Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Przejście na pełną klatkę - jakie obiektywy dobrać?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Przejście na pełną klatkę - jakie obiektywy dobrać?

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Pytanie nie do mnie ,ale się podłączę.
    Zupełnie przypadkowo w chwili słabości kiedyś kupiłem Sigmę 18-250 do Pentaxa K-5 bo Pentax 18-135 był mi za krótki .
    S i T to jest ten sam przedział cenowy i jakości obiektywu.
    Super spacerzoom dla niewymagajacych.Owszem zrobilem kila fotek o przyzwoitej jakości ale tylko w zakresie
    50-150.Rozstałem się z nim z przyjemnością bo każdy crop z P 18-135 był lepszy od S 18-250.
    Wniosek i nauka z tego płynie, że należy kupować świadomie. Kto tanio kupuje, ten dwa razy kupuje
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Ja wciąż mysle po co amator kupuje FF i inwestuje w cos czego tak naprawde nie jest do konca pewny? Nie lepiej kupić małego bezlusterkowca EOS M +22mm i kurde idealnie, jak byłem młodszy zrobiłem kilka urlopów z moją 5d , dokładnie 2 ... i pomimo świadomoego wyboru szkła,body, i tego co robie z aparatem (a tak przynajmniej mi się wydaje prywatnie) to poraz kolejny już nie zabrałem takiego ciężaru. mały kompakt z dobrą optyką idealny na wyjazdy, wydajesz raz i nie bawisz sie w nic innego, jezdzisz z tym wszedzie, góry , morze, kajaki. Co jak co ale dla mnie na urlopie liczy się komfort a nie ciagnie sprzętu
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    Ja wciąż mysle po co amator kupuje FF i inwestuje w cos czego tak naprawde nie jest do konca pewny? Nie lepiej kupić małego bezlusterkowca EOS M +22mm i kurde idealnie, jak byłem młodszy zrobiłem kilka urlopów z moją 5d , dokładnie 2 ... i pomimo świadomoego wyboru szkła,body, i tego co robie z aparatem (a tak przynajmniej mi się wydaje prywatnie) to poraz kolejny już nie zabrałem takiego ciężaru. mały kompakt z dobrą optyką idealny na wyjazdy, wydajesz raz i nie bawisz sie w nic innego, jezdzisz z tym wszedzie, góry , morze, kajaki. Co jak co ale dla mnie na urlopie liczy się komfort a nie ciagnie sprzętu
    Przecież to samo napisałem w innym wątku.Miło ,że mój sposób amatorskiego fotografowania nie jest odosobniony.
    Powtórzę:
    -fotki turystyczne,statyczne=hybryda lub belusterkowiec(ja mam hybrydę) wystarczą z zapasem
    -fotki wymagająceptactwo,lotnictwo,sporty i pokazy dynamiczne)nie da się żadną hybryda zastąpić zestawu:lustrzanka + szkła od 10 do 400 mm
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Może dlatego, że są amatorzy, którzy fotografują od urlopu i tacy, którzy robią 2 000 zdjęć na miesiąc.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

a co tu jest do rozumienia, pomyliłeś amatora z kimś innym, amator fotografii to ktoś kto po prostu nie utrzymuje się z robienia zdjęć (np. nie cyka główek do paszportu, nie foci misia z turystami), i to czym realizuje swoją pasje jest bez znaczenia, natomiast do wykonania pamiątkowych zdjęć wystarczy telefon ale wtedy to chyba nie mówimy o pasji czy fotografii .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Sprzedaj wszystko, oprócz 85mm bo fajny portretowy zakres na FF, do tego kup po taniości 35/2 lub trochę droższą Sigmę 35mm/1.4 (choć jej obrazek jest specyficzny) a jak masz jeszcze więcej kasy to 35L i będziesz miał fajny zestaw.
    A jeśli nie jesteś zbyt zdecydowany co do ogniskowej w dolnym zakresie, to może zostaw sobie tego 28-135, porób nim i wyklaruje Ci się koncepcja na jeden obiektyw stałoogniskowy.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

dawniej jas_rambo

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    a miales?robiles?
    obiektyw jak obiektyw, w rekach świadomego fotografa robi dobre zdjęcia
    Nie chodzi o treść zdjęć tylko o jakość optyczną. Po prostu takie obiektywy są strasznie słabe.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez jas_rambo Zobacz posta
    Nie chodzi o treść zdjęć tylko o jakość optyczną. Po prostu takie obiektywy są strasznie słabe.
    Tak.To prawda.Tanie obiektywy są nędzne jeśli chodzi o optykę a w efekcie rozdzielczość..Można się nimi bawić ,tak jak nbp:Heliosami z "cudownym bokehem",, ale na dziś nie sprostaja naszym wymaganiom.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    a co tu jest do rozumienia, pomyliłeś amatora z kimś innym, amator fotografii to ktoś kto po prostu nie utrzymuje się z robienia zdjęć (np. nie cyka główek do paszportu, nie foci misia z turystami), i to czym realizuje swoją pasje jest bez znaczenia, natomiast do wykonania pamiątkowych zdjęć wystarczy telefon ale wtedy to chyba nie mówimy o pasji czy fotografii .
    pod pojęciem amator miałem na myśli osobe która nie zna się, niewie czego chce, niewie dlaczego powinien a dlaczego nie powinien coś mieć bądź też nie, słowo Laik będzie tutaj chyba bardziej stosownym słowem. Rozumiem "tą mityczna plastyke FF" i to ze jak nie masz pełnej klatki to nie zrobisz fajnych zdjęć, ale na Boga nie dajmy się omamić pewnymi rzeczmi, Aparat to sprzęt, w miare wyższej półki mamy wyższe możliwości. Jeżeli jedziemy na urlop w miejsce gdzie będziemy robić "typowe" urlopowe foty, z lekkim naciskiem na jakość i rozsądne kadry to nie potrzebujemy tutaj niewiadomo jak wypasionego i drogiego sprzętu, a przecież o tym pisze autor w 1 poście
    Cytat Zamieszczone przez mar_ko Zobacz posta
    Zastosowania - głównie rodzinne fotki, wakacje - widoczki, żadnych profesjonalnych zamiarów.
    Jaś , dla mnie nie jest ważne czy zarabia czy nie, tylko to na ile świadomie człowiek kupuje sprzęt. Jeżeli potrzebujesz czegoś na wakacje co da fajny obrazek to niekoniecznie potrzebujesz FF oraz super jasnego szkła. Jeżeli zależy ci na jakości można spokojnie kupić bardzo dobrej jakości bezlusterkowca z super optyką fuji x100s, albo coś tańszego eos m +22mm, dla mnie idealny sprzęt na wakacje.
    Pytanie dlaczego GM pnie tak w zaparte z tymi bezlustrami i kompaktami i innym badziewiem skoro FF + 1,4 to super połączenie, ba połączenie miażdżące, lepiej to już może być tylko jak masz L, a może dlatego że w temacie siedze nie od wczoraj, i nie od wczoraj fotografuje, przebyłem długą drogę względem tego co teraz mam, zaczynając od kompaktu tzw, mydleniczki przez super ultra hiper zoomy, wtym samym czasie analogi ,lustra apsc wszelaką optykę amatorską oraz profesjonalną aż do FF , i wiem że bycie maniakiem sprzętowym w każdym momencie nie działa. Jeżeli jedziesz na wakacje w miejsce gdzie już nigdy nie wrócisz, japonia,chiny, kraje dalekiego wschodu, usa czy cos w tym stylu ok rozumiem zabieranie ze sobą czegoś co jest mniej zawodne, ale przez to mniej wygodne, jeżeli jednak spędzasz czas we władku nad morzem (swoją drogą pozdrawiam władysławowo i chałopowo, forever love) w dodatku z żoną i dziećmi, psem i teściową to myśle że ostatnią rzeczą jaką chce sie robić to ładowanie z rana torby z aparatem, 2 przynajmniej szkłami, zapasowym aku, kluczami do domu, portfelem, okularami itp itd i ruszanie na łowy... Miałem tak, dziękuje. Może dlatego że na codzień mam do czynienia z aparatem i wakacje kojarzą mi się z odpoczynkiem a nie z targaniem sprzętu, ale co kto lubi.

Jeżeli kolega na prawdę chce zabrać ze sobą 5d+ szkło, kolego uwierz mi weś 50mm/1,8, w słońcu bardzo fajny, to że ma śrubokret a nie USM czy HSM nie sprawi problemu, do tego jest lekki, przyjemna ogniskowa , a jak ubrudzisz, poplamisz,zakurzysz, nie będzie żal.

Pondro
    Ostatnio edytowane przez GalaktycznyMuczaczo ; 05-07-2014 o 21:40
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Ja wciąż mysle po co amator kupuje FF i inwestuje w cos czego tak naprawde nie jest do konca pewny?
    Może dlatego, że po lekturze np. naszego forum łatwo dojść do przekonania, że FF a zwłaszcza stare 5D to genialny i jedyny sposób na udane zdjęcia.
    Do tego jasne stałki choćby i manualne. Ale to przecież jedna z możliwych dróg, nie taka znowu uniwersalna.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów