Pentacon 135 wersje z przyslona f32 bo ma 15listkow przyslony i piekny bokeh
Przejsciowke zwykla z blokada bolca i LV i powiekszenie lub ML i focus peak, jak z dandelionem to programowalna z allegro "m42 af program"
Pentacon 135 wersje z przyslona f32 bo ma 15listkow przyslony i piekny bokeh
Przejsciowke zwykla z blokada bolca i LV i powiekszenie lub ML i focus peak, jak z dandelionem to programowalna z allegro "m42 af program"
Ostatnio edytowane przez salas ; 18-02-2015 o 22:37
SONY
Pentacon f2.8 135mm (5091769682) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. śledziłem, ale się nie zdecydowałemNie daj więcej niż 250zł bo nie ma sensu
ludzie często nie wiedzą co sprzedają i czasem się trafiają za 100/150zł w tej samej cenie co te zwykłe wersje
Ja mam na 5d classic jedna tanią przejściówkę z potwierdzeniem, która trafia mi w punkt jedynie z heliosem 40-2 85 1.5 a z 50tkami jest piękny FF więc jest na stałe przykręcona do tego heliosa
Czeka Cie wymiana matówki albo kupno porządnej przejściówki z potwierdzeniem, takiej której będziesz mógł zaufać![]()
SONY
no to fajne szkła są też ze średniego formatu![]()
SONY
Mi chodzi o sprawdzenie "magicznego bokehu" na własnej skórze. Stare szkła potrafią płatać nie lada niespodzianki na max dziurze. Brat ma jakiegoś ruskiego starocia na NEXie ale okrutnie mydli.
Matówki nie chcę zmieniać bo 90% zamierzam nadal robić na AF.
Staram się większość "rewelacji" sprawdzać na własnej skórze i tak samo ma być z m42. Poza tym 135 rozważam także w/w Heliosa 40-2 albo 40-4
135 chciałbym dlatego, że tej ogniskowej nie mam w plecaku a 35, 50, 85 to byłoby dla mnie dublowanie szkieł.
Jesli chodzi o magiczny bokeh to polecam Jupitera 9 85/f2. Jesli Pentacon 135 to tylko wersja z (chyba) 15 listkowa przyslona (tanszy model ma bodajze 7). Na 5D bardzo ladnie pracuja. Na matowke szkoda pieniedzy, adapter z programowalnym dandelionem i po klopocie.
O co chodzi z tym programowalnym dendalionem. Co on daje we współpracy ze starym 5D?
Dendalion - będziesz miał potwierdzenie ostrości. Niestety w praktyce nie zawsze potwierdza idealnie. Na jednym szkle będzie ok na inny FF...
no i dlatego programowalny, w ktorym mozna wprowadzić korekcję na ewentualny BF/FF
SONY