FF czy jasne szkła?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Adriana
    Dopiero zaczyna
    • 2014
    • 22

Odp: FF czy jasne szkła?

Ja bym stawiała na początku na szkła .

Blog ------ Facebook

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
      Pełne uzależnienie
      • 2011
      • 1329

wszystko ma swoje mozliwosci, crop nie zwalnia z możliwości zrobienia dobrego zdjecia a i FF nie spowoduje że każde nasze zdjęcie będzie magiczne i fantastyczne. Dobre body to naprawdę ważna rzecz , w tym samym miejscu stoją szkła, to jak wybranie czy wolało by się stracić węch czy smak...
      Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• dzeej
        Coś już napisał
        • 2013
        • 74

Ja swojego czasu porównywałem jakosc zdjec z 5d classica z moim bylym 650d. I powiem szczerze, ze gdy zobaczylem co potrafi leciwe 5d to zwatpilem. Obrazek byl kontrastowy, plastyczny a iso miodzik. Od tamtego czasu mam uraz do cropa i nikt mnie nie przekona, ze cropek daje porownywalne zdjecia. Owszem dla zupelnego amatora to i zdjecie z komorki bedzie dobre jakosciowo. Po czasie sprzedalem 650d i przesiadlem sie na 6d i do moich osobistych zastosowan bedzie na wiele lat.

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5342

Nie jestem dżiadżistą FF, dopuszczam istnienie cropa. Sam mam jako zapas na czarną godzinę
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• 7four
            Uzależniony
            • 2009
            • 850

Zamieszczone przez Merde Zobacz wpis
            Jak wielokrotnie wcześniej: proszę podrobić na cropie obrazek z FF + EF 24/1.4 na pełnej dziurze i przy odległości ostrzenia około 2 m.
            I w ten sposób, samą fotografię spychamy na margines matematycznych wyliczeń. Chyba nie o to w tym chodzi.
            Proszę podrobić zdjęcie wykonane na cropie w "tym właściwym momencie" dowolną FF z dowolnym obiektywem.

Komentarz

• jellyeater
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 1631

FF ma lepszy wizjer... To jest bezdyskusyjne.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• poszukiwacz2006
                Uzależniony
                • 2007
                • 824

Zdjęcia robię cropem i ff, miałem i mam ciemne i jasne szkła. Powiem tak - większe możliwości daje jednak crop z jasnym obiektywem niż pełna klatka z czymś ciemnym. Jestem starej daty i zdjęcia drukuję do albumów ( takie też oglądam i prezentuję). Przy rozmiarze 10x15 trudno dostrzec różnicę czym robione ( szum jakoś mało widoczny, głębia ostrości pomimo, że mała to jednak "duża"), niemniej jasne szkła ułatwiają i uprzyjemniają wykonanie zdjęcia. Przy rozmiarze 21x15 widać już różnicę na korzyść 6D, zwłaszcza na wysokim iso, a i głębia bardzie "rzuca się" w oczy. Tak więc rada dla autora wątku - jak budżet ograniczony to najpierw jasne szkła a potem ff. Najlepiej mieć jednak jedno i drugie :-) Pozdrawiam
                Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• becekpl
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 4312

elki to jednak +100 do lansu,z daleka widać, ze jesteś gość
                  prawdziwy Fotograf Artysta
                  Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                  Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• jaś
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 2601

Zamieszczone przez becekpl Zobacz wpis
                    elki to jednak +100 do lansu,z daleka widać, ze jesteś gość
                    prawdziwy Fotograf Artysta
                    ale tylko te białe bo czerwony pasek trochę za mało rzuca się w oczy
                    Jestem szumofobem
                    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• mar_ko
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 144

Zamieszczone przez jaś Zobacz wpis
                      ale tylko te białe bo czerwony pasek trochę za mało rzuca się w oczy
                      I tak tylko garstka ludzi wie, co oznacza ten czerwony pasek. Dla wiekszosci facet z czerwonym paskiem na obiektywie to i tak wariat, któremu chce sie dźwigać tak ciężki sprzet zamiast focic tabletem/smartfonem itp.

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez 7four Zobacz wpis
                        I w ten sposób, samą fotografię spychamy na margines matematycznych wyliczeń. Chyba nie o to w tym chodzi.
                        Oczywiście, że nie chodzi o matematykę, tylko o obrazek.
                        Śmieszą mnie porównania obrazka z cropa i pełnej dziury do FF i obiektywu celowo domkniętego.
                        Czemu ma niby to służyć, jeśli nie "udowodnieniu" bzdurnej tezy, że "nie ma różnicy"?

Jasne, że nie ma.
                        Tak samo jak (przepraszam za tysięczne już porównanie motoryzacyjne) jak pomiędzy Golfem a Maserati.
                        Pod warunkiem, że ten drugi jedzie na wstecznym :-)
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• becekpl
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 4312

dlatego by zdobyć szacunek ludzi ulicy kupujemy tylko białe ele
                          Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                          Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5342

Zamieszczone przez Bangi Zobacz wpis
                            Nie jestem dżiadżistą FF, dopuszczam istnienie cropa. Sam mam jako zapas na czarną godzinę
                            Tu miało być dżichadżistą jak piszę z komórki to czasem takie jaja wychodzą

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz wpis
                            Zdjęcia robię cropem i ff, miałem i mam ciemne i jasne szkła. Powiem tak - większe możliwości daje jednak crop z jasnym obiektywem niż pełna klatka z czymś ciemnym. Jestem starej daty i zdjęcia drukuję do albumów ( takie też oglądam i prezentuję). Przy rozmiarze 10x15 trudno dostrzec różnicę czym robione ( szum jakoś mało widoczny, głębia ostrości pomimo, że mała to jednak "duża"), niemniej jasne szkła ułatwiają i uprzyjemniają wykonanie zdjęcia. Przy rozmiarze 21x15 widać już różnicę na korzyść 6D, zwłaszcza na wysokim iso, a i głębia bardzie "rzuca się" w oczy. Tak więc rada dla autora wątku - jak budżet ograniczony to najpierw jasne szkła a potem ff. Najlepiej mieć jednak jedno i drugie :-) Pozdrawiam
                            Zgadzam się w pełni, mimo że u mnie jest inaczej. Mało drukuje, więcej publikuję - chodzi mi oczywiście o samoloty. Każdy detal ma znaczenie, foty zmniejszam do max 1920 na dłuższym boku, ale i tak FF daje lepszy punkt wyjścia niż crop. Chodzi mi głównie o szczegółowość i brak mydła, które tak często towarzyszy crop-owi.
                            Każdy z nas patrzy przez pryzmat innych rzeczy.
                            SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net
                            SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• 7four
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 850

Zamieszczone przez Merde Zobacz wpis
                              Oczywiście, że nie chodzi o matematykę, tylko o obrazek.
                              Śmieszą mnie porównania obrazka z cropa i pełnej dziury do FF i obiektywu celowo domkniętego.
                              Czemu ma niby to służyć, jeśli nie "udowodnieniu" bzdurnej tezy, że "nie ma różnicy"?

Jasne, że nie ma.
                              Tak samo jak (przepraszam za tysięczne już porównanie motoryzacyjne) jak pomiędzy Golfem a Maserati.
                              Pod warunkiem, że ten drugi jedzie na wstecznym :-)
                              O tym Golfie piszesz ?

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
                                Pełne uzależnienie
                                • 2011
                                • 1329

Zamieszczone przez 7four Zobacz wpis
                                boooom

a tak serio, czemu kazdy pisze że nie ma różnicy, kiedy jest, różnica była jest i będzie bo tutaj fizyka (większa matryca) działa na korzyść obrazka. Jednak że w momencie kiedy zakładamy jasny obiektyw na crop mozemy uzyskać "porównywalny" nie taki sam, kadr jak z FF, w dobrych warunkach , na podwórku , odpowiednio wywołując raw
                                Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

Pracuję...
                                X