Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 68

Wątek: Średnio zaawansowany amator - przesiadka na canona (60d czy 70d? + jakie szkła)

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Średnio zaawansowany amator - przesiadka na canona (60d czy 70d? + jakie szkła)

A za rok sprzedsz to z 40% stratą i kupisz 6d za 4999 zł
    Ale za rok znowu będzie można założyć temat co zrobić, a w między czasie można marzyć o 6D, albo frustrować się jego brakiem. Zależy co kto lubi.

Domyślnie Odp: Średnio zaawansowany amator - przesiadka na canona (60d czy 70d? + jakie szkła)

Witam od dłuższego czasu przeglądam forum bo zastanawiam się jak kolega nad zakupem lustrzanki.
    nie ukrywam jestem amatorem w młodzieńczych(szkoła średnia ) trochę zajmowałem się fotografią miałem zenita, trochę czasu pracowałem u kumpla w zakładzie fotograficznym ale to głównie zdjęcia do dokumentów. stare czasy fotografii analogowej.
    obecnie mam leciwego kompakta Fuji S6500fd. działa do tej pory(lepiej lub gorzej) ale już trochę słabo ostrzy, wolny, czasami po zgraniu zdjęć na kompa kilka zdjęć jest uciętych w połowie. mniejsza z tym coś tam pewnie szwankuje.

chciałbym zakupić coś lepszego. po głowie chodzi mi canon 70d + sigma 17-50 f2.8EX DC OS HSM lub nikon d7100 z kitowym obiektywem 18-105
    byłem oglądałem macałem do ręki lepiej mi leży canon ze względu na kółko u góry niż z przodu w nikonie. wygodniejszy spust migawki.
    wiec raczej w 80% jestem za canonem.
    przewaliłem trochę testów obu puszek i jakoś szumy przy wysokich iso bardziej mi się podobają z canona.
    za nikonem bardziej wykonanie jakoś wydaje mi się wytrzymalszy.
    puszkę chcę wziąć w MM na raty a obiektyw dokupić za gotówkę w sklepie sigmy w warszawie.

moje pytanie czy to jest dobry obiektyw na początek, typu ślub brata, chrzciny w rodzinie?
    Ostatnio edytowane przez wenon ; 03-04-2014 o 09:04

Cytat Zamieszczone przez wenon Zobacz posta
    Moje pytanie czy to jest dobry obiektyw na początek, typu ślub brata, chrzciny w rodzinie?
    Witaj,

to będzie dobry wybór na początek:

canon 70d + sigma 17-50 f2.8EX DC OS HSM

....chciałbym zakupić coś lepszego. po głowie chodzi mi canon 70d + sigma 17-50 f2.8EX DC OS HSM lub nikon d7100 z kitowym obiektywem 18-105...
    Jak chcesz nowy aparat na dłuższy czas to 70D będzie OK. Sigma też da radę, ale z czasem musisz pomyśleć o lampie błyskowej.
    Nikon D7000 brudził matryce olejem w 7100 podobno jest to już poprawione, ale ten obiektyw (18-105) jest gorszy od Sigmy.
    Jak dla mnie Canon ma przejrzyste i bardziej intuicyjne menu niż Nikon.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

menu w canonie też jakoś bardziej mi się podoba
    mam tylko jeszcze obawy o tą sigmę 17-50 f2.8EX DC OS HSM co do mydła i ff/bf
    chciałbym ją jakoś przetestować przed zakupem ale moje jeszcze nie wprawione 4-oczy mogą mieć z tym problem.
    może znalazł by sie ktoś chętny przeprowadzić test owej sigmy przed zakupem ze mną- jakaś dobra duszyczka z warszawy-pruszkowa. jak mi się uda to kupuję przed świętami, a jesli nie to wiadomo po.
    flachę za taki test postawię i nie byle czego tylko własnego wyrobu.

Jeśli już się zdecydujesz na Sigmę i nie będziesz miał wyboru, to FF/BF się nie przejmuj.
    Serwis w Gdyni, skalibruje AF do body, bardzo precyzyjnie, w ramach gwarancji.
    I robią to bardzo szybko.
    Sprawdź raczej, czy szkło jest poprawnie skorygowane optycznie, tzn. czy ostrość jest równomierna na całym kadrze.
    To akurat łatwo można zrobić samemu, robiąc kilka fotek tej samej, jednolitej powierzchni (pod względem treści), np. przy f/2.8 i f/5.6, przy 17/30/50 mm. Motywem może być chropowata ściana, trawa, wystawa sklepowa, itd.
    Jak masz dobry wyświetlacz w body (np. 60d), to po maksymalnym powiększeniu, szybko zauważysz, czy lewa=prawa, góra=dół.
    Oczywiście, jeśli obiektyw będzie miał FF/BF to trzeba ustawiać AF w trybie LV.
    Ostatnio edytowane przez miki450 ; 03-04-2014 o 11:17

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

sigmę 17-50 f2.8EX DC OS HSM co do mydła i ff/bf
    Te obiektywy raczej nie "mydlą" Co do ff i bf to można wysłać do kalibracji, ale 70D ma chyba mikroregulację AF-u, więc nie powinno być problemów.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jak ci potrzebny to warto

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    jak ci potrzebny to warto
    może jestem świeży na forum. ale za takie odpowiedzi to dziękuję bardzo-walę wprost wypchaj się i nie nabijaj bezsensownie postów bez żadnego wkładu merytorycznego.

a chodziło mi o szkło, ale co niektórzy potrafią po tygodniu pracy podbudować człowieka.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów