Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Który z skompletowanych zestawów będzie lepszy?

Domyślnie Który z skompletowanych zestawów będzie lepszy?

Pewnie podobnych pytań macie setki ale dla mnie to jest ważne ponieważ zakup lustrzanki jest to spory wydatek w moim budżecie i nieszybko będzie mnie stać na zmianę gdyby coś mi nie spasowało.

Jestem fanką fotografii i zajmuje się nią amatorsko do tej pory używałam kompaktów i nie potrafię się odnieść do jakości pewnych funkcji lustrzankach ponieważ nigdy żadnej nie użytkowałam.
    Zdjęcia jakie robię to krajobrazy imprezy rodzinne urodziny, chrzciny, komunie, w tym roku będę na dwóch chrzcinach i jednej komunii nie będą to zdjęcia profesjonalne lecz czysto amatorskie dla rodziny.

W kompaktach przeszkadza mi głównie jakość AF często zdjęcia krajobrazowe są nietrafione lub mydlane AF musi kilka razy celować żeby trafić a jak trafi to i tak nie tam gdzie bym chciała.
    Przy fotografii krajobrazowej daje się też w znaki mała rozpiętość tonalna matrycy i problem z dalekimi planami, robiąc zdjęcie szerokokątne w górach gdzie pierwszy plan wychodzi ładnie drugi tak sobie i na przykład szczyty które są oddalone o duże odległości pomimo dobrej widoczności gdzie wzrok je widzi bez problemu na zdjęciu ich nie widać.

W fotografii imprez kompakt już nie wydala zdjęcia wychodzą poruszone nie jest w stanie zamrozić ruchu a AF przy słabym oświetleniu to totalna porażka do tego dochodzą szumy.

Dlatego postanowiłam zamienić kompakt na lustrzankę ale nie mając doświadczenia nie jestem w stanie ocenić jakości AF i innych rzeczy dlatego proszę o pomoc.
    Zastanawiam się pomiędzy kilkoma kombinacjami.

1.Canon 600D + Tamron 17-50 mm f/2.8 Di II VC czyli 1600 + 1600 = 3200zł
    2.Canon 700D + 18 -55mm is + 50mm 1,8 czyli 2700 + 400 = 3100zł
    3.Canon 60D + 18 -55mm is lub 50mm 1,8 czyli 2900 + 400 = 3300zł

I teraz zastanawiam się czy AF w 600D będzie wystarczający, dwie pozostałe opcje to znowu dylemat czy szkła będą wystarczające.
    Druga rzecz to taka że jeśli szkła by były wystarczające na początek to za jakieś dwa trzy lata będę w stanie dokupić tylko czy lepiej kupić za kilka lat szkło czy body pod warunkiem że AF 600D byłby wystarczający.

Bardzo pomogła by mi wasza ocena takich zestawów pod kontem użytkowania w warunkach jakie opisuję.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Który z skompletowanych zestawów będzie lepszy?

Wybierz 1 albo 3 opcję. W 1 Tamron daje radę w większości przypadków a w 3 najlepsze body ze względu na ergonomię.
    Zakup 700D jest nieopłacalny - niewiele wnosi a jego cena wysoka, bo najnowszy model.
    Osobiście wybrał bym 3 opcję i dozbierał w perspektywie do lepszego szkła - na początek taki zestaw wystarczy.
    Tak naprawdę 60D można kupić za ok 2000zł a tego tamrona za 1200zł na aukcjach ( używki prawie nowe ).
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 10-02-2014 o 16:58
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Cytat Zamieszczone przez Alabama Zobacz posta
    W kompaktach przeszkadza mi głównie jakość AF często zdjęcia krajobrazowe są nietrafione lub mydlane AF musi kilka razy celować żeby trafić a jak trafi to i tak nie tam gdzie bym chciała.
    W lustrzance nie będzie lepiej pod tym względem.

Przy fotografii krajobrazowej daje się też w znaki mała rozpiętość tonalna matrycy
    Lepiej wybierz Nikona.

Jakość obrazu z tych 3 puszek będzie zbliżona.
    Co do AF, jeśli ponad połowa zdjęć z Canona 50mm 1.8 II będzie ostrych w dobrych warunkach to będzie cud.

4.Canon 600D + 18-55mm IS + 50mm 1.4 USM czyli 1700zł + 1370zł = 3070zł
    5.Nikon D7000 + 18-55 + 50mm 1.8G czyli 2600zł + 350zł + 700zł = 3650zł

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Zakup 700D jest nieopłacalny
    60D też jest nieopłacalny, podrożał ostatnio.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

I teraz zastanawiam się czy AF w 600D będzie wystarczający.
    do czego?
    do robienia zdjęć wystarczy
    pod kontem .
    musisz podać nr i PIN wtedy pomogę inaczej się nie da
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 10-02-2014 o 17:13

Dopiero zaczyna Awatar Roy
    Miasto
    NL PL

Przy fotografii krajobrazowej daje się też w znaki mała rozpiętość tonalna matrycy i problem z dalekimi planami, robiąc zdjęcie szerokokątne w górach gdzie pierwszy plan wychodzi ładnie drugi tak sobie i na przykład szczyty które są oddalone o duże odległości pomimo dobrej widoczności gdzie wzrok je widzi bez problemu na zdjęciu ich nie widać.
    Rozpiętość tonalna co prawda będzie większa, ale dalej nie gwarantuje zdjęcia na takich warunkach na jakie liczysz. Żeby uwidocznić odpowiednie partie obrazu trzeba odpowiedniego naświetlenia a najlepiej kilku ekspozycji jednocześnie lub zdjęcia techniką hdr. W fotografii krajobrazowej pojedyńczy jpeg nie będzie satysfakcjonujący nawet na lepszych puszkach...

Z podanych propozycji zestawów #2 zupełnie się nie sprawdzi. Ja bym optował za #3.
    To też jest sensowny setup. Zwłaszcza, że nawet jeśli w 50 1.8 wystarczy światła to i tak AF ma dużą szansę nie trafić w pomieszczeniu.

Dzięki za porady poszukam 60D który jeszcze nie podrożał.
    Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Lepiej wybierz Nikona.

Zamieszczone przez Alabama
    Jakość obrazu z tych 3 puszek będzie zbliżona.
    Co do AF, jeśli ponad połowa zdjęć z Canona 50mm 1.8 II będzie ostrych w dobrych warunkach to będzie cud.

5.Nikon D7000 + 18-55 + 50mm 1.8G czyli 2600zł + 350zł + 700zł = 3650zł
    Naprawdę długo się zastanawiałam i sporo o aparatach naczytałam i odrzuciłam Nikona.
    Tak naprawdę na dzień dzisiejszy to Nikon niema nic do zaproponowania w tej cenie D7000 to wadliwa konstrukcja jak już to poprawiona wersja D7100 ale to nie ta półka cenowa. Można się zastanawiać nad D90 tylko to stary model klasyk sprzed lat bo Nikon nie był w stanie wyprodukować nic dobrego w tym przedziale dlatego jest polecany do dziś.
    Modele DXXXX jakoś mnie nie interesują w zasadzie wybór nikona można poprzeć na dzień dzisiejszy tylko tanimi obiektywami bez silnika AF ale wtedy body musi mieć śrubokręt a te modele nie mają.

Cytat Zamieszczone przez Roy Zobacz posta
    W fotografii krajobrazowej pojedyńczy jpeg nie będzie satysfakcjonujący nawet na lepszych puszkach...
    Nie po to kupuje lustro żeby robić krajobrazy w JPG ten format mija się z celem przy takim aparacie.

Dzięki za porady poszukam 60D który jeszcze nie podrożał.
    Nowego takiego nie znajdziesz.

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

do krajobrazów proponuje analogowe slajdy w takim razie - świetna rozpiętość tonalna gwarantowana

nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą niewidocznością szczytów - może chodzi o problem z odległością hiperfokalną; masz ostry pierwszy plan a drugi rozmyty? pamiętaj że oko ludzkie to doskonały przyrząd optyczny, matryca tyle nie widzi

do uroczystości rodzinnych będziesz potrzebować czegoś jasnego dlatego opcja 1 chyba jest najbardziej optymalna

1.Canon 600D + Tamron 17-50 mm f/2.8 Di II VC czyli 1600 + 1600 = 3200zł
    2.Canon 700D + 18 -55mm is + 50mm 1,8 czyli 2700 + 400 = 3100zł
    3.Canon 60D + 18 -55mm is lub 50mm 1,8 czyli 2900 + 400 = 3300zł
    Kup sobie Nikona D5100 ma dobrą matrycę i jest szybszy. Za 3 050zł ten zestaw jest lepszy od Twojej pierwszej propozycji: NIKON D5100 + TAMRON 17-50 F/2.8 VC SKLEP! NOWE!! (3931442917) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Skoro Kolega zawitał na forum canona, to może jednak canona

Zestaw 3 jest świetnym wyborem, zwłaszcza, że w znanym MM jest w cenie 2,9k.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów