Amen. Zysk wyprzedziłeś mnie.
Amen. Zysk wyprzedziłeś mnie.
Canona sprzętów kilka.
Czytam ten wątek i myślę, co by Ci tu doradzić... Po pierwsze, to przeczytaj sobie dobrą książkę o podstawach fotografii, żebyś wiedział co z czym się je. Po drugie, to tak, jak napisał becekpl, instrukcja od 7d, musisz ją mieć w jednym palcu. Masz dobre body i nie najgorszy obiektyw, takim zestawem da się robić świetne zdjęcia, tylko trzeba troszkę poczytać i poćwiczyć. Potem kup sobie najpierw taniego kita 18-cośtam, potem 18-cośtam może dłużej, potem może poczujesz, że potrzeba światła to zmienisz na sigmę zoom 1,8, potem może dokupisz 85-tke, a może 70-200. Sam zobaczysz. Tymczasem poczytaj, potrenuj i się nie zrażaj, bo początki zawsze są trudne. Zadbaj też o pisownię, bo troszkę ciężko się czyta to, co piszesz
--- Kolejny post ---
No i lepiej więcej czytaj na początku niż pisz na tym forum, bo większość Twoich problemów tu jest już wałkowana od chyba 10 lat![]()
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
I masz rację. Nie ma absolutnie nic złego w tym, że lubisz sobie umyć auto, wykapać dziecko, wyjać sprzęt i porobić zdjęcia jednego i drugiego. Nie ma też żadnego obowiazku studiowania, lepiej napić się piwa i pogadać z ludźmi, zamiast ryć w Internecie solo.
Nie jesteśmy tu z karę, tylko żeby mieć tzw. fun. Jak w piosence Sheryl Crow "All I wanna do (is have some fun)" (warto posłuchać do tego watku na youtube). Jest tam też o myciu aut, piciu piwa i zanadto spiętych ludziach co cały dzień pracuja i nie potrafia wrzucić na luz. A luz znaczy światło.
Więc nie denerwuj się jak Ci nie wychodzi, tylko się ciesz, że auto błyszczy, dziecko zdrowe a sprzęt działa. Po potem może być gorzej i wszystko zacznie szwankować.
Ale tak na chybcika na byle parkingu z lampami sodowymi i latarniami wyrastajacymi z samochodu to nie będzie dobrze. Znajdź jakieś lepsze miejsce, zachód słońca. Santa Monica Boulevard by wyszedł bosko ze świeżo umytym Audi.
Przestań...to nie jest tak. Musisz się wykazać choćby niewielką dozą własnej inwencji, wiedzy, cierpliwości...
Skoro lubisz foty samochodów to może zainteresuj się fotami w ruchu - Ring Shots.
np. forum.optyczne.pl :: Zobacz temat - Technika Rig shot. Jak ja ugryzc.
dobra chlopaki sorry za moje nerwy w czoraj ale kazdy zaczna jechac po mnie gdzie chce sie cos dowiedziec i nauczyc.
Ok zaczelem od instrukcji 7d i od ogolnikow fotografi zaczne tez od kadrowania i lepszego np. Miejsca w tle bo to tez syf jeszcze jakies rady niedolujace mnie.
I mala prosba czy wykonam teraz z.moim brakiem doswiadczenia jakies zdjecie malej do poki jeszcze nie urosla bo idzie to szybko ??? Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez cybermysza ; 24-02-2015 o 08:58
Pewnie, że wykonasz. Ale podstawa to dobre światło i cierpliwość. Masz szkło bez stabilizacji, więc przy foceniu we wnętrzach stabilizacja nie nadrobi poruszeń wynikających z długiego czasu naświetlania. Staraj się ustawić jak najniższe ISO i nie schodzić za nisko z czasem. To oznacza zdjęcia w dzień, w miejscu dobrze oświetlonym światłem naturalnym, a nie przy sztucznym świetle. Lampy błyskowej lepiej unikaj, bo spłaszczy ci zdjęcie i da brzydkie cienie, a pierwsze plany przepali. W praktyce oznacza to jakieś ISO 400, przysłonę rzędu 1.8 - 2 i do tego staraj się dobrać czas, nie dłuższy niż 1/30 sekundy. Ustaw na manual, to ci światłomierz podpowie czy masz za ciemno czy za jasno. Za ciemno - wydłuż czas albo podnieś ISO. Sprawdź w necie czytajac testy siódemki, na jakich czułościach zaczyna szumieć (np, na stronie optyczne pl), porób zdjecia na różnych ISO to dojdziesz do tego, na jakij czułości chcesz focić.
Musisz sam wypraktykować, na jakim czasie jesteś w stanie zrobić nieporuszone zdjęcie - to jest cecha osobnicza, jedni utrzymują nawet 1/5, a inni nie są w stanie utrzymać 1/60. Próbuj i próbuj, w końcu wyjdzie. Z foceniem jest jak ze wszystkim - to praktyka czyni mistrza, a nie sprzęt czy rady innych osób. Najwięcej ci zostanie w głowie z tego, co nauczysz się z własnego doświadczenia, a nie z tego co tu wyczytasz. Próbuj tak: sprawdzaj w praktyce to, co przeczytasz, w książce czy w necie. powtarzaj po kilka razy, jeśli nie wychodzi, a jak dalej nie wychodzi, to zastanów się, co jest źle. Za ciemno? A może po prostu źle trzymasz aparat i ruszasz puszką przy wciskaniu migawki? Masz głowę i ekhem.... sam wiesz co, to kombinujSamo niestety nie przyjdzie. Ale, jak trochę wprawy nabierzesz, znajdziesz dobre światło, to nagle zobaczysz, że zdjęcia "focą się same", a ty tylko kadrujesz. I tego ci życzę.
EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm
Przy aucie kadry i tlo (_._) nie urywaja. Poczytaj albo eksperymentuj. Polar tez sie przyda. Przy dziecku swiatlo (najlepiej odbite lub przez parasol.
Gl.
np- Zdjęcia autka interesują mnie bardzo nocne zdjęcia (normalne w dzień też) i tak rozstawiam statyw ( velbon dv-6000 myślę że dla mnie starczy) co mnie drażni odbijają mi się światła na lakierze od latarni to jedno drugie jak staram się robić wieczorem
Fotografuj.pl - Jak fotografowaÄ samochody â poradnik Roberta Bigano - fotografia cyfrowa i analogowa, edycja obrazu, pojÄcia i techniki fotograficzne, recenzje, testy aparatĂłw
wrzuc na Google " jak fotografowac dzieci"
dostaniesz setki poradnikow
jesli nie masz doswiadczenie to staaj sie najpierw nasladowac dobre wzory .
tak dokladnie jak mozliwe.
uczymy sie przez nasladopwnictwo.
na wlasne odkrycia przyjdzie jeszcze czas , albo i nie.
obikektywy ? - moze Jakis bardzo szeroki i bardzo waski - diametralnie rozne spojrzenia.
na poczatek tzw czynnnik odmiennnosci wydaje sie atrakcyjny.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 24-02-2015 o 10:42