Strona 18 z 20 PierwszyPierwszy ... 81617181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 192

Wątek: Olympus OMD E-5

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Olympus OMD E-5

Cytat Zamieszczone przez pire Zobacz posta
    Jeszcze raz, nie porównuj Ferrari (Sony FF) z Corolką (m4/3) , żadna wypasiona Corolka (OM-D E-M1) nie ustoi przy Ferrari (Sony 7), pomijam milczeniem ceny.
    Ble, ble, ble ... to już staje się powoli nudne. Może nieco więcej merytoryki, kolego.

m4/3 podobnie jak 4/3 już w samym założeniu jest nietrafione.
    No popatrz, takie nietrafione, a ma się dobrze już od ponad 10 lat. Jak pisałem wyżej, m43 to główny gracz na poletku bezluster - potrafisz merytorycznie zaprzeczyć, czy w dalszym ciągu będą banialuki?

Format 4:3 jest pomyłką, większość użytkowników robi JPGi w 3:2 i z musu RAWy w formacie 4:3. Wielbiciele oczywiście mówią o wykorzystaniu możliwości szkła ale dlaczego nie 1:1 w takim razie. Ale to tylko moje zdanie, przez czas krótki użytkownika m4/3.
    1. Tylko amator bierze jak leci z puszki, ale w tym wypadku starczy JPEG, a ten można od dawna ustawić w trybie 3:2. Do tego Olympus jest znany z tego, że w swoich puszkach ma bardzo dobry silnik JPEG. Więc z 3:2 nie ma problemu.
    2. W niektórych puszkach m43 są tzw. multiaspect matryce, pozwalające na ustawienie obrazu w różnych proporcjach, 3:2 też, i RAW jest też w tych proporcjach.
    3. Właśnie sprawdziłem swojego E-P5, zapis RAW, proporcje 3:2, po otwarciu RAW'a w LR, domyślnie pojawia się format 3:2 (nie trzeba nic klikać aby tak było). Więc, mimo że E-P5 nie ma matrycy multiaspect, to jak chcesz to masz 3:2 bez problemu. Oczywiście można zmienić aby z 3:2 zrobiły się 4:3.
    4. Jeśli już robię w RAW, to chyba nie ma najmniejszego problemu aby w czasie obróbki RAW zmienić proporcje.
    5. W zależności od tematyki, czasami lepsze są proporcje 3:2, a czasami 4:3 - trzeba być elastycznym.
    6. Dużo fotek drukuję, nie wiem jak Ty, ale jakbyś drukował to wiedziałbyś, że na niektórych formatach papieru ani 3:2, ani 4:3 nie pasuje w 100%. Ja najczęściej drukuję w A4 i 13x18. Tu np. 13x18 bardziej pasuje 4:3 niż 3:2 (gdzie trzeba ucinać z dołu/góry). Przy A4 nie pasuje ani 3:2 (trzeba ucinać z dołu/góry) ani 4:3 (trzeba ucinać po bokach). A jak ma być jak w oryginale, to gilotynka też się znajdzie.
    7. Bardzo często stosuję też proporcje 1:1 lub 6:7 ... ot takie zboczenie z czasu analoga, którego też czasami jeszcze używam ...

Tak więc, następnym razem, poproszę więcej merytoryki i profesjonalizmu ...

PS
    W swojej historii hobbisty fotografa, dwa razy chciałem przejść na FF.
    Pierwszy raz jak miałem 4/3, ale po podliczeniach, przeliczeniach stwierdziłem, że nie ma sensu zmieniać systemu bo zoomy Olympusa z f=2.0 powodowały, że strata do FF zmniejszyła się 1eV, a dodatkowo w pełni otwarte do f=2.0 zoomy Olka biły na głowę FF zoomy pracujące na f=2.8, żeby poprawić obrazek na brzegach trzeba by je przymykać.

Drugi raz jak decydowałem się na wejście w bezlustra, bo pojawiła się A7, ale znowu historia się powtarza, bo rozsądne gabarytowo i jakościowo zoom 24-70 ma swiatło f=4.0, w m43 mam 12-40 ostry jak żyletka od f=2.8 . Poza tym potrzebowałem też malutkiego korpusika do różnych celów, nie wiem jak długo musiałbym czekać na coś kieszonkowego od Sony z matrycą FF i bagnetem E. Mógłbym teoretycznie kupić np. Ricoch GR lub nawet m43 GM1, ale nie miałbym rezerwy do obiektywów FE.

Fuji X też brałem pod uwagę, ale to póki co to egzotyka straszna, drożyzna okropna, oraz "grubasy", "ogóry" i "ślimaki" (cecha charakterystyczna AF made by Fuji).
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 19-02-2014 o 22:22

Dopiero zaczyna Awatar pire
    Miasto
    Warszawa

Już mnie prawie zmęczyłeś, ale właściwie to po cholerę to 4:3, nie mogło być 14:9 albo 5:3 ? , przecież dowolny format masz kompie, jak sam twierdzisz. Naprawdę przestawiasz format w zależności od zdjęcia .4/3 było niewypałem olympusa, zostały tylko szkła, nie twierdzę że z mikro będzie podobnie, ale smatfony wyprą ten format

Ziew... kogo to obchodzi co mysli koniecpolski?

Dopiero zaczyna Awatar pire
    Miasto
    Warszawa

Tak sobie brykam, dla kurażu

Uzależniony

Nie ma i nie będzie sprzętu który by zagroził m4/3. Jest to oczywiste gdyż:
    -4/3 to najlepszy rozmiar, matryce mniejsze dają kiepską jakość a większe lepszej nie dają
    -szkła 4/3 są najmniejsze i najostrzejsze, to wiadomo o każdym szkle przed premierą
    -wielkość każdego korpusu 4/3 jest idealna, mniejszy byłby niewygodny większy nie mieści się do kieszeni spodni

Początki nałogu Awatar homesicalien

Koniec... Chciałem napisać coś w klimacie jak pozostali. Ale to już bez sensu więc spytam o radę licząc, że pozwolisz skorzystać z Twojej sporej wiedzy o systemie. Kolega kupił om-d em-5. Powody? Styl retro i znośna jakość obrazu. Ma już 12-50 i ponoć boskiego 45/1.8. Jaką stałkę polecasz na dół zakresu żeby nie wchodzić w koszty rzędu 2k? Najlepiej max 1200. AF musi być. Używki mogą być. Gdzie warto polować na używki? Za ile najmniej da się wyrwać pana słonika 20/1.7?
    W ogóle kupił też Metz 58 do tego zestawu . Pełnowymiarowa lampa na mały aparat.
    Moje wrażenia z macania i oglądania fot: nie przekonuje mnie ten sprzęt, wolę nx, nawet pomijając cenę. Ale rozumiem, że ma swoje plusy.
    Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 20-02-2014 o 11:46

Początki nałogu

Jeśli kolega ma m43 to niech zagladnie na forum Olympusa OC.
    Stałki na szeroko P14mm2.5, O17mm2.8, P20mm - do 1200 na pewno kupi nawet nowe może, są. sposoby.
    Ja polecam 12-40mm2.8 jak mu gabaryt nie przeszkadza, nawet 45mm1.8 mozna sobie opuścić - też jest sposób na tani zakup. Sprzeda 12-50 i 45 to nawet 1000 nie dołoży.
    Ja z ep5 używam fll50, tylko lampę trzeba umieścić na szynie lub brackecie, i jest super ergonomicznie..Foty wychodzą bardzo dobre, lampa jest na tyle mocna, że palnik mam ustawiony na ścianę z tyłu.

PS
    A ze stalek to ja wybrał bym 17mm1.8 (właściwie to ją mam) - cena 1200 z ogonkiem, ale ja bardzo lubię Olka i Olek mi się odwdziecza. :wink:

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Jeśli kolega ma m43 to niech zagladnie na forum Olympusa OC.
    Stałki na szeroko P14mm2.5, O17mm2.8, P20mm - do 1200 na pewno kupi nawet nowe może, są. sposoby.
    Ja polecam 12-40mm2.8 jak mu gabaryt nie przeszkadza, nawet 45mm1.8 mozna sobie opuścić - też jest sposób na tani zakup. Sprzeda 12-50 i 45 to nawet 1000 nie dołoży.
    Ja z ep5 używam fll50, tylko lampę trzeba umieścić na szynie lub brackecie, i jest super ergonomicznie..Foty wychodzą bardzo dobre, lampa jest na tyle mocna, że palnik mam ustawiony na ścianę z tyłu.
    Jak ty to wszystko do kieszeni mieścisz to ja w życiu nie pojmę
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Jak ty to wszystko do kieszeni mieścisz to ja w życiu nie pojmę
    Tak w życiu bywa, że jedni pojmują więcej, inni mniej ...

m43 jest moim podstawowym system, więc czasami do puszki trzeba większy obiektyw przykręcić (np. pozostałości z 4/3, bo po co wymieniać na odpowiedniki w m43 i tracić kasę), czasami większą lampę użyć.... Z tych powodów muszę mieć większe gabarytowo body.

A ponieważ nie lubię sytuacji gdy człowiek budzi się z ręką w nocniku, to mam pod ręką zapasowe body. Tu korzystając z rozległej oferty m43 wybrałem coś malutkiego do kieszeni.

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    A ponieważ nie lubię sytuacji gdy człowiek budzi się z ręką w nocniku, to mam pod ręką zapasowe body. Tu korzystając z rozległej oferty m43 wybrałem coś malutkiego do kieszeni.
    To nocnik tez nosisz?

Strona 18 z 20 PierwszyPierwszy ... 81617181920 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów