, niekiedy można zrobić coś samemu za niewielki grosz, a nie trzeba do tego kupować mnóstwa sprzętu.
    A efekt może być zbliżony, a niekiedy nawet lepszy niż z mnóstwem gratów - jak nabierze się wprawy.

Miasto
    Kraków

Jakby to powiedzieć... zależność głębi ostrości od ogniskowej, odległości i przysłony jest taka sam w studio i poza nim
    hmm ja specjalizuje się w fot. otworkowej więc wiesz... :P

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Podstawowa przewaga 24-105 nad 50 mm jest taka, że jest on zoomem. Przy niewielkich otworach różnica jakości będzie bardzo subtelna, zwłaszcza, że obuwie będzie pewnie w środku a rogi nieistotne. Dłuższe ogniskowe mogą się okazać przydatne, ale jeżeli ogniskowa 50 mm akurat pasuje i obuwie zmieści się w GO na trochę większym otworze, to stałka może dać conieco ostrzejszy obrazek. Ja np. robię 24-105 L całkiem przyzwoite zdjęcia kwiatków jak mi się nie chce przykręcać 100 mm makro.
    o właśnie taka odpowiedź mi była potrzebna dzięki

--- Kolejny post ---

Jasne, że tak ale jeśli robiąc z ręki nie zmieniam ogniskowej, a perspektywę mam zbliżoną, a nie totalnie rozjechaną, to chyba nie ma mega różnicy. Ale wiadomo z statywem bardziej pro i dokładniej by było.
    tylko wtedy jak mam po 15 par butów po 5 ujęć, to musiałabym pierw wszystkim 1 ujecie cyknąć, potem zmiana ustawienia statywu i drugie ujęcie wszystkich itd. Trochę męczące jak chodzi o żonglowanie butami i zmianę parametrów expozycji, bo np to samo ustawienie biały but i czarny zamiast najpierw wszystkie ujęcia białego na takich samych parametrach expozycji.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    A Ty w tym studio to tylko te buty, czy coś jeszcze? Co się tak uparłaś na tę lampę do butów? Nie prościej zawlec ten bałagan pod jakieś okno z firanką plus ewentualnie jakąś dodatkową półprzeźroczystą szmatą typu organza, batyst etc. i już?
    nie tylko buty :P ale przy innych zdjęciach w studio np portretach nie miałam problemów, ale wtedy tez miałam więcej lapm teraz mam jedną, i nie robiłam serii która miała być na takich samych parametrach.

natomiast z ostrością mogę mieć problem bo używając zewnętrznej lampiy błyskowej nie mam światła modelującego. a światło zastane było słabe, teraz dodam żarówkę światła stałego białego statyw i pewnie spokojnie zejdę przy 1/125 do iso 100 i f 5.6

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

teraz dodam żarówkę światła stałego białego statyw i pewnie spokojnie zejdę przy 1/125 do iso 100 i f 5.6
    Ehm, proszę powiedz, że ta "żarówka światła stałego białego" będzie Ci służyć tylko do ustawiania lampy, a nie do naświetlania zdjęć

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów