Pewnie podobnych pytań macie setki ale dla mnie to jest ważne ponieważ zakup lustrzanki jest to spory wydatek w moim budżecie i nieszybko będzie mnie stać na zmianę gdyby coś mi nie spasowało.
Jestem fanką fotografii i zajmuje się nią amatorsko do tej pory używałam kompaktów i nie potrafię się odnieść do jakości pewnych funkcji lustrzankach ponieważ nigdy żadnej nie użytkowałam.
Zdjęcia jakie robię to krajobrazy imprezy rodzinne urodziny, chrzciny, komunie, w tym roku będę na dwóch chrzcinach i jednej komunii nie będą to zdjęcia profesjonalne lecz czysto amatorskie dla rodziny.
W kompaktach przeszkadza mi głównie jakość AF często zdjęcia krajobrazowe są nietrafione lub mydlane AF musi kilka razy celować żeby trafić a jak trafi to i tak nie tam gdzie bym chciała.
Przy fotografii krajobrazowej daje się też w znaki mała rozpiętość tonalna matrycy i problem z dalekimi planami, robiąc zdjęcie szerokokątne w górach gdzie pierwszy plan wychodzi ładnie drugi tak sobie i na przykład szczyty które są oddalone o duże odległości pomimo dobrej widoczności gdzie wzrok je widzi bez problemu na zdjęciu ich nie widać.
W fotografii imprez kompakt już nie wydala zdjęcia wychodzą poruszone nie jest w stanie zamrozić ruchu a AF przy słabym oświetleniu to totalna porażka do tego dochodzą szumy.
Dlatego postanowiłam zamienić kompakt na lustrzankę ale nie mając doświadczenia nie jestem w stanie ocenić jakości AF i innych rzeczy dlatego proszę o pomoc.
Zastanawiam się pomiędzy kilkoma kombinacjami.
1.Canon 600D + Tamron 17-50 mm f/2.8 Di II VC czyli 1600 + 1600 = 3200zł
2.Canon 700D + 18 -55mm is + 50mm 1,8 czyli 2700 + 400 = 3100zł
3.Canon 60D + 18 -55mm is lub 50mm 1,8 czyli 2900 + 400 = 3300zł
I teraz zastanawiam się czy AF w 600D będzie wystarczający, dwie pozostałe opcje to znowu dylemat czy szkła będą wystarczające.
Druga rzecz to taka że jeśli szkła by były wystarczające na początek to za jakieś dwa trzy lata będę w stanie dokupić tylko czy lepiej kupić za kilka lat szkło czy body pod warunkiem że AF 600D byłby wystarczający.
Bardzo pomogła by mi wasza ocena takich zestawów pod kontem użytkowania w warunkach jakie opisuję.