Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: Jak legalnie niemal nie płacić podatków w fotografii ślubnej?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie Odp: Jak legalnie niemal nie płacić podatków w fotografii ślubnej?

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    bartekwyrobek@gmail.com
    Chyba trzeba polecić Twoją firmę jakiejś kontroli US.
    Dlaczego ktoś ma nie płacić podatków od dochodu ,skoro ja płacę i emeryci i tysiące drobnych firm ?
    Promujesz jakieś cwaniactwo ?
    czy swoją osobę i zaraz będziesz sprzedawał poradniki za 5 dolarów ?
    To jest takie popularne w sieci .
    Dlaczego ktoś ma płacić coś czego nie musi prawnie robić?
    Obejrzyj film to się dowiesz, że wszystko o czym mówię jest zgodne z prawem.
    Nawet namawiam do legalizacji usług fotograficznych - bo to się po prostu opłaca

Obejrzyj i nie płać niepotrzebnie

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Fotosz Zobacz posta
    Heh temat niepłacenia podatków to chyba niezbyt dobry pomysł. My wszyscy jesteśmy uczciwi...
    w tytule napisałem LEGALNIE - czyli bez łamania prawa - UCZCIWIE
    wystarczy obejrzeć film i nie płacić zbędnych podatków tak jak wielu fotografów robi od lat
    Bartek

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta
    "zysk" - skoro lubisz dawać jeszcze więcej do tego złodziejskiego państwa to gratuluje.

Gdzie się człowiek nie obejrzy to go okradają. A skoro można tak jak Bartek mówi, to widocznie po raz kolejny widać jak ułomny mamy rząd, bo to przecież oni uchwalają ustawy przez co można ich dymać, więc nie rozumiem czemu nazywasz to cwaniactwem skoro sami na to pozwolili.
    Tu nie ma dymania rządu. Tu jest po prostu ZNAJOMOŚĆ PRAWA
    Nieznajomość skutkuje płaceniem większej kasy niż jest to wymagane.
    Dlatego ten film - aby kasę dystrybuować samemu, a nie oddawać urzędnikom...
    choć oni podobno wiedzą lepiej co z nią zrobić

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Wg mnie nazywanie cwaniactwem tego co daje prawo jest nie fair, tym bardziej, że osoba otwarcie o tym mówi i metody są legalne.
    Też się wkurzam jak widzę na rocznym picie ile mi kasy Państwo kasuje, ale przecież mogę zmienić branżę...

Taka tylko mała nieścisłość wg mnie się wkradła - skąd autor wątku wziął 19 zł miesięcznie podatku przy karcie podatkowej, bo nawet zajrzałem do przepisów i tam są znacznie wyższe kwoty...

P.S.
    Wg mnie wątek przerodzi się zaraz w niezłą bitwę polsko - polską
    Oj, będzie się działo...
    Hej Bangi,
    pod filmem wytłumaczyłem dokładnie skąd W ustawie są dokładnie takie stawki o jakich piszę.
    W małych miasteczkach nie płacisz nic, średnich 19zł, większych ok 50zł.
    Skąd te ceny? Od kwoty ustawowej (w moim wypadku 260zł) odejmujesz to co się da od zdrowotengo odjąć (w tym roku 241zł) i dostajesz 19zł.

Panowie robię to od lat i oszczędzam dziesiątki tysięcy... a oszczędziłbym i jeszcze więcej gdyby na karcie podatkowej dało się focić za granicą.
    Niestety się nie da więc jak robię ślub poza granicami RP tracę ten przywilej... do końca roku

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    ...zanim zastosowałbym je ,przeprowadziłbym powazne konsultacje z moim Biurem Racunkowym.
    Takie darmowe porady finansowe nie umocowane z Firmą są BEZWARTOŚCIOWE.
    gorąco do tego wszystkich namawiam nie jestem prawnikiem - tylko fotografem

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jeżeli sa rzeczywiste luki w prawie podatkowym to nie widzę problemu kiedy ktoś w nie wchodzi. Czujny fiskus powinien takie luki łatać.

Co innego kiedy robi się idiotyczne kombinacje typu założenia własnej fikcyjnej firmy za granica i zatrudnienia się w niej żeby być pracownikiem najemnym w tym kraju. Takie coś można chyba obalić w sadzie nawet bez doprecyzowania przepisów czy prawa.
    W filmie nie ma mowy o LUKACH PRAWNYCH. Obejrzyjcie go Panowie!Łatwiej będzie dyskutować

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

No tak, zapomniałem o odjęciu zdrowotnego

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Też się wkurzam jak widzę na rocznym picie ile mi kasy Państwo kasuje
    To teraz pomyśl, że widzisz tam tylko wierzchołek góry lodowej...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Co do punktu 2 - kasa fiskalna, kolega powołuje się na rozporządzenie MF, w którym to jest również napisane, że zwolnieniu z posiadania kasy fiskalnej nie podlegają podmioty prowadzące sprzedaż nośników danych. Fotograf przekazujący jakikolwiek materiał na płycie CD/DVD, karcie pamięci czy innym nośniku danych cyfrowych musi posiadać kasę. Nawet jeśli twierdzi, że nośnik taki przekazuje nieodpłatnie, to na kasę nabija go w cenie swojego zakupu. Tak więc chcąc uniknąć posiadania kasy zdjęcia trzeba przekazywać w formie papierowej albo np. udostępniać je do pobrania na ftp.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez darkon Zobacz posta
    Co do punktu 2 - kasa fiskalna, kolega powołuje się na rozporządzenie MF, w którym to jest również napisane, że zwolnieniu z posiadania kasy fiskalnej nie podlegają podmioty prowadzące sprzedaż nośników danych. Fotograf przekazujący jakikolwiek materiał na płycie CD/DVD, karcie pamięci czy innym nośniku danych cyfrowych musi posiadać kasę. Nawet jeśli twierdzi, że nośnik taki przekazuje nieodpłatnie, to na kasę nabija go w cenie swojego zakupu. Tak więc chcąc uniknąć posiadania kasy zdjęcia trzeba przekazywać w formie papierowej albo np. udostępniać je do pobrania na ftp.
    do drugiego odcinka nie doszedlem , gdyz trzeba sie gdzies logowac.
    zobaczylem pare minut pierwszego

oplaca sie byc odwaznym.

tutaj nie ma ryzyka naruszenia prawa do wizerunku podajac zdjecia przez siec dla okreslonej grupy osob - np gosci weselnych - gdyz nie jest to upubliczninie.
    ale jest naruszenie prawa wlasnosci . zamawiajacy czyli para mloda , rodzice itp sa wlascicielami zdjec , za ktore zaplacicli.
    Bez ich zgody Autor zdjce nie ma prawa udostepniania ich innym uczestnikom.

pewenie to nikomu nie przeszkadza , ale teoretycznie mogloby byc to zrodlem jakiegos klopotu.
    w niemczech Taki numer by jako regula nie przeszedl, nawet tylko dla zasady.

Moj znajomy robi mase zlecen slubnych , mlody chlopak ,
    gotowe zdjecia ze slubu udostepnia w sieci ale oczywiscie tylko zleceniodawcy - podaje link do zdjec .

przez to moze byc tanszy , mlodzi drukuja sobie w miare potrzeb , przekazuja dalej.
    zarabia tyle samo na swojej pracy , w sumie jest tanszy , ma wiecej zlecen przez to.
    szuczegolnie mlodzi ludzi , ktorza sami finansuja sobie wesele korzystaj z tego chetnie.

mnie sie ten pomysl podoba.

Autor poradnika jest jednoczesnie autorem paru znakomitych zdjec ( widzialem tylko pare , byc moze jest ich wiecej) - mysle ze to jest podstawa sukcesu , reszta czyli Marketing jest stosunkowo prosta. nie pomoze Marketing robiac slabe zdjecia , ale dobry fotograf bez marketingu , moze nie miec zlecen.

w sumie potwierdza sie moja stara teoria - ze fotografia to sprzedaz inteligencji.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pszczyna

drakon - a jesteś pewien tak na 100%, że taka jest wyrocznia Twojej skarbówki w tej sprawie? Pytałeś w US?

Cytat Zamieszczone przez bartekwyrobek@gmail.com Zobacz posta
    drakon - a jesteś pewien tak na 100%, że taka jest wyrocznia Twojej skarbówki w tej sprawie? Pytałeś w US?
    Taką interpretację otrzymała w 2013r firma w której pracowałem od US, firma nie zgodziła się z taką interpretacją, co było dalej nie wiem, zmieniłem pracę. Dlatego uważam, że warto występować do swojego US o interpretację przepisów, precedensy u nas chyba nie obowiązują, a co urząd to często różna interpretacja przepisu. Kasa to nie taki straszny wydatek, zresztą dostajemy zwrot z US do 700 zł, a śpimy spokojnie. W kręgach związanych z branżą kas już przygotowują się na marzec 2016, mają zniknąć ostatnie zwolnienia, i ma wejść zasada sprzedajesz dla osób fizycznych masz kasę.

@Bechamot - a od kiedy to kontrakt na fotografowanie ślubu jest umową typu "work for hire"? Poza tym w kontrakcie ślubnym zwykle jest zawarty zapis o 'model release', który standardowo w bryt. kontraktach na ogół brzmi tak: "MODEL RELEASE: The Clients hereby grant to the Photographer and its legal representatives and assigns, the irrevocable and unrestricted right to use and publish photographs of the Clients and Guests, or in which the Clients and Guests may be included, for editorial, trade, advertising, stock, commercial and any other purpose and in any manner and medium; to alter the same without restriction; and to copyright the same. The Clients hereby releases the Photographer and his legal representatives and assigns from all claims and liability relating to said photographs." - więc nie ma problemu z publikowaniem zdjęć na blogach, w magazynach, udostępnianiu ich supplierom w celach reklamowych itd.
    Ostatnio edytowane przez miszaj ; 18-03-2015 o 14:17

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez miszaj Zobacz posta
    @Bechamot - a od kiedy to kontrakt na fotografowanie ślubu jest umową typu "work for hire"? Poza tym w kontrakcie ślubnym zwykle jest zawarty zapis o 'model release', który standardowo w bryt. kontraktach na ogół brzmi tak: "MODEL RELEASE: The Clients hereby grant to the Photographer and its legal representatives and assigns, the irrevocable and unrestricted right to use and publish photographs of the Clients and Guests, or in which the Clients and Guests may be included, for editorial, trade, advertising, stock, commercial and any other purpose and in any manner and medium; to alter the same without restriction; and to copyright the same. The Clients hereby releases the Photographer and his legal representatives and assigns from all claims and liability relating to said photographs." - więc nie ma problemu z publikowaniem zdjęć na blogach, w magazynach, udostępnianiu ich supplierom w celach reklamowych itd.
    nie wiem czy w zyciu czytalem glupsza furmulke.
    jesli uwazasz ze to jest skuteczna ochrona na taki przypadek to jestes naiwny.

moze w chinach ?

A co w przypadku, gdy te płytki fotograf nabywa od innej firmy? Z tego co wiem, to rzadko który fotograf sam wytwarza nośniki cd/dvd

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów