Pokaż wyniki od 1 do 10 z 100

Wątek: Adapter z EF na FD

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie Odp: Adapter z EF na FD

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    przede wszystkim matowki w tych aparatach nie sa do ostrzenia a jedynie do kadrowania.
    nie da sie z wysokim prawdopodobienstwem nastawic prawidlowa tzn wysoka ostrosc.
    wynik jest przypadkowy - na zasadzie szczescia - cos jak slepej kurze ziarno.

nie lubie zgadywac , przypuszczac, twierdzic wysnute z palca teorie. kiedys przed paru laty to pomierzylem
    Bechamot siejesz defetyzm Zdjęcia się robi, a nie mierzy MTF-y MTF-ów. I tak, wiem co piszę - 400D z manualnymi szkłami zrobiłam mnóstwo zdjęć - dało się

aurellie92 można tanim kosztem mieć przyzwoite efekty.
    Do KIT-a dokup pierścienie pośrednie (z mocowaniem EF a nie M42 !) np. te:
    Pierścienie pośrednie Canon z automatyką i AF. (5241475544) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Pierścienie pośrednie do Canon, automatyka (5246307912) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Warto dołożyć i kupić takie z przeniesieniem automatyki, bo będą działać ze wszystkimi szkłami (EF, M42 i wszystko inne). Już z tym co masz, możesz coś fajnego zrobić.

Szkła manualne są fajne, nawet bardzo - wystarczy trochę cierpliwości, więc się nie zrażaj Mnie po 7,8 latach zabawy wcale się nie znudziło - przybyło mi tylko kilka kolejnych systemów. Na początek najlepsza byłaby jasna 50- tka z M42 lub Yashica C/Y z przejściówką.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Adapter z EF na FD

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Bechamot siejesz defetyzm Zdjęcia się robi, a nie mierzy MTF-y MTF-ów. I tak, wiem co piszę - 400D z manualnymi szkłami zrobiłam mnóstwo zdjęć - dało się

aurellie92 można tanim kosztem mieć przyzwoite efekty.
    Do KIT-a dokup pierścienie pośrednie (z mocowaniem EF a nie M42 !) np. te:
    Pierścienie pośrednie Canon z automatyką i AF. (5241475544) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Pierścienie pośrednie do Canon, automatyka (5246307912) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Warto dołożyć i kupić takie z przeniesieniem automatyki, bo będą działać ze wszystkimi szkłami (EF, M42 i wszystko inne). Już z tym co masz, możesz coś fajnego zrobić.

Szkła manualne są fajne, nawet bardzo - wystarczy trochę cierpliwości, więc się nie zrażaj Mnie po 7,8 latach zabawy wcale się nie znudziło - przybyło mi tylko kilka kolejnych systemów. Na początek najlepsza byłaby jasna 50- tka z M42 lub Yashica C/Y z przejściówką.

rada zeby zakupic m42 do macro jesli ma obiektyw kitowy jest idiotyczna.

oczywiscie pierscienie posrednie , lub raynox.
    mam jedno i drugie i trzecie i czwarte i najwygodniejszy a najtanszy bedzie raynox.
    dzialac bedzie przyslona - to jest wazne w macro , gdyz nastawiac trzeba na mozliwie jasnym obiektywie , a na czas zdjecia mocno przyslonic.
    raynox jest o tyle fajny , ze przy zmiennej ogniskowej zmieni sie i skale odwzorowania , a nie ma zabawy z dokladniem / zdejmowaniem pierscieni. .
    spadek jakosci jest akceptowalny , wcale nie taki wielki .
    bokeh nie bedzie taki jak z m42 , ale ostrosc moze byc nawet lepsza.

za rade zeby robic zdjecia dziekuje , ale watpie zebys robila wiecej niz ja. starcza mi czasu i na zdjecia i na pomiary.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów