Zdjęcia w kościele z lampą, jakie ustawienia?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • atze
    Bywalec
    • 2014
    • 157

Zdjęcia w kościele z lampą, jakie ustawienia?

Zbliżają się chrzciny i ktoś z rodziny nie obeznany z lustrzankami będzie robił zdjęcia. Zastanawiam się jakie dać ustawienia. Czy automat i nie cyka a co z tego wyjdzie to zobaczymy? Na pewno zdjęcia będą w raw, żeby można było nad nimi potem popracować. Pewnie lampa też będzie potrzebna. Sprzęt jak w stopce. Poradzicie coś?

Zastanawiam się też nad wynajęciem fotografa tylko do kościoła, ale to jeszcze nie wiem jakie to są koszta i czy znajdzie się ktoś wolny - teraz sezon weselny.
  • becekpl
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 4312

Odp: Zdjęcia w kościele z lampą, jakie ustawienia?

lepiej wynajmij fotografa
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
      Pełne uzależnienie
      • 2011
      • 1329

Zamieszczone przez becekpl Zobacz wpis
      lepiej wynajmij fotografa
      popieram
      Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• słowiczek
        Uzależniony
        • 2014
        • 759

Wynajmij, a sam idź jako drugi, nauka " na żywo" jest najlepsza.

Komentarz

• Usjwo
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1055

Zamieszczone przez słowiczek Zobacz wpis
          Wynajmij, a sam idź jako drugi, nauka " na żywo" jest najlepsza.
          Kolega atze chyba idzie na te chrzciny, ale nie bedzie mogl robic zdjec, dlatego szuka zmiennika
          o ile dobrze zrozumialem

Komentarz

• atze
            Bywalec
            • 2014
            • 157

Usjwo dokładnie.

Znalazł się fotograf za 350zł, 20 zdjęć w albumie + wszystkie na płycie.

Komentarz

• damianko
              Zablokowany
              • 2013
              • 69

nie pieniądze a wygoda . sam miałem ostatnio chrzest i załatwiłem fotografa bo stwierdziłem ze na nic ff i jasne szkła jak będę mial dziwne kadry, nietrafioną ostrość i inne kwiatki

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4080

Iso 800, 1/60 sek, f/5.6 flash w ettl - moga byc np. takie ale wszystko zalezy od warunkow.
                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• andrew84
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 51

Zamieszczone przez atze Zobacz wpis
                  Znalazł się fotograf za 350zł, 20 zdjęć w albumie + wszystkie na płycie.
                  I dobrze. Chyba najwygodniejsze rozwiązanie.
                  6D || 5D || EF 17-40mm f/4 L || EF 35mm f/1.4 || EF 50mm f/1.4 || EF 85 mm f/1.8 || EF 135 mm f/2.0 || SPEEDLITE 580 EX II

Komentarz

• KuzynPit
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 398

Zasłyszana historia od znajomej co była na ślubie jako gość Autentyczna !
                    "Ksiądź z ambony do fotografki:
                    -Pani może opuścić już kościół bo mnie oczy bolą od lampy błyskowej"

Komentarz

• lucas_g
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 58

Ja niestety popełniłem ten błąd i liczyłem na zdjęcia zrobione przez rodzinę, a dokładnie dwie osoby, które jak mi się wydawało, powinny sklecić w miarę sensowne zdjęcia. Dziś bez zastanowienia wyłożyłbym parę złotych na fotografa, który zrobiłby chociaż poprawnie naświetlone i po ludzku skomponowane kadry z trafioną ostrością.

Komentarz

• przemo-lukas
                        Bywalec
                        • 2012
                        • 182

Nie da się uwzględnić wszystkich czynników w poprawnym oświetleniu i parametrach ekspozycji. A co do kompozycji kadru i ostrości to szkoda gadać. Moim zdaniem nerwy nie warte pieniędzy. Jeśli na uroczystości naprawdę Ci zależy, to niech to zrobi ogarnięta osoba. Jeśli zajmujesz się fotografią to może masz jakiś znajomych którzy ogarną lampę i kadry?
                        Fotografia przyrodnicza-tylko szkła manualne
                        Portrety
                        Moje abstrakcje.

Komentarz

• atze
                          Bywalec
                          • 2014
                          • 157

Z fotografem wyszła lipa. Fotograf czekał przed kościołem, gdzie się ponoć umawialiśmy, choć według mnie mówione było, że się jakoś znajdziemy. My przyjechaliśmy i weszliśmy do kościoła jak się już msza zaczynała. W ogóle o fotografie nie myślałem wcześniej, żeby przedzwonić i powiedzieć, że będziemy później, czy szukać go przed kościołem, myślałem, że będzie się gdzieś kręcił - raczej w kościele skoro msza się już zaczęła. Jak weszliśmy do kościoła i zobaczyłem, że go nie ma to mi myślenie odcieło (nie zadzwoniłem, nie wyszedłem przed kościół szukać go) i tym sposobem nie mamy zdjęć. Ja nie miałem telefonu przy sobie, fotograf też nie dzwonił (jak potem patrzyłem na tel.) ani nie wszedł do kościoła bo nie ma takiego zwyczaju jak mi później powiedział. Jak się umawiał przed kościołem to tam stał, nikt nie podszedł do niego to sobie poszedł. Mogę powiedzieć, że to moja wina, że mu nie dałem znać ale myślałem, że fotograf to też człowiek. Nie umawialismy się na zdjęcia w polu, na które mogę sobie nie przyjechać. Wiedział, że jesteśmy w środku i delikatnie mówiąc miał to gdzieś. Czy każdy fotograf ma takie zwyczaje? Czy może te 350zł to nie pieniądz i nie warto.

Komentarz

• krzys.d
                            Dopiero zaczyna
                            • 2013
                            • 47

To chyba jakieś żarty? Moim zdaniem to nie Twoja wina, profesjonalista przejmuje tu często "pałeczkę", podejmuje pewne kluczowe decyzje, umawia się, szuka czasem Klienta, jeśli trzeba - po to jest profesjonalistą, aby wiedzieć, że w takich chwilach liczy się wydarzenie, a nie zajmowanie się, gdzie jest fotograf! Trafiłeś na partacza i tyle, nie dalej jak 2 tygodnie temu miałem chrzest, sporo ludzi, Rodzice zajęci dzieckiem, gośćmi. Po wszystkim Matka dziecka zapytała mnie czy ja na pewno tam byłem Ojciec mnie widział, ale nie musiał mnie szukać, nie rozmawialiśmy nawet ani przez minutę. Po co? Ja wiem co robić, a on mi za to płaci!

Komentarz

• briho
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 219

Z fotografem wyszła lipa. Fotograf czekał przed kościołem, gdzie się ponoć umawialiśmy, choć według mnie mówione było, że się jakoś znajdziemy. My przyjechaliśmy i weszliśmy do kościoła jak się już msza zaczynała. W ogóle o fotografie nie myślałem wcześniej, żeby przedzwonić i powiedzieć, że będziemy później, czy szukać go przed kościołem, myślałem, że będzie się gdzieś kręcił - raczej w kościele skoro msza się już zaczęła. Jak weszliśmy do kościoła i zobaczyłem, że go nie ma to mi myślenie odcieło (nie zadzwoniłem, nie wyszedłem przed kościół szukać go) i tym sposobem nie mamy zdjęć. Ja nie miałem telefonu przy sobie, fotograf też nie dzwonił (jak potem patrzyłem na tel.) ani nie wszedł do kościoła bo nie ma takiego zwyczaju jak mi później powiedział. Jak się umawiał przed kościołem to tam stał, nikt nie podszedł do niego to sobie poszedł. Mogę powiedzieć, że to moja wina, że mu nie dałem znać ale myślałem, że fotograf to też człowiek. Nie umawialismy się na zdjęcia w polu, na które mogę sobie nie przyjechać. Wiedział, że jesteśmy w środku i delikatnie mówiąc miał to gdzieś. Czy każdy fotograf ma takie zwyczaje? Czy może te 350zł to nie pieniądz i nie warto.
                              Nie rozumiem. Mieliście podpisaną z fotografem umowę? Spotkaliście się wcześniej, żeby omówić szczegóły?

Czy każdy fotograf ma takie zwyczaje? Czy może te 350zł to nie pieniądz i nie warto.
                              Nie każdy Trafiłeś na partacza, a nie fotografa, niestety. Ja nie wyobrażam sobie, żeby nie omówić z klientem tego typu szczegółów. Zawsze omawiam to na spotkaniu przed podpisaniem umowy, dodatkowo kilka dni przed uroczystością przypominam się mailowo i dogrywamy ostateczne kwestie. Taka historia to dla mnie całkowita abstrakcja.

Komentarz

Pracuję...
                              X