Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 146

Wątek: EOS 7D Mark II czy EOS 6D

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: EOS 7D Mark II czy EOS 6D

Ja np. nie twierdzę, że 6d jest szybszy w kwestii AF od 7d, ale wg moich obserwacji jest tak, że nie jest na pewno wolniejszy, przynajmniej patrząc przez pryzmat mojego focenia samolotów podczas dwóch pokazów, na których miałem okazję używać obu body.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Natomiast kategoryczne wnioski z takiej "próby" to gruba przesada.
    Przepraszam, źle mi z tym, że przesadziłem
    Canon 5dmkII, 2x6d, 7d, EF 70-200L 2.8 mkII, EF 135 f2, EF 17-40L, Sigma 85 1.4, Sigma 50 1.4 ART, Sigma 35 1.4 ART, YN-568EXx3, YN-560EX, YN-622C, Manfrotto, SLIK, Tamrac, Lowepro, SanDisk, Eizo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ja np. nie twierdzę, że 6d jest szybszy w kwestii AF od 7d, ale wg moich obserwacji jest tak, że nie jest na pewno wolniejszy, przynajmniej patrząc przez pryzmat mojego focenia samolotów podczas dwóch pokazów, na których miałem okazję używać obu body.
    A jakie odczucia po zgraniu zdjęć z obydwu korpusów ? Masz na stałe 7D i 6D ?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    A jakie odczucia po zgraniu zdjęć z obydwu korpusów ? Masz na stałe 7D i 6D ?
    Jako to jakie - podstawowe, to że matryca 7d to jakaś kaszana A tak w ogóle to z obu korpusów zdjęcia większości trafione w równym stopniu.
    Na stałe o tyle, że 7d zamierzam sprzedać za jakiś czas. Często używam ISO 400 i dla mnie osobiście w 7d jest nieakceptowalne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Jako to jakie - podstawowe, to że matryca 7d to jakaś kaszana A tak w ogóle to z obu korpusów zdjęcia większości trafione w równym stopniu.
    Na stałe o tyle, że 7d zamierzam sprzedać za jakiś czas. Często używam ISO 400 i dla mnie osobiście w 7d jest nieakceptowalne
    No i ja mam podobny problem. 7D to świetny korpus ale jak są dobre warunki. O ile ze 100-400 można coś zrobić to przy 400 5,6 jest już ciężko, chciałoby się te ISO 800-1000 mieć używalne.
    Czy z 6D można spokojnie iść na samoloty ? FPS przeboleje.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    A jakie odczucia po zgraniu zdjęć z obydwu korpusów ?
    U mnie takie same, jak wczesniej miałem robiąc 7d i 5dmkII. Z tym, że 5dmkII nie wyciągałem prawie w ogóle do sportu, a 6d wręcz przeciwnie.
    Sprawa jakości obraza z 7d jest raczej bezdyskusyjna, jesli chodzi możliwości w porównaniu do FF. W dzień nic mi nie brakuje w jego obrazku. Nie mam w zwyczaju kopać lezącego
    ale ja tam nic nie piszę, bo znowu wyjdzie, że moje opinie to gruba przesada i na siłe próbuje zrobic nie wiadomo jakie bóstwo z 6d, mimo tego, że na bieżąco używam wszystkich trzech korpusów z powodzeniem
    Canon 5dmkII, 2x6d, 7d, EF 70-200L 2.8 mkII, EF 135 f2, EF 17-40L, Sigma 85 1.4, Sigma 50 1.4 ART, Sigma 35 1.4 ART, YN-568EXx3, YN-560EX, YN-622C, Manfrotto, SLIK, Tamrac, Lowepro, SanDisk, Eizo

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

@Tom77 - jak najbardziej, choć przyznaję, że przy panningu, gdzie i tak zazwyczaj ISO forsuje maksymalnie w dół, by przesłona nie zamykała się, aż tak bardzo, 7d ma przewagę ze względu na ilość klatek na sekundę - po prostu w serii więcej ostrych wychodzi.
    Jak dla mnie tylko tyle.

Bywalec

@Bangi - a jak oceniasz kwestię FF-a ze 100-400 w temacie samolotów (tych na pokazach bardziej niż autobusów pod płotem). Czy cropowanie podczas obróbki wystarcza, czy jednak 1.6x w 7D robi nieocenioną robotę?
    R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
    https://500px.com/pwiniars/galleries

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

6D spokojnie da się robić dynamiczne zdjęcia. Servo na centralnym działa bardzo pewnie i nie ma się czego czepiać. Boczne trochę słabiej, ale też nie ma z tym problemu. 6-ka daje za to bardzo dobry obrazek i używane wysokie ISO co przy słabym oświetleniu i zdjęciach z krótkimi czasami jest kluczowe. Używałem 7D w pierwszym wydaniu, 6D, 5DII i 5DIII. Z tych puszek mając w głowie dylemat autora wątku rozważyłbym 6D + 70-200IS II i 5DIII + 70-200 bez ISa. Mam ten drugi zestaw i wiem, że w sporcie IS nie za bardzo do wykorzystania, za to II-ka to szkło genialne. 5DIII daje o wiele większe możliwości świetnego AFu, lepszy uchwyt, ergonomia itd.

Nie miałem w rękach 7DII i bardzo mnie ciekawi porównanie jego AFu do tego z 5DIII. Na pewno ma przewagę w szybkostrzelności.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

@ winiarro - przyznam szczerze że nie rozgryzłem jeszcze tego dylematu. Mi zawsze najbardziej zależy na jakości, ale czasem to jest kwestia kompromisu.
    Na pewno brakuje mi Canona 500 F4, ale niestety długo będzie poza moim zasięgiem

Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów