RobertON
Nie próbowałem ale chyba Ubuntu da się postawi na pamięci USB albo odpalić z płytki LIVE-CD z tym, że wtedy strasznie muli.
Darktable jest troszkę mniej wymagający niż RawTherapee.
Jest to konkurent lightrooma.
RobertON
Nie próbowałem ale chyba Ubuntu da się postawi na pamięci USB albo odpalić z płytki LIVE-CD z tym, że wtedy strasznie muli.
Darktable jest troszkę mniej wymagający niż RawTherapee.
Jest to konkurent lightrooma.
To chyba jednak lepszym rozwiązaniem jest maszyna wirtualna postawion na VMWare, a nie LiveCD, bo nie ciągnie wszystkiego do RAM-u.
Ciekaw jestem jak bardzo obciąża ten soft CPU na Ubuntu/Debianie, bo zaczyna mi już brakować "mocy".
Popatrzyłem na stronę projektu, zapowiada się ładnie.
http://www.darktable.org/install/
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 23-01-2014 o 22:33
Nie tylko LR jest jedynym słusznym, używam RawTherapee i również sobie go chwalę. Projekt jest naprawdę bardzo zaawansowany.
LR nie jest tak naprawdę dobrym narzędziem dla takiego amatora jak ja, ponieważ niepotrzebna mi taka "baza" danych ze zdjęciami, bo mam inny sposób ich katalogowania.
Używam tylko modułu Develop, który ma wiele więcej funkcjonalności aniżeli ACR.
--- Kolejny post ---
Może być to problem szybkości obsługi w maszynie wirtualnej VMware, pomimo tego co o niej piszą.
Przekonałem się o tym przy okazji symulacji wielokrotnych zderzeń obiektów wielobryłowych w przestrzeni 3D.
Obliczenia czasem trwały wiele minut - dla prostych multibody i nieskomplikowanego otoczenia.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-01-2014 o 20:31