Twoje oczy myślą co innego ;-)
Nie tylko EIZO robi fajne monitory.
iza73 masz "okrutny" sposób wyrażania swego zdania, jakiś taki napastliwy.
Nie wiem czy wynika to z nastawienia, czy z czegoś innego. To tak bez urazy.
Zanim będziesz kupować mniej lub bardziej przydatne gadżety, to spróbuj darmowych i "amatorskich" narzędzi wobec swego monitora..
Masz w windowsie możliwość "ustawiania" profilu, albo wykorzystaj tą metodę i zobacz skutki:
Ściągnij obrazek png:
http://www.obiektywni.pl/czytelnia/obrazki/472.png
i soft http://www.majorgeeks.com/files/deta...mma_panel.html
Następnie zobacz co wyjdzie z tego:
Amatorska kalibracja monitora
http://gadzetomania.pl/30767,kalibra...tawienie-gamma
Jak się nie pogorszy, to może się poprawi, a jak nie "...to trzeba będzie zawołać fachowca"![]()
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 14-11-2015 o 17:37
Nie posiadam profesjonalnego monitora, jednak po zakupie color muki x-rite'a zdjecia w koncu wygladaja jak powinny po wydrukowaniu.
Wczesniej problemem byla za ciemna (w wiekszosci przypadkow odbitka, oraz dziwne kolory skory).
Jak masz kase i chcesz poprawic wydruki kup kalibrator - nie bedziez biegac do labu po kilka razy i trzymac kciuki za to, ze tym razem moze byc dobrze.
Probowalem kalibrowac monitor w windowsie "na oko", o kant (_._) mozna to bylo rozbic.
Ostatnio edytowane przez zdebik ; 14-11-2015 o 20:15
Ten program miałam zainstalowanyw laptopie i tak szybkojak go zainstalowałam to go wywaliłam.
A kolega @zdebik jaki ma kalibrator ?
Ja myslę o tym X-Rite ColorMunki Smile no chyba, że zaszaleję to X-Rite ColorMunki Display.
Z tego co widzę to ten pierwszy nie ma chyba zapisu ustawionego profilu tak widziałamna filmikach na you tube.
Ja na szczęście ma w fotolabie dobrego laboranta i wie o co mi chodzi i jak trzeba to poprawi
Jak wiadomo, można mieć Eizo skalibrowany kalibratorem za 10.000zł a w fotolabie wszystko zależy od chemi, papieru i laboranta![]()
W sumie nie powinienem odpowiadać, bo Twój ton dyskusji skutecznie zniechęca do jakiejkolwiek pomocy, ale może ktoś inny tu trafi i poczyta.
Jak już się uparłaś na tego Smile'a to tak, ma możliwość zapisu profilu. Jaki by był sens takiego urządzenia gdyby nie miał takiej funkcji?
W oryginalnym sofcie po prostu ustawia nowy skalibrowany profil jako domyślny w systemie. Gdzie są profile na dysku to już sobie poszukaj.
Zamiast oryginalnego softu można użyć dispcalGUI + Argyllcms (Smile jest na liście kompatybilnych urządzeń). Ten soft ma zdecydowanie więcej możliwości niż ten dołączony do tego kalibratora.
i od profilu drukarki udostępnionego przez fotolab.a w fotolabie wszystko zależy od chemi, papieru i laboranta
Ostatnio edytowane przez Element7th ; 14-11-2015 o 22:23
Nie rozumiem cię, poprostu chce konkretnych odpowiedzi a nie akademickich dyskusji. Chciałam się dowidziec coś od danym kalibratorze a tu czytam bym sobie zapłaciła bo szkoda kupować.
Na podanej przez ciebie stronie też wypowiada się facet jaki to badziew ten kalibrator i podobne, klikam w stopkę i proszę - gość kalibruje monitory za jedyne ... 350zł sztuka! Wiec od razu mam odpowiednie zdanie o takim człowieku ... "nie kupuj ja ci skalibruje za jedyne 350"
Jak kogoś uraziłam to przepraszam.
Dot. tego zapisywania ustawień/profilu to takie cuda przeczytałam wiec się pytam:
"nie chodziło mi o profesjonalny efekt. dlatego zdecydowałem się na najtańsze rozwiązanie.
sama kalibracja jest ok, ale po przestartowaniu komuterów w win7 kalibracja traci się i trzeba ją robić od nowa! masakra! po przebrnięciu przez przeróżne fora i porady ze strony xrite (bo tak! jest to sprawa normalna dla tego urządzenia) nie udało mi się nic wskórać."
Ostatnio edytowane przez iza73 ; 14-11-2015 o 23:13