Po weekendzie majowym 6D zagości pewnie też w mojej torbie.
Odpiszcie z własnego doświadczenia, ile RAWów wchodzi na kartę 32gb a ile na 64gb i ew. jakie karty polecacie? Gdzieś wcześniej czytałem że do foto 45mb/s chyba wystarczy? Jak z buforem?
Konfrontacja filmowania Canon 6D vs Nikon D600 | LENSPRO ktoś widział? ciekawe, że na 6D nawet zdjęcia szybciej wpadają w cienie
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Czyli brać poczciwego 5d i nie przejmować się?!![]()
EFM+22mm; 5D+50mm
Wystarczy 30MB/s jeśli nie robisz zdjęć seryjnych - tylko pojedyncze.
Minimum 45 MB/s, jeśli robisz zdjęcia seryjne - lepiej szybsza.
Bufor chwile daje radę (ok 2-3 sek i 8-12 zdjęć/tylko CR2), ale później musisz mieć szybką kartę - zdjęcia co niecałą 1 sek (przy karcie SanDisk Extreme SDHC I, 45MB/s).
Średnio 1000/1050 zdjęć/CR2 (tylko RAW) na 32GB - karta jak wyżej.
Mi jakoś o szybciej aparat myśli na 45 MB/s niż jak wcześniej na 30 MB/s - robię same rawy, czasem seria 3-6 w odstępie ok. sekundowym. Teraz mam same 45MB/s i no problem![]()
To nie tak, aparat szybciej nie myśli, bo ma określony bufor i szybkość karty ma znaczenie przy zrzucaniu informacji po wykonaniu serii. Stwierdzenie lepiej szybsza karta to oczywista sprawa, tylko po co ?
Proponuję zapuścić test używanej karty i sprawdzić jaki ma transfer w rzeczywistości. Często okazuje się, ze karta 45MB/s w realu osiąga 34 a karta 30MB/s ma znacznie więcej.
Mam tego namacalny przykład w postaci karty SanDisk ULTRA 32GB gdzie deklarowany transfer wynosi 30MB/s a rzeczywisty dochodzi do 120MB/stak nie pomyliłem się, 3 różne testy nie kłamią.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Pytanie jak testy były robione - na kompie czy w aparacie? Zapis czy odczyt? Co z cache?
Szybkie karty to niestety temat mocno niedoceniany przez fotografów. Mi tylko żal jest czasami patrząc na różnych eventach na takich oszczędnych, jak cyknęli kilka fotek, i później dioda zapisu u nich miga i miga i skończyć migać nie może, a przejście do podglądu trwa wieczność. :-)
Jak jakie? Zawsze szybsza karta będzie... szybsza. ;-)
Zapis zdjęć (i filmów) to jedno, podgląd to drugie. Jeżeli dla kogoś komfort pracy ma jakiekolwiek znaczenie, to inwestycja w szybsze karty zawsze się opłaci, a 6D to wykorzysta.
No właśnie.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802-PL za pomocą Tapatalk2.
pozdro.,
m.