Strona 47 z 53 PierwszyPierwszy ... 374546474849 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 524

Wątek: R-Strap - rewolucyjny pasek?

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie Odp: R-Strap - rewolucyjny pasek?

Jaki system noszenia aparatu (lub który z pasków BlackRapid) sprawdzi się Waszym zdaniem najlepiej w górach? Przy założeniu, że na plecach mam plecak. A czasem na sobie uprząż biodrową. Co stosujecie?
    Ja dotąd nosiłem w plecaku w pokrowcu neoprenowym (ale jaki to kłopot z każdorazowym wyciąganiem i chowaniem sprzętu) lub na firmowym pasku na szyi (czasem stabilizując go zapinaniem paska piersiowego plecaka).

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Gdy zabieram/(wychodzę) plecak ze sprzętem foto to zakładam "na stałe" pasek BlackRapid Sport, bez względy czy wieszam już body czy też nie. Zdejmuję wieczorem, gdy idę spać.
    Do paska mam przypiętą na stałe dodatkową kieszeń (telefon, dokumenty, kasa), nawet przy dużym hałasie słychać dzwonek.

Długo "szukałem" właściwą pozycję body(długość paska), by było pod ręką a się nie "telepało" i nie przeszkadzało (metro, restauracja, ...).
    Dla mnie optymalna wysokość to taka, że łokciem dotykam wiszącego sprzętu, obiektyw skierowany "do środka". Sprzęt (body, obiektyw) nie wystaje poza obrys ciała, i nie przeszkadza gdy się siedzi

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 14-07-2014 o 05:08
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Dopiero zaczyna Awatar ttoffi
    Miasto
    Łomianki i Jędrzejów

odświeżę temat i zapytam. Czy ten metalowy karabinek mocowany do śruby nie rysuje obudowy aparatu?.
    A może ktoś posiada coś takiego https://peakdesign.com/store/slide
    Interesuje mnie taki długi pasek z możliwością regulacji ,ale niepokoją mnie te małe spineczki na tych cienkich sznureczkach. Co o tym sądzicie.
    Ostatnio edytowane przez ttoffi ; 22-02-2015 o 18:24

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Kupiłem na eBay tani podwójny quick strap. Ma on możliwość rozdzielenia na dwa pojedyncze, jednakże stwierdziłem, że znacznie lepiej jest mieć kompletny na dwa aparaty, nawet, jak się nosi jeden, tyle że trzeba sobie dorobić odciągi podpachowe, aby nigdy nie ciążył na szyję i nie przepasywał klatki piersiowej, bo to nie jest komfortowe.

Dorobiłem sobie odciągi podpachowe bez szycia, używając tylko taśmy i klamerek i nawiązując się do klamerek i taśmy szelek.

Oryginalne stalowe karabińczyki oraz płytki mocujące to wg mnie porażka, bo nie widzę uzasadnienia dla ciężaru i pancerności tych elementów. Najsłabszym elementem są szwy taśm i plastikowe klamry spinające, więc po co takie solidne karabińczyki?

Zamiast płytek mocujących stosuję szybkozłączki statywowe Manfrotto (zapinanie karabińczyka na ucho śruby), a zamiast stalowych karabińczyków dorobiłem troczki z taśmy ślizgające się na plastikowych regulatorach (mogą też być metalowe), oraz dałem zwykłe aluminiowe karabińczyki (można dać z bezpiecznikiem). Oryginalny karabińczyk waży prawie 30 g i rzeczywiście jest niebezpieczny dla sprzętu, zwłaszcza jak dynda bez niego, a trok waży 10 g i jest zupełnie bezpieczny. Uprząż quick strapa trzeba założyć najpierw, a potem plecak.

Dobrze jest mieć przy quick strapie lub przy szelkach plecaka dodatkowe karabińczyki pozwalające dodatkowo wysoko podwiesić aparaty, aby nie dyndały. Klamry plastikowe mają i tak wytrzymałość na rozerwanie co najmniej kilkadziesiąt kilogramów, a aluminiowe karabińczyki wcale nie są od nich słabsze, więc można to zrobić lżejszym i bezpieczniejszym dla sprzętu.

Ad hoc zrobiłem zdjęcia tego wynalazku

EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

atsf

Oczywiście zobaczysz "w praniu" ja Ci się sprawdzą udoskonalenia.
    Moje uwagi to wynik moich ponad trzyletnich doświadczeń/zmagań i dopasowania do moich upodobań.

1. karabińczyki.
    Zapinanie i odpinanie "w domu" to sprawa komfortowa.
    Problem zaczyna się, gdy musisz odpiąć w terenie/mieście body na statyw a potem przypiąć body do paska
    Ciemno, niewygodnie ubrany, czasem rękawiczki, ....
    Wtedy przydałyby się jaknajwiększe.
    Ponadto karabińczyki w moim pasku mają dodatkowe zabezpieczenia przez wypięciem.

2. odciągi podpachowe
    Mam, ale jako "odciągi" sprawdzają się miernie.
    Są głównie chyba poto aby Ci paska ze sprzętem nie wyjeli przez głowę bez Twej zgody.

3. szybkozłączki Manfrotto
    Stosowałem przez jakiś czas, ale w ogóle zrezygnowałem z mocowania body do paska poprzez gniazdo statywowe.
    Z dwu powodów :
    - mam podpięte "na stałe" GPS GP-E2 lub czasami lampę
    - źle chodziło mi się z body wiszącym "do góry nogami"
    Teraz do gniazda statywowego "na stałe" podpięta jest szybkozłączka do innego statywu i nie "bierze udziału" w mocowaniu do paska.

Rozumiem, że Twoje zdjęcia to tylko pokaz paska a nie sposób mocowania body "do wyjścia" .

W moim przypadku, jestem np. w jakimś mieście :
    a. idę ulicą i chcę zrobić jakieś zdjęcie, nie wypinam aparatu, po prostu podnoszę do oka i je robię.
    b. przeciskam się pomiędzy ludźmi, wsiadam do metra/autobusu, przechodzę przez bramki, siadam
    c. zaczyna siąpić deszcz, ubieram kurtkę, chcę nie zmoknąć ale nadal mieć możliwość robienia zdjęć

Nie wyobrażam sobie siebie z takim mocowaniem body jak na tych zdjęciach.

Mam 2 paski, główny na aparat i mniejszy (damski) na statyw który zakładam gdy idę bez plecaka

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 23-02-2015 o 09:09
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Miasto
    Lublin

"W praniu" już się to sprawdziło

Te karabińczyki, które stosuję, są duuużo łatwiejsze w obsłudze od oryginałów. Nic też nie muszę odpinać, aby robić zdjęcia, poza tą wyjątkową sytuacją, że aparaty są podpięte wysoko na dodatkowym karabińczyku, ale nawet wtedy jest wystarczający luz, aby zrobić zdjęcie bez odpinania go.

Sprawdzałem działanie quick strapa zarówno pojedynczego, jak i podwójnego bez odciągów podpachowych- jak dla mnie są one niezbędne, bo przy chodzeniu pasek napiera na szyję, tak samo, kiedy się podniesie jeden aparat, to drugi ciąży i przesuwa się cała uprząż, a z odciągami tego nie ma. Mało tego, z taką konstrukcją można nie tylko chodzić, ale nawet jeździć na rowerze z podpiętymi aparatami Odpięcie aparatu od uprzęży, aby go zamocować na statywie, też nie jest problemem, natomiast w terenie to ja lampy nie używam. Zresztą, aby zestaw z lampą był stabilny w zawisie, to też musi być skierowany lampą do dołu, bo inaczej nieustannie trzeba go podtrzymywać. Zamiast dodatkowych karabińczyków sprawdza się też zwykły pasek do aparatu normalnie do niego zamocowany za uszy, ale tak skrócony, że po zarzuceniu na szyję aparat wisi i wysoko, i z boku. Zdjęcie go z szyi to moment.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    "W praniu" już się to sprawdziło

Te karabińczyki, które stosuję, są duuużo łatwiejsze w obsłudze od oryginałów. Nic też nie muszę odpinać, aby robić zdjęcia, poza tą wyjątkową sytuacją, że aparaty są podpięte wysoko na dodatkowym karabińczyku, ale nawet wtedy jest wystarczający luz, aby zrobić zdjęcie bez odpinania go.

Sprawdzałem działanie quick strapa zarówno pojedynczego, jak i podwójnego bez odciągów podpachowych- jak dla mnie są one niezbędne, bo przy chodzeniu pasek napiera na szyję, tak samo, kiedy się podniesie jeden aparat, to drugi ciąży i przesuwa się cała uprząż, a z odciągami tego nie ma. Mało tego, z taką konstrukcją można nie tylko chodzić, ale nawet jeździć na rowerze z podpiętymi aparatami Odpięcie aparatu od uprzęży, aby go zamocować na statywie, też nie jest problemem, natomiast w terenie to ja lampy nie używam. Zresztą, aby zestaw z lampą był stabilny w zawisie, to też musi być skierowany lampą do dołu, bo inaczej nieustannie trzeba go podtrzymywać. Zamiast dodatkowych karabińczyków sprawdza się też zwykły pasek do aparatu normalnie do niego zamocowany za uszy, ale tak skrócony, że po zarzuceniu na szyję aparat wisi i wysoko, i z boku. Zdjęcie go z szyi to moment.
    ok, a jak Ci się sprawdza w tłumie, sklepach, autobusie, siadaniu, przechodzeniu przez wąskie (np. bramki. przejścia) ?
    I przy chodzeniu Ci się nie kołysze/kiwa ten wiszący z boku ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 23-02-2015 o 12:23

Miasto
    Lublin

Jak sprzęt sobie dynda, to się na ogół ma obie ręce wolne, więc z nudów sobie można podtrzymywać aparaty, aby nie latały

Ja nie robię reporterki w tłumie, ani w sklepie, tylko jeżdżę i chodzę po otwartej przestrzeni, albo po lesie. Oprócz tego mam torbę Lowepro Toploader 75 AW z pasem stabilizującym, w którą mogę odłożyć aparat i błyskawicznie go wyjąć, jeśli jestem w jakimś ryzykownym otoczeniu, a torbę mogę sobie przesunąć albo na plecy, albo na brzuch, po prostu gdzie chcę, i wchodzi mi do niej C550D z gripem i obiektywem 55-250 STM oraz C M2 z UWA. Ten "mały" sobie może też cały czas spokojnie być podpięty do quick strapa i mając zarzucony pasek od niego na szyję mam go i pod ręką, i bezpiecznie. Na skały się nie wspinam, ale jakbym miał to robić, to raczej z aparatami w torbie Lowepro, a nie z przypiętymi do quick strapa. Przekładanie aparatu do torby albo przypinanie go do uprzęży jest bardzo szybkie, więc zwykle mam na sobie i torbę, i uprząż, gdy jestem na piechotę, a gdy jadę rowerem, to torba jest w przednim koszu rowerowym i mam szybki dostęp do C 550D, a M2 nawet nie muszę zdejmować z siebie. Trzeci aparat wymaga oddzielnego bagażu, który mam w tylnym koszu- albo mała torba, albo plecak foto, do którego do jednej komory wchodzą wszystkie trzy aparaty i jeszcze kilka obiektywów, oraz masa innych potrzebnych rzeczy.

Pełne uzależnienie

ja się tylko zastanawiam po co trzy aparaty
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna Awatar ttoffi
    Miasto
    Łomianki i Jędrzejów

to ja się przypomnę - Czy ten metalowy karabinek mocowany do śruby nie rysuje obudowy aparatu?.
    A może ktoś posiada coś takiego https://peakdesign.com/store/slide
    Interesuje mnie taki długi pasek z możliwością regulacji ,ale niepokoją mnie te małe spineczki na tych cienkich sznureczkach.
    Ostatnio edytowane przez ttoffi ; 23-02-2015 o 18:42

Strona 47 z 53 PierwszyPierwszy ... 374546474849 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów