A ja polecam sigmę 70mm f/2.8 EX DG macro - chyba najlepszy stosunek jakości do ceny. Wypada sporo lepiej niż S105 czy C100mm jeśli chodzi o rozdzielczość:
Sigma AF 70mm f/2.8 EX DG macro - Full Format Lab Test / Review - Analysis
Do makro oczywiście, bo bzyczący af jest z pewnością wolniejszy niż te w pozostałych szkłach:-)
Nie ma napędu HSM, co i tak mało znaczy przy macro, bo praca jest ręczna, a AF zbędny. Chyba jest już trudno dostępna.
Krótsza ogniskowa z pierściami macro skutkuje mniejszą odległością od przedmiotu, co niekiedy jest irytujące jak robale dają dyla.
Ale nie każdy foci robalew macro.
Nie mam wielkiego doświadczenia w tej materii, ale wypraktykowałem, że ogniskowa 100 mm plus pierścienie 65 mm dają jako taki komfort w macro focenia przyrody.
Miałem 60-tkę odwzorowanie 1:1 i na cropie można było robić jedynie rzeczy nieożywione i tylko do tego ją używałem, bo odległości były już kilkucentymetrowe.
Przy 100-tce to już kilkanaście centymetrów od przedmiotu dla skali 2:1 i większych (mowa o przedniej soczewce).
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-03-2015 o 15:59
Dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Zdecydowałem się jednak na tamrona 90 ze stabilizacją i silnikiem usd. Spodobało mi się, że po przymknięciu osiąga bardzo wysokie wyniki MTF. Nie ma też używek na allegro, więc to dobrze świadczy. Mam nadzieję tylko, że będzie ostrzył w punkt.
z ostrzeniem w punkt to jest zawsze sprawa przypadku , gdyz to zalezy takze od konkretnej puszki.
moj ostrzy ,zasadniczo nie wymagal kalibracji , dopiero po jakims czasie pomierzylem to bardzo dokladnie i okazalo sie ze niewlka poprawka ´jest wskazana - po tym jest tylko lepiej. bez niej tez bylo niezle , choc mylil sie troche czesciej.
to moze dotyczyc kazdego obiektywu kazdej marki .
nie Majac mikrotuningu af w aparacie zawsze przed zakupem nowego obiektywu pytanie jak bedzie ostrzyl jest aktualne .
mysle ze podjales dobra decyzje , ja jestem mega zadowolony . po raz drugi kupilbym to samo.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 06-03-2015 o 09:49
Jak dotrze na pewno pochwale się.![]()
No i dotarł do mnie Tamronik. Wygląda obiecująco. Ostrzy w punkt z tego co udało mi się przetestować. Skala ostrości jest bardzo długa i czasami musi sporo pocelować. Ale to normalne w tym wypadku. Ma problem z focusem gdy obiekt na który celujemy jest mało kontrastowy i jest problem z oświetleniem. Tak to na F4 i F5,6 żyleta.
A po co AF w obiektywie makro??? Całkowity bezsens - przy 1:1 nie ma szans złapać ostrość tam gdzie chcemy - tylko manual!
Mam starą setkę i zrobiłem nią jakieś 20 000 fotek - chyba tylko ze 30 z AF (w ramach testu).
Co do porównania C100 a C100L to na plus jest stabilizacja, a na minus aberacja (2x większa niż w "zwykłej" setce) i gorsze "zachowanie" pod światło.