Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Wątek: [switek3] Różne i podłużne

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Domyślnie Odp: [ switek3 ] Różne i podłużne

Jeżeli korzystasz z podręczników, to przerabiaj je etapami, tzn.jedno zagadnienie, aparat w ręce i cykasz dopóki nie osiągniesz na obrazku teorii, przynajmniej na 4+. Tak jest lepiej,bo pod koniec książki możesz zapomnieć co było na początku

Coś już napisał Awatar Boogie
    Miasto
    Poznań

Można tez od dechy do dechy i później wracać. Tak zrobiłem na początku, wiedziałem przynajmniej gdzie znaleźć to czego potrzebuję A ćwiczyć można cały czas.

Zgadzam się z tym - ćwiczyć można (i należy) zawsze i wszędzie!!!

Domyślnie Odp: [switek3] Różne i podłużne

Nowa porcja fotek - zapraszam do komentowania

27.

28.

29.

30.

31.

32.

??????

Miasto
    T.M.

Ogólnie niezły set, sesja z wiewiórką ok, uniknąłeś centralnych kadrów, jest błysk w oku. Popracuj nad obróbką, przeostrzenia i przebarwienia psują obrazek. Lepsze zdjęcie z puszki to mniej rzeźbienia w sofcie

Czesc. Wiele madrych rad juz dostales wiec nie bede sie powtarzal. Kiedys dostalem taka porade - ze zdjecie ma tobie cos mowic, opowiadac, przekazywac. Nie jest to tylko zapis swiatla ale zapis emocji. Jest wiele standartow ktore sa potocznie przyjete w kompozycji kadru. Mozna je przestudiowac i przyswoic. Jak zrobisz wiele tysiecy zdjec to wyrobisz sobie swoja wizje. Najlepsze zdjecia to te ktore utrwalaja czasowniki i przymiotniki a nie rzeczowniki. Nie mniej, dobrze zapoznac sie z kanonami fotografi jako ze umozliwia tobie inne podejscie do zdjec. Ogladaj zdjecia innych, staraj sie je zrozumiec i nasladowac. Zwroc uwage na swiatlo jakie bylo wykorzystane. Naturalne czy ze wspomoca. Jaki kat swiatla padajacego. Dla cwiczenia i lepszego zrozumienia - zrob zdjecia zwyklego jajka o roznym swietle i roznych parametrach - bliska i daleka, na wyraznym tle i na matowym tle. Nawet nie wiesz jak to duzo pomoze w przyszlosci. Opanuj swoj aparat tak zebys mogl operowac wszystkimi funkcjami bez zagladania i straty czasu.

Jak chcesz powtorzyc sesje jak powyzej to ustaw aparat na ISO - Auto i Tv - ( nie mniej niz 800.), Centralny AF i skieruj na oczy. Wszystko jest w oczach i od oczow wszystko sie zaczyna. Nasza ludzka natura jest taka ze zawsze patrzymy sie na oczy.

To tak na poczatek. Milej zabawy.

Jedyne sensowne foto z dzisiejszego wypadu do lasu i polowania

33.

Miasto
    T.M.

Bogatka, bardzo wdzięczny ptaszek, jeżeli poświęcisz mu trochę czasu. Pisałem ci już jak się do tego zabrać, jeżeli się postarasz, będziesz bliżej, a właściwie sikorka będzie bliżej ciebie. 250 na długim końcu to nie jest zbyt wiele na ptaki, ale w przypadku takich ptaków możesz ten niedostatek zastąpić wiedzą o zwyczajach i potrzebach sikorek. Zdjęcie nie powala. Mało ptaka w kadrze. Nie widać oka,dzioba ( ostrego), zarysu upierzenia. Ale gdybyś był bliżej, zdjęcie byłoby lepsze, bo z przymrużeniem oka nie jest źle. Próbujesz - i to się liczy. Czekam na modraszkę

Wydaję mi się, że dzisiaj ją widziałem (tzn. modraszkę), ale masz rację - 250 to stanowczo za mało na takie zabawy. A do tego za ciemny ale niestety - po pierwsze nie stać mnie na coś lepszego, a po drugie dopiero się uczę, więc nie inwestuję ponad to co mam. Stanowczo - nie jest to dobre zdjęcie, ale wstawiłem żeby było widać że walczę "Bawiłem się" z nimi długo i nieźle mi spitalały :P a tak poważnie, to nie miałem za dużo czasu, bo się mega pochmurzyło.

--- Kolejny post ---

A co sądzicie o tym?

34.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów