Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Sigma 105mm czy Tokina 100mm

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Sigma 105mm czy Tokina 100mm

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    ja mam go ze stabilizacja , nie robie jakiegos wyszukanego macro w warunkach bojowych , raczej spokojnie w stodio wiec nie musze miec L
    co to jest stodio?

enforces idz do jakiegoś sklepu i podepnij sobie każdy z tych obiektywów, przestrzel w sklepie - zobaczysz jak chodzi AF w tych szkłach, zobaczysz obrazek każdego z nich i wybór będzie łatwiejszy.
    SONY

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

A ja polecam sigmę 70mm f/2.8 EX DG macro - chyba najlepszy stosunek jakości do ceny. Wypada sporo lepiej niż S105 czy C100mm jeśli chodzi o rozdzielczość:
    Sigma AF 70mm f/2.8 EX DG macro - Full Format Lab Test / Review - Analysis
    Do makro oczywiście, bo bzyczący af jest z pewnością wolniejszy niż te w pozostałych szkłach:-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    canon 100mm f/2.8 macro USM nie eLka
    mega szybkie, celne, ostre.
    Polecam
    Dokładnie, jaki jest sens kupowania kundelków z kiepskim AF jak można mieć szkło w/w Canona w podobnej cenie. Dodatkowo również wersja L IS jest już bardzo przystępna w używkach, ca. 2 kPLN.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    A ja polecam sigmę 70mm f/2.8 EX DG macro - chyba najlepszy stosunek jakości do ceny.
    Nie ma napędu HSM, co i tak mało znaczy przy macro, bo praca jest ręczna, a AF zbędny. Chyba jest już trudno dostępna.

Krótsza ogniskowa z pierściami macro skutkuje mniejszą odległością od przedmiotu, co niekiedy jest irytujące jak robale dają dyla .

Ale nie każdy foci robale w macro.

Nie mam wielkiego doświadczenia w tej materii, ale wypraktykowałem, że ogniskowa 100 mm plus pierścienie 65 mm dają jako taki komfort w macro focenia przyrody.

Miałem 60-tkę odwzorowanie 1:1 i na cropie można było robić jedynie rzeczy nieożywione i tylko do tego ją używałem, bo odległości były już kilkucentymetrowe.

Przy 100-tce to już kilkanaście centymetrów od przedmiotu dla skali 2:1 i większych (mowa o przedniej soczewce).
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-03-2015 o 15:59

Dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Zdecydowałem się jednak na tamrona 90 ze stabilizacją i silnikiem usd. Spodobało mi się, że po przymknięciu osiąga bardzo wysokie wyniki MTF. Nie ma też używek na allegro, więc to dobrze świadczy. Mam nadzieję tylko, że będzie ostrzył w punkt.
    Canon 650D | Sigma 50mm 1.4F | C 16-35mm L II | S 17-70mm F2.8-4.5 | Canon 580ex II

Flickr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez enforces Zobacz posta
    Dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Zdecydowałem się jednak na tamrona 90 ze stabilizacją i silnikiem usd. Spodobało mi się, że po przymknięciu osiąga bardzo wysokie wyniki MTF. Nie ma też używek na allegro, więc to dobrze świadczy. Mam nadzieję tylko, że będzie ostrzył w punkt.

z ostrzeniem w punkt to jest zawsze sprawa przypadku , gdyz to zalezy takze od konkretnej puszki.
    moj ostrzy ,zasadniczo nie wymagal kalibracji , dopiero po jakims czasie pomierzylem to bardzo dokladnie i okazalo sie ze niewlka poprawka ´jest wskazana - po tym jest tylko lepiej. bez niej tez bylo niezle , choc mylil sie troche czesciej.
    to moze dotyczyc kazdego obiektywu kazdej marki .
    nie Majac mikrotuningu af w aparacie zawsze przed zakupem nowego obiektywu pytanie jak bedzie ostrzyl jest aktualne .

mysle ze podjales dobra decyzje , ja jestem mega zadowolony . po raz drugi kupilbym to samo.

Jak dotrze na pewno pochwale się.
    Canon 650D | Sigma 50mm 1.4F | C 16-35mm L II | S 17-70mm F2.8-4.5 | Canon 580ex II

Flickr

No i dotarł do mnie Tamronik. Wygląda obiecująco. Ostrzy w punkt z tego co udało mi się przetestować. Skala ostrości jest bardzo długa i czasami musi sporo pocelować. Ale to normalne w tym wypadku. Ma problem z focusem gdy obiekt na który celujemy jest mało kontrastowy i jest problem z oświetleniem. Tak to na F4 i F5,6 żyleta.

Flickr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez enforces Zobacz posta
    No i dotarł do mnie Tamronik. Wygląda obiecująco. Ostrzy w punkt z tego co udało mi się przetestować. Skala ostrości jest bardzo długa i czasami musi sporo pocelować. Ale to normalne w tym wypadku. Ma problem z focusem gdy obiekt na który celujemy jest mało kontrastowy i jest problem z oświetleniem. Tak to na F4 i F5,6 żyleta.
    przeciez obiektyw nie identyfikuje kontrastu tylko puszka.
    najmniej jest to wina obiektywu.

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Dokładnie, jaki jest sens kupowania kundelków z kiepskim AF jak można mieć szkło w/w Canona w podobnej cenie. Dodatkowo również wersja L IS jest już bardzo przystępna w używkach, ca. 2 kPLN.
    A po co AF w obiektywie makro??? Całkowity bezsens - przy 1:1 nie ma szans złapać ostrość tam gdzie chcemy - tylko manual!
    Mam starą setkę i zrobiłem nią jakieś 20 000 fotek - chyba tylko ze 30 z AF (w ramach testu).

Co do porównania C100 a C100L to na plus jest stabilizacja, a na minus aberacja (2x większa niż w "zwykłej" setce) i gorsze "zachowanie" pod światło.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów