Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Zdjęcia w kościele z lampą, jakie ustawienia?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Zdjęcia w kościele z lampą, jakie ustawienia?

Cytat Zamieszczone przez atze Zobacz posta
    on nie będzie wchodził do kościoła jak żebrak i pytał kto chciał zdjęcia,
    Ile dzieci było chrzczonych?
    CMEHA - reszta to upgrade

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    Ludzie, o czym Wy piszecie? Jaka umowa? Jestem zszokowany brakiem odpowiedzialności i bezradności 2 stron. Wykonałem tylko 2 reportaże ślubne, bez żadnych umów...ale moja odpowiedzialność nie pozwoliłaby mi zawalić tak bądź co bądź ważnego wydarzenia.
    Tu się kolega myli. Z tymi dwoma klientami zostały zawarte dwie umowy - były to umowy ustne, nie pisemne, tak samo ważne, ale trochę "ryzykowane". W polskim systemie prawnym nie znajduję przepisów, które nakładałyby na fotografa ślubnego przed wykonaniem reportażu, obowiązek sporządzenia pisemnej umowy.
    Niemniej dokument taki byłby bardzo przydatny w sytuacji, kiedy klient nie uregulowałby należności za wykonaną usługę. Wówczas w sądzie nie byłoby wątpliwości, kto komu i co jest winien. Przy kwocie kilku tysięcy pln ( chyba tyle kosztuje dobry reportaż?), nie wyobrażam sobie abym nie zawarł pisemnej umowy. Owszem, nawet przy braku umowy można iść do sądu, ale zaczynają się "schody" i wygrana nie jest taka oczywista. Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    Ludzie, o czym Wy piszecie? Jaka umowa? Jestem zszokowany brakiem odpowiedzialności i bezradności 2 stron.
    Dla mnie to też jakaś masakra. Rozumiem, że nie zawsze jest czas podpisać umowę, że czasem ktoś może (szczególnie tańsze usługi jak ta) "zapomnieć" podpisać.
    Ale żeby już się ubrać, przyjść, zabrać "zabawki" i nie spróbować znaleźć swojego Klienta to jakaś totalna porażka. Nie wiem, skąd ten pseudoprofesjonalista się urwał. I niby tak ciężko o nowych klientów, taka wysoka konkurencja a jednak partaczy dość sporo, że nie szanują Klienta, który zadzwonił. Ja nie rozumiem. Szkoda uroczystości.

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez latant Zobacz posta
    Ile dzieci było chrzczonych?
    Jak ja załatwiałem z księdzem to mówił o dwójce, w kościele okazało się że było czworo.

Dopiero zaczyna Awatar Norberto
    Miasto
    Parczew

Podejrzewam że nawet pod kościół nie przyszedł bo gdyby przyszedł to wszedłby chociaż zobaczyć co się dzieje. Mimo wszystko lepiej zobaczyć się wcześniej na żywo i obgadać. Ja zawsze proponuję klientom spotkanie żebym zobaczył twarz i później wiedział kogo mam fotografować w kościele.

Dopiero zaczyna

Tak z ciekawości zapytam. 350zł za godzinę w kościele to jest aż tak niska stawka?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Tu się kolega myli. Z tymi dwoma klientami zostały zawarte dwie umowy - były to umowy ustne, nie pisemne, tak samo ważne, ale trochę "ryzykowane". W polskim systemie prawnym nie znajduję przepisów, które nakładałyby na fotografa ślubnego przed wykonaniem reportażu, obowiązek sporządzenia pisemnej umowy.
    Niemniej dokument taki byłby bardzo przydatny w sytuacji, kiedy klient nie uregulowałby należności za wykonaną usługę. Wówczas w sądzie nie byłoby wątpliwości, kto komu i co jest winien. Przy kwocie kilku tysięcy pln ( chyba tyle kosztuje dobry reportaż?), nie wyobrażam sobie abym nie zawarł pisemnej umowy. Owszem, nawet przy braku umowy można iść do sądu, ale zaczynają się "schody" i wygrana nie jest taka oczywista. Pozdrawiam
    Ale co ma jedno, do drugiego? Pięknie wytłumaczyłeś mi kwestie prawne moich zdarzeń gospodarczych, ale w wątku chodzi o coś zupełnie innego, a mianowicie o czysto ludzkie, kulturalne, odpowiedzialne stosunki i obyczaje. Najzwyczajniej i naprościej o coś takiego, jak spotkanie, rozmowa wejście lub wyjście z kościoła
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Cytat Zamieszczone przez Larino Zobacz posta
    Tak z ciekawości zapytam. 350zł za godzinę w kościele to jest aż tak niska stawka?
    To zależy. Dla większości fotografów praca nad zleceniem nie kończy się na tej jednej godzinie w kościele.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

to chyba nie jest 350zł na godzine tylko za całe zlecenie
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Cytat Zamieszczone przez Larino Zobacz posta
    Też zrozumiałem, że to za zlecenie a nie godzinę.
    Więc dolicz:
    -kilka telefonów (przynajmniej przed zleceniem i po odbiór)
    -min. 2 spotkania (teoretycznie) jedno na obgadanie sprawy z umową, drugie odbiór
    -dojazd
    -obróbka materiału czas oraz (teoretycznie mało kto to uwzględnia ale amortyzacja kompa softu, prąd, licznik godzin monitora itp.)
    -materiały finalne (płyta DVD, nadruk, pudełko, obwoluta itp.)
    -zużycie migawki i innych części sprzętu foto
    -podatek
    -ewentualnie jeszcze jakiś % na prowadzenie działalności
    -coś, o czym jeszcze zapomniałem

Więc niestety nie wychodzi 350zł/h. Jakbyś nie liczył.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów