moje kilkuletnie doświadczenie mówi że wszystko da zafarb, na pojedynczym filtrze ten zafarb jest z reguły mniej lub łatwiej lub trudniej korygowalny:
hoya ndx 400 daje ciepły zafarb, w kombinacji z połówką hitecha (100) idzie to bardziej we fiolety im mocniejsza połowka tym trudniej się koryguje (i nie bedą to tylko ruchy balansem bieli), lee big stoper daje chłodny niebieskawy zafarb łatwo korygowalny tylko balansem bieli z połowkami hitecha(100) pracuje przyzwoicie z połówkami lee jeszcze lepiej - piszę o tym co używałem lub używam, przy lee cena filtra jest do przełknięcia ale trzeba jeszcze kupić holder pierścień najlepiej szerokokątny, jakieś połówki , a jak przychodzi do polaryzacji 105mmżeby domknąć zestaw to już zaczyna boleć. uszczelka w lee działa dobrze na kilka lata pracy z tym zestawem maiłem tylko dwa zdjęcia które zawierały coś co interpretowałem jako "odbicie pomiędzy filtrami" bocznego światła nie puszcza nigdy.
wg testów w internetach stary pełny 10-stopniowy hitech to kompletna paść puszcza tyle IRa że właściwie nie nadaje się do użytku, pro stop jest lepszy.
polecam lee lub ostatecznie inny system wielkości 100 trzeba se skalkulować koszty zanim się kupi, żeby się nie zdziwić, inne zabawki to półśrodki.