Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Jaka lustrzanka dla podróznika? Bardzo prosze o poradę

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie Odp: Jaka lustrzanka dla podróznika? Bardzo prosze o poradę

Cytat Zamieszczone przez mia123 Zobacz posta
    Nie rozumiem czemu jasne?
    Po dziesięciu latach powinnaś wiedzieć czy potrzebujesz wielu bocznych punktów, szybkiej serii, skutecznego aiServo, małego/dużego wizjera, wysokiego iso, jakości obrazu itd itp. Teoretycznie dla ambitnych do podróży jest właśnie 6d, ale jak pytasz o M3 to może faktycznie aż tak dobrego aparatu nie potzrebujesz.

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

troche podróżuję, ale nie tyle, by nazywać się 'podróźnikiem', ale gdybym nim był z pewnością szukałbym puszki z uszczelnieniami (na trasie można spotkać wszystko, deszcz czy piasek), no i najlżejszej w swojej klasie, co by kręgosłup nie bolał
    ebe ebe

Pełne uzależnienie

Fotografuję już ponad 10 lat. Zdjęcia sama obrabiam, a od nowego aparatu oczekiwałabym jednak większej jakości niż od tego co akurat mam. Z Canona 30d byłam zadowolona, ale zawsze chciałam więcej. Co do Canona 6d zastanawiam się nad punktami AF, bo jest ich mało z tego tylko jeden krzyżowy, w 7d i 5dm3 jest ich zdecydowanie więcej.
    Nie będę ukrywać, że mam spory dylemat, bo chciałabym małe, lekkie i dobrej jakości.

Mieliście jakieś doświadczenia z EOS M3? Czy ma to w ogóle jakaś szansę konkurować z lusterkowcami?
    boczne sensory liniowe potrafia dac w korzystnych warunkach lepszy sygnal niz centralny , o ile tylko je prawidlowo stosowac - albo inaczej mowiac nie korzystac z nich jesli warunki sa dla niech nieodpowiednie.
    bardz0 czesto przelaczam z centralnego na boczne , jesli oceniam ze przebieg mierzonego elementu jest prostopadly.

jesli sie squma jak dzialaja , sa bardzo przydatne , ale trzeba wiedziec kiedy ich nie stosowac.
    w praktyce im wiecej czujnikow tym mozesz miec wiecej problemow.
    wysatrcza jeden centralny i pare peryferejnych, oby tylko prawidlowo dzialaly.
    to nie jest Argument przeciw.

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Po dziesięciu latach powinnaś wiedzieć czy potrzebujesz wielu bocznych punktów, szybkiej serii, skutecznego aiServo, małego/dużego wizjera, wysokiego iso, jakości obrazu itd itp. Teoretycznie dla ambitnych do podróży jest właśnie 6d, ale jak pytasz o M3 to może faktycznie aż tak dobrego aparatu nie potzrebujesz.
    Ktoś tutaj zaproponował ten aparat, dlatego pytam. Ja go nawet nie brałam pod uwagę. Dlatego też nie rozumiem czemu od razu oceniacie po jednym pytaniu.

Pełne uzależnienie

Ktoś tutaj zaproponował ten aparat, dlatego pytam. Ja go nawet nie brałam pod uwagę. Dlatego też nie rozumiem czemu od razu oceniacie po jednym pytaniu.
    nie wiem kto to ocenia
    zapytalas o konkretne 3 apararty i sugerowalbym sie trzymac tego , jako ze Twoj wybor nie jest zly.
    cokolwiek wbierzesz nie bedzie zle , ale zeby wybrac najlepiej to dobrze jest sie poradzic.

swoje zdanie wyrazilem -c6d. jest lekki i niewielki - jak aps , a nawet od niektorych lzejszy.
    dobry do podrozy , choc do kosmetyczki sie raczej nie zmiesci ;-)

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    jesli sie squma jak dzialaja , sa bardzo przydatne , ale trzeba wiedziec kiedy ich nie stosowac.
    w praktyce im wiecej czujnikow tym mozesz miec wiecej problemow.
    wysatrcza jeden centralny i pare peryferejnych, oby tylko prawidlowo dzialaly.
    to nie jest Argument przeciw.
    Jeśli chodzi o punkty AF to faktycznie głównie używam punktu centralnego, jednak w dość sporym stopniu używam też punktów bocznych, dlatego też napisałam o tym. Niestety nie miałam okazji mieć "bardziej zaawansowanego aparatu" na testy dlatego chciałam Was zapytać czy duża ilość AF pomaga, bo może jest to coś w co warto/nie warto zainwestować. Dlatego dziękuję Ci za odpowiedź

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    nie wiem kto to ocenia
    zapytalas o konkretne 3 apararty i sugerowalbym sie trzymac tego , jako ze Twoj wybor nie jest zly.
    cokolwiek wbierzesz nie bedzie zle , ale zeby wybrac najlepiej to dobrze jest sie poradzic.

swoje zdanie wyrazilem -c6d. jest lekki i niewielki - jak aps , a nawet od niektorych lzejszy.
    dobry do podrozy , choc do kosmetyczki sie raczej nie zmiesci ;-)
    W sumie najbardziej póki co skłaniam się ku 6d Dziękuję za radę

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    System FF ( w stosunku do APS-C) daje tylko większe możliwości kosztem większej (body, obiektywy) wagi, ceny, rozmiarów.
    Na to nakłada się polityka producentów wkładających do różnych aparatów/systemów różną technologię co powoduje różnicę w (szeroko rozumianej) jakości zdjęć z poszczególnych aparatów.

Zakup aparatu FF ma sens wtedy (i tylko wtedy) gdy będziesz :
    - używać dobrych (a więc ciężkich, drogich) obiektywów
    - prezentować prace na (dużych) wydrukach, obrabiać samemu w kompie by wyciągnąć......

Kupno/targanie FF po to by np. używać słabych obiektywów lub prezentować zdjęcia tylko w necie z plików jpg powstałe w aparacie to czysty szpan uprawiany często przez wyznawców religii FF.

Jeśli nie masz w planach/genach np. samodzielnej obróbki zdjęć to postaw na rozsądek i kup puszkę APS-C.
    Gdy czujesz że foto będzie Twoim hobby to zacznij od 6D, puszki się i tak wymienia, i kupuj jak najlepsze obiektywy aż zbierzesz optymalny dla Ciebie zestaw.

jp
    Nic dodać nic ująć. Podpisuję się pod tym rękami i nogami.
    Praktyka pokazuje że te "gigantyczne" różnice w obrazowaniu pomiędzy FF i APSc są pomijalne w większości przypadków, a w fotografii podróżniczej naprawdę liczą się rozmiary.

Fotografuję już ponad 10 lat. Zdjęcia sama obrabiam, a od nowego aparatu oczekiwałabym jednak większej jakości niż od tego co akurat mam. Z Canona 30d byłam zadowolona, ale zawsze chciałam więcej. Co do Canona 6d zastanawiam się nad punktami AF, bo jest ich mało z tego tylko jeden krzyżowy, w 7d i 5dm3 jest ich zdecydowanie więcej.
    Nie będę ukrywać, że mam spory dylemat, bo chciałabym małe, lekkie i dobrej jakości.

Mieliście jakieś doświadczenia z EOS M3? Czy ma to w ogóle jakaś szansę konkurować z lusterkowcami?
    Rozważ Sony A6000. Masz znakomitą matrycę o niesamowitym DR której w Canonie próżno szukać (mnie się w fotografii reportażowej czy krajobrazowej to niesamowicie przydaje). Bardzo dobrze sprawuje się też przy wysokich iso, ma znakomite funkcje wideo, pod względem jakości przewyższa wiele kamer, a pod względem funkcjonalności dorównuje. Ma bardzo przyzwoity wizjer. Do tego solidna metalowa obudowa i małe rozmiary. Do tego wszystkiego bardzo sprawny wielopolowy AF. Co też ważne bardzo przewidywalnie i intuicyjnie działa w tym aparacie automatyka. Według mnie jest to sprzęt marzenie dla podróżnika.

Nie przejmuj się niektórzy tak mają że jak coś jest nie po ich myśli to brak argumentów zastępują atakami personalnymi.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-03-2015 o 14:48
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

mia, zanim cokolwiek Ci coś doradzę to chętnie zobaczyłbym jakąś twą galerię aby stwierdzić w jakich zdjęciach gustujesz bo może się okazać że zaawansowany kompakt lub bezlusterkowiec będzie idealnym rozwiązaniem... póki co te wszystkie wpisy powyżej to "wróżenie z fusów"..... zdjcia na szczęście robi się głownie głową a nie sprzętem i niesamowite efekty można osiągnąć sprztem 10x tańszym i lżejszym niż markiem 3 i stadem elek w przeciązonym plecaku ....
    Ostatnio edytowane przez centur ; 25-03-2015 o 15:02
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    "..... zdjcia na szczęście robi się głownie głową a nie sprzętem
    Takie banaly mozna opowiadac komus kto sie chce przesiasc z iphona na FF

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    i niesamowite efekty można osiągnąć sprztem 10x tańszym i lżejszym niż markiem 3 i stadem elek w przeciązonym plecaku ....
    ktos kto fotografuje 10 lat lustrznaka wie, ze te niesamowite efekty mozna otrzymac z "iphona" tylko przy okreslonych warunkach. Drozszy sprzet pozwala uzyskac "niesamowite efekty" w warunkach przy ktorych w 10x tanszym sprzecie nic nie widac.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

ja też rekomenduję 6D, a do tego Canona 24-105/4 L ( lub nowszą i bardziej ekonomiczną wersję z STM)

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów