Proszę o pomoc !!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szarik
    Dopiero zaczyna
    • 2015
    • 16

Proszę o pomoc !!

Witam.Do dzisiaj byłem szczęśliwym posiadaczem marki N.... i przechodzę na Canona.Moje pytanie jest proste.Mam do wyboru 1d mark ii (z przebiegiem 65tys), 1d mark ii N (z przebiegiem 140 tys),Canona 5d (z przebiegiem 65tys).1.1250zł 2.1000zł 3.1500zł. Nigdy nie mialem FF więc nie wiem czy 5d jest dla mnie.Potrzebuję aparatu pewnego w dłoni,szybkiego,z możliwym obrazkiem,wytrzymałego.Wiem że to jak wybór mercedesa z bmw.. Czy mam się bać tych przebiegów ?Sprzedawcy zapewniają że to pierwsze bebechy.Może 50d ? Proszę o poradę.
  • salas
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 3000

Odp: Proszę o pomoc !!

co miałeś w nikonie i co chcesz focic dokładnie, jakie szkła masz zamiar kupić?
    body to pikuś, zależy co podepniesz
    SONY

Komentarz

• koraf
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1748

Zamieszczone przez szarik Zobacz wpis
      Witam.Do dzisiaj byłem szczęśliwym posiadaczem marki N.... i przechodzę na Canona.Moje pytanie jest proste.Mam do wyboru 1d mark ii (z przebiegiem 65tys), 1d mark ii N (z przebiegiem 140 tys),Canona 5d (z przebiegiem 65tys).1.1250zł 2.1000zł 3.1500zł. Nigdy nie mialem FF więc nie wiem czy 5d jest dla mnie.Potrzebuję aparatu pewnego w dłoni,szybkiego,z możliwym obrazkiem,wytrzymałego.Wiem że to jak wybór mercedesa z bmw.. Czy mam się bać tych przebiegów ?Sprzedawcy zapewniają że to pierwsze bebechy.Może 50d ? Proszę o poradę.
      Jeżeli Twoim kryterium jest: szybki, wytrzymały, pewny w dłoni i bardzo dobry obrazek to w pełni polecam 1dII (miałem), pancerna puszka (workhorse) nie do zajechania i bardzo dobry obrazek APS-C do ISO 800. Równie istotne jak zwrócił uwagę salas co chcesz podpinać ?

Komentarz

• szarik
        Dopiero zaczyna
        • 2015
        • 16

Zamieszczone przez salas Zobacz wpis
        co miałeś w nikonie i co chcesz focic dokładnie, jakie szkła masz zamiar kupić?
        body to pikuś, zależy co podepniesz
        Myślałem na początek nad tokiną 20-35mm f/3.5-4.5 i 50mm 1.8 II. W nikonie używałem d200 z 18-105,50mm 1.8D,heliosy,8mm fisheya.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez koraf Zobacz wpis
        Jeżeli Twoim kryterium jest: szybki, wytrzymały, pewny w dłoni i bardzo dobry obrazek to w pełni polecam 1dII (miałem), pancerna puszka (workhorse) nie do zajechania i bardzo dobry obrazek APS-C do ISO 800. Równie istotne jak zwrócił uwagę salas co chcesz podpinać ?
        Jesteś z mojego miasta,jak miło

Komentarz

• salas
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 3000

no to z takimi obiektywami to nie poszalejesz budżet na obiektywy to około 1000zł w takim razie?
          to lepiej kup 40d + sigma 17-50 f/2.8 dużo lepiej na tym wyjdziesz, z tymi obiektywami nie wykorzystasz szybkości 1dII
          albo nawet 18-135 (najlepiej STM) + stałkę jak już chcesz koniecznie to 50 1.8

Powiedz ile masz całościowo do wydania to będzie łatwiej, no i dopisz główne przeznaczenie
          Ostatnio edytowany przez salas; 47223.
          SONY

Komentarz

• szarik
            Dopiero zaczyna
            • 2015
            • 16

Zamieszczone przez salas Zobacz wpis
            no to z takimi obiektywami to nie poszalejesz budżet na obiektywy to około 1000zł w takim razie?
            to lepiej kup 40d + sigma 17-50 f/2.8 dużo lepiej na tym wyjdziesz, z tymi obiektywami nie wykorzystasz szybkości 1dII
            albo nawet 18-135 (najlepiej STM) + stałkę jak już chcesz koniecznie to 50 1.8

Powiedz ile masz całościowo do wydania to będzie łatwiej, no i dopisz główne przeznaczenie
            Tzn ja jestem amatorem i mam 16 lat.Nie mam większych dochodów na lepsze obiektywy.Zastanawiałem się nad 40d ale co jednak 1d to 1d Jeśli zdecydowałbym się już na tego 1d mark ii/ N to czy więcej niż połowa żywotności nie sprawi że pójdę z nim po roku do serwisu(jeśli jeszcze taki jest) ? Z 1d mark ii bez N nie ma takiego problemu bo ma 63 tysiące na liczniku, stan db+.

Komentarz

• salas
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 3000

nadal nie napisałeś co chcesz focić, po co Ci szybkie body jak kupisz dwa obiektywy, które są wolne i nic z tego nie będzie?
              czemu w ogóle chcesz zmienić? lepiej kup za te 2klocki jakie chcesz wydać na system canona jeden porządny obiektyw w nikonie i będzie lepiej.
              Ewentualnie 40d, które daje radę i do tego jeden obiektyw, inaczej ta zmiana w ogóle nie ma sensu
              SONY

Komentarz

• szarik
                Dopiero zaczyna
                • 2015
                • 16

Dobra dzięki będę myślał jeszcze.Pozdrawiam !

Komentarz

• zanussi
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1696

5d. polubisz go za obrazek. FF ma to do siebie, że czujesz, że nic Cię nie ogranicza a każda ogniskowa daje taki obrazek jaką ma ogniskową
                  Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• szarik
                    Dopiero zaczyna
                    • 2015
                    • 16

Zamieszczone przez zanussi Zobacz wpis
                    5d. polubisz go za obrazek. FF ma to do siebie, że czujesz, że nic Cię nie ogranicza a każda ogniskowa daje taki obrazek jaką ma ogniskową
                    Teraz już nie wiem

Komentarz

• salas
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 3000

tajemnica z tym co chcesz focić czy jak?
                      pytam już 4ty raz. BEZ TEGO CIĘŻKO DORADZIĆ COKOLWIEK.
                      Piszesz ze chcesz szybki aparat i wymieniasz 5d, które szybkie nie jest
                      SONY

Komentarz

• koraf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1748

[QUOTE=szarik;
                        Jesteś z mojego miasta,jak miło [/QUOTE] Mi też miło , może faktycznie napisz co masz zamiar focić, a koledzy z forum pomogą wybrać sprzęt.

Komentarz

• KOKO74
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 226

Kolega „salas” ma rację jeśli mamy ci doradzić w wyborze body to powinieneś nam napisać co głównie fotografujesz albo co zamierzasz fotografować.

--- Kolejny post ---

dlaczego znak cytatu tak dziwnie mi wyszedł ?

Komentarz

• szarik
                            Dopiero zaczyna
                            • 2015
                            • 16

Zamieszczone przez KOKO74 Zobacz wpis
                            Kolega „salas” ma rację jeśli mamy ci doradzić w wyborze body to powinieneś nam napisać co głównie fotografujesz albo co zamierzasz fotografować.

--- Kolejny post ---

dlaczego znak cytatu tak dziwnie mi wyszedł ?
                            Mam zamiar focić deskorolkę,czasami portrety,zdjęcia w pomieszczeniu okazjonalnie.Robie takich zdjęć najwięcej.

Komentarz

• koraf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1748

Zamieszczone przez szarik Zobacz wpis
                              Mam zamiar focić deskorolkę,czasami portrety,zdjęcia w pomieszczeniu okazjonalnie.Robie takich zdjęć najwięcej.
                              To raczej 5d nie dla Ciebie, gdyż AF raczej słabawy i tylko 3 kl/sek, za to obrazek bardzo OK. Z tego co podałeś wybrałbym 1 dII.

Komentarz

Pracuję...
                              X