Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: 5d zamiana -czy warto

Dopiero zaczyna Awatar Norberto
    Miasto
    Parczew

Domyślnie Odp: 5d zamiana -czy warto

Cytat Zamieszczone przez jaceks Zobacz posta
    czasem również pstryknę jakiś portret , czy możecie mi jeszcze pomóc bo mam okazję kupić używany obiektyw 85 1,8 za około 700 pln , czy może lepiej sobie odpuścić.
    Dość popularne szkło i warto mieć ale dobrą alternatywą dla niego (choć troche droższą - ok 2k) jest Canon 100mm F2 USM. Do krajobrazu wystarczy to co masz ale jeśli chcesz coś do portretu (a i w plenerze też się przyda) to polecam Ci właśnie tę "setkę". Jakościowo świetne szkło, aż dziwne że nie ma czerwonego paska (ale to dobrze bo jest taniej :P). Sam używam bardzo często właśnie z 5D i efekty są wyśmienite.
    Ostatnio edytowane przez Norberto ; 11-08-2015 o 13:31

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Norberto Zobacz posta
    Dość popularne szkło i warto mieć ale dobrą alternatywą dla niego (choć troche droższą - ok 2k) jest Canon 100mm F2 USM. Do krajobrazu wystarczy to co masz ale jeśli chcesz coś do portretu (a i w plenerze też się przyda) to polecam Ci właśnie tę "setkę". Jakościowo świetne szkło, aż dziwne że nie ma czerwonego paska (ale to dobrze bo jest taniej :P). Sam używam bardzo często właśnie z 5D i efekty są wyśmienite.
    zaczyna się robić mętlik , chciałem 50 STM ,a tu już 100 na horyzoncie ,teraz to mam zagadkę
    Zapraszam do oceniania moich kilku fotek
    http://www.canon-board.info/galerie-...2/#post1290862

a co do stałki to poszukam zdjęć przykładowych może mi pomogą w dokonaniu wyboru , chociaż 100 nie brałem wogóle pod uwagę

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Cubbus , zastanawiałem się nad zamianą moich obiektywów na 24-70 2,8 ale wtedy zostanę bez tele i przy krajobrazie nie wiem czy ma to sens, proszę o opinie.
    Nie wiem czy ma to głębszy sens. Do krajobrazu nie potrzeba przecież super jasnych szkieł ale ostre. A każde szkło jak się domknie o 1-2 działki potrafi być ostre, chyba że jest walnięte.
    Najlepsze swoje foty robiłem kitem... teraz mam całe stado szkieł i wierz mi, że oddałbym je za tą radość fotografowania co mi dawała stara minolta i 18-70.
    85/1.8 jest fajnym szkłem do portretu, krajobrazu nim nie robiłem wolę albo UWA albo tele do tego. Za 700 to bym brał, bo jak się nie spodoba to bez problemu za tyle odsprzedasz.

Miasto
    Parczew

a co do stałki to poszukam zdjęć przykładowych może mi pomogą w dokonaniu wyboru , chociaż 100 nie brałem wogóle pod uwagę
    A warto o niej pomyśleć. Jeżeli chcesz to wieczorem, ewentualnie jutro mogę podesłać Ci kilka zdjęć z 5D + 100mm.
    Ja nie namawiam ale przedstawiam jedynie alternatywę bo wiele osób poleca 85 1.8 a zapomina o (wg. mnie) lepszym 100mm f2 50tka jest bardziej uniwersalna "na codzień" bo jest troszkę szersza. Setkę używam głównie przy plenerach ślubnych, portretowaniu tańczących gości czy też przy fotografowaniu samochodów. Ostrzy jak żyleta.
    Ostatnio edytowane przez Norberto ; 11-08-2015 o 14:52

Coś już napisał

A warto o niej pomyśleć. Jeżeli chcesz to wieczorem, ewentualnie jutro mogę podesłać Ci kilka zdjęć z 5D + 100mm.
    Ja nie namawiam ale przedstawiam jedynie alternatywę 50tka jest bardziej uniwersalna "na codzień" bo jest troszkę szersza. Setkę używam głównie przy plenerach ślubnych, portretowaniu tańczących gości czy też przy fotografowaniu samochodów. Ostrzy jak żyleta.
    Poproszę o fotki i z góry dziękuję

Miasto
    Parczew

Podaj najlepiej maila to prześlę kilka kadrów

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

mam 17-40 l , w razie potrzeby zmienię
    czekaj to masz 17-40 i chcesz kupic dodatkowe 10mm do krajobrazu ? brawojezeli chcesz cwiczyc portret ok , ale majac tamten obiektyw i kupowanie węższego mija się z celem...
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    czekaj to masz 17-40 i chcesz kupic dodatkowe 10mm do krajobrazu ? brawojezeli chcesz cwiczyc portret ok , ale majac tamten obiektyw i kupowanie węższego mija się z celem...
    chcę dokupić stałke do nauki portretu i tu pytanie co wybrać do mojego zestawu

--- Kolejny post ---

Podaj najlepiej maila to prześlę kilka kadrów
    kaper.swiercz@gmail.com

--- Kolejny post ---

Á może ma ktoś do sprzedania obiektyw m44 oglądam sporo zdjęć i bokeh jest rewelacyjny . Nigdy nie korzystałem z tych szkieł i nawet nie wiem czy potrzeba jakąś przejściówkę czy nie

Miasto
    Parczew

Trzeba adapter do tego szkła bo to inne mocowanie. Najlepiej kupić z potwierdzeniem ostrości bo są też zwykłe przy których tego potwierdzenia nie będziesz miał a jak dobrze wiesz ostrość tylko manualnie kręcona
    Ostatnio edytowane przez Norberto ; 11-08-2015 o 16:45

Coś już napisał

Trzeba adapter do tego szkła bo to inne mocowanie. Najlepiej kupić z potwierdzeniem ostrości bo są też zwykłe przy których tego potwierdzenia nie będziesz miał a jak dobrze wiesz ostrość tylko manualnie kręcona
    To może ma ktoś do sprzedania taki zestaw?

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów