Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 112

Wątek: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogólnik

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogóln

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    A po co Ci 100%?
    ja nie potrzebuje w ogole.
    ale osoba twierdzaca ze utrzymuje na 50 mm z reki zdjecia nieporuszone na 1/30 sek na cropie sama bedzie mogla zobaczyc jak sie to ma do stanu faktycznego.

nie ma takiej mozliwosci.
    trzeba redukowac wielkosc zdjecia zeby ukryc nieostrosc , czyli ja jakos tam rozmazac , zatuszowac , przeniecs w jakims stopniu na inne pixele przez resampling.

zasada ze najdluzszy czas = 1/f jest z czasow anlogu , lekkich migawek centralnych , lub szczelinowych bez klapiacego Lustra.
    dla cyfry to nie wystarcza. A jesli nawet sie od czasu do czasu uda to na zasadzie wyjatku potwierdzajacego regule.

1/2f jest w miare bezpieczne.
    przy 2/f raczenj nie ma szans z reki dostac zdjecie nieporuszone czyli o plamce rozmycia nie wiekszej niz ok 0,005 - 0,01 mm na matrycy .

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Domyślnie Odp: Jakie Szkło do fotografowania Samochodów motoryzacji i Dzieci i nie tylko. Ogóln

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    A po co Ci 100%?
    Żeby mieć z czego wykres zrobić . 1/30 jest do utrzymania.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Jest stara szkoła mówiąca o tym, że bezpiecznym czasem jest odwrotność ogniskowej. Na cropie mnożymy to jeszcze razy 1.6.
    Czy takie oczywiste rzeczy trzeba pisać na forum pasjonatów fotografii?
    W tej starej szkole nie ma też żadnej wzmianki że się nie da poniżej bezpiecznego czasu.
    Czy takie oczywiste rzeczy trzeba pisać na forum onanistów sprzętowych?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez eska Zobacz posta
    Bechamot. Zaraz się dowiesz, że cyborgi z tego forum i 1/10 utrzymują. Dla mnie 1/30 to za dużo. Z ciekawości, sprawdzałeś ile jesteś w stanie utrzymać, świadomie i z powtarzalnością.
    oczywiscie ze sprawdzalem
    przy bardzo spokojnym trzymaniu bez IS 1/2f

czyli dla 50 mm 1/125 sek jest w miare bezpieczne , ale uwazac trzeba.
    na 1/60 sek w stosunku do 1/125 sek widac juz gorsza ostrosc.

generalnie to im krocej - tym ostrzej ( widac szczegolnie na tele). Im dluzej , tym mniej ostro.
    czyli pytanie ile mozna najdluzej naswietlac z reki jest pytaniem w zasadzie o wlasne wymagania.
    Kryterium jest jasne: sumaryczna plamka rozmycia od poruszenia , bledow optycznych , bledow ostrzenia nie powinna byc wieksza w cyfrze od podwojnej wielkosci pixela ( dla 100% powiekszenia) - wowczas jest na pewno ostro.

jesli sie wymagan nie ma to ktos powie, ze i pol sekundy dla niego jest ok.

poruszenie jest zawsdze , nawet na 1/2000 sek - chodzi o to zeby bylo mozliwie male - czyli czas mozliwie krotki , z drugiej strony jestesm ograniczenie sila swiatla.
    otwarcie zbytnie obiektywu lub podniesienie iso tez psuje obraz.
    To co obserwuje to skrocenie czasu jednak bardziej poprawia obraz niz go psuje otwarcie przylony ( powiedzmy otwierajac nie wiecej niz z 1-2 Ev reserwy)

Bywalec

Bechamot. To mam podobnie. Ale obaj mamy chyba źle😊. Dzięki za szybką odpowiedź.
    A

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    mozesz dac przyklad zdjecia robionego 50mm na cropie bez IS przy 1/30 sek z reki ?
    oczywiscie w skalil 100% nie pomniejszopny do 900 px.
    Przykro mi, nie mam już obiektywu o tej ogniskowej.
    Czy przykład z 85 mm może być?

https://www.dropbox.com/s/rag4xtdy37..._1760.jpg?dl=0

Tak, wiem - ze statywu ostrość była by lepsza, ale nie zawsze musi być "żyleta" (ma być wystarczająca dla danego zastosowania), a ja też jakoś specjalnie się nie przykładałem. Poza tym sam nie czuję się strzelcem wyborowym, jestem raczej z tych co im się ręce trzęsą.

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    To może lepiej zagrać w lotto? Tam też kwestia szczęścia.
    Jest stara szkoła mówiąca o tym, że bezpiecznym czasem jest odwrotność ogniskowej. Na cropie mnożymy to jeszcze razy 1.6.
    Czy takie oczywiste rzeczy trzeba pisać na forum pasjonatów fotografii?
    A czy takie oczywiste rzeczy jak np. to, że czasem nie ma innego wyjścia (np. nie mam lampy, nie chcę/nie mogę jej użyć) też trzeba pisać?
    Zakładam, że nie robi się takich zdjęć bez konieczności (wyjątek: przykład dla Bechamota na c-b ).
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 25-02-2015 o 12:44
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

czyżby canon 85 1.8? te piękne abberacje na przyciskach wskazują, że to on
    dla mnie wystarczająco ostre zdjęcie
    SONY

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez eska Zobacz posta
    Bechamot. To mam podobnie. Ale obaj mamy chyba źle😊. Dzięki za szybką odpowiedź.
    fizyka jest jedna i dotyczy ona wszystkich

wydluzenie dwukrotne czasu naswietlenie zwieksza dwa razy plamke rozmycia , czyli ostrosc musi spadac ( jesli plamka rozmycia zbliza sie wielkosci do wielkosci pixeli zaczyna byc spadek ostrosci widoczny).
    jesli istnieje tyko mozlilwosc skrocenia czasu , biorac pod uwage inne aspekty to oczywiscie nalezaloby to robic.
    skrocenie czasu o 1 ev oznacza 2 razy mniejsza plamka rozmycia a otwarcie przyslony o 1 ev to czesto wzrost rozmycia ale mniej niz 2 razy - czyli bilans jest korzystny.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    czyżby canon 85 1.8? te piękne abberacje na przyciskach wskazują, że to on
    Nie chce być inaczej :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Przykro mi, nie mam już obiektywu o tej ogniskowej.
    Czy przykład z 80 mm może być?

https://www.dropbox.com/s/rag4xtdy37..._1760.jpg?dl=0

Tak, wiem - ze statywu ostrość była by lepsza, ale nie zawsze musi być "żyleta" (ma być wystarczająca dla danego zastosowania), a ja też jakoś specjalnie się nie przykładałem. Poza tym sam nie czuję się strzelcem wyborowym, jestem raczej z tych co im się ręce trzęsą.

A czy takie oczywiste rzeczy jak np. to, że czasem nie ma innego wyjścia (np. nie mam lampy, nie chcę/nie mogę jej użyć) też trzeba pisać?
    Zakładam, że nie robi się takich zdjęć bez konieczności (wyjątek: przykład dla Bechamota na c-b ).
    przeciez tutaj wyraznie wsparles lokcie na stole.
    trtudno mowic o fotografi z reki . to jest z podparcia.
    ostrosc ok , ale to jest jak ze statywu.
    mozesz zrobic cos z treki nie podpierajac ? - rzeczywiscie z wolnej reki?

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów