Nawet w 350d wybierało się na okrętkę
Nawet w 350d wybierało się na okrętkę
akustyk -->
no właśnie nie bardzo, albo ja jestem ślepy...
W ogóle dla mnie idealny AF to 5 punktów krzyżowych... centralny oraz 4 w "mocnych punktach". Reszta mi nie potrzebna, ew do dynamicznych scen takie zapaćkanie punktami jak 5DIII, ale tamte chyba też nie sięgają idealnie do "mocnych punktów". Tylko ja nic mocno dynamicznego nie robie...
Canon 6D, 60D, EF 24-105/4 L, EF 50/1.8, EF 85/1.8, Samyang 14/2.8, Sigma 17-70/2.8-4.0
Te w 5DIII mogłyby być dalej od siebie, ale pokrywać większe pole. Czasem rzeczywiście brakuje po bokach.
A co do ustawiania punktu pokrętłem, to jak dla mnie jojstik czy wybierak jest dużo szybszy. O ile w przypadku 9 czy 11 punktów pokrętło może daje radę, to przy marku III trzeba by chyba minutę kręcić, żeby trafić.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
czy 6 d ma jak w nikonach opcje kolor selektywny ?
Tym razem byłem na siatkówce z 6D. Efekty widać tu http://www.canon-board.info/sport-ak...ml#post1200611 a co do uwag, bo wiele osób - tak jak ja niedawno - pyta na ile to się do sportu nadaje, na ile to można porównać z xxD.
Bez dwóch zdań ilość kl/s jest mniejsza i to daje się odczuć. Na siatkówce, przy ataku zawodniczki 50D łapał powiedzmy 4-5 zdjęć, a 6D złapie ich tylko 2-3.
Z drugiej strony AF w 6D - centralny punkt - działa o wiele, wiele lepiej niż w 50D. Nie wariował myląc się z siatką, nie wariował pracując pod światło jakiegoś LCD, który stał w tle. AF jest po prostu o wiele bardziej celny.
Jakość jest taka, że mimo "tracenia" ogniskowej i konieczności mocniejszego kadrowania w efekcie i tak ISo 3200 ma detali o tyle więcej, i o tyle mniejszy szum, że wygląda to znacznie czyściej.
To wszystko jest dosyć relatywne, ale ogólnie wracając z imprezy mam o wiele więcej zdjęć, lepszych momentów i w lepszej jakości niż z 50D.
Tylko te punkty i dżoje :-) A ja mam prosbe: gdyby ktos z Kolezenstwa kto mial/ma piątki II i III , przekazal swoja opinie o kolorze i ogolnie o obrazie na niskich ISO,w studiu i pejzaz.Ja mialem tylko piatke klasyka i uwazam,ze kolor ma nie do pobicia w porownaniu z 6d. Bede wdzieczny za opinie. Pozdro...
6d, 50 1,8 STM, 16-35 f4 IS L, 24-105 f4 IS L ,85 1,8 USM, 70-200 f4 IS L, pleśniaczki, itepe...
Miałem wcześniej przez 3 lata 5d2 i jak dla mnie kolor jest w 6D dużo lepszy. Podobnie cały obrazek, na każdym ISO.
tu bym sie tak nie upieral. 5D mkI nie mam od prawie dwoch lat, ale w kolorach miedzy nim a mkII nie widzialem jakies istotnej roznicy.
nie wiem czy duzo, bo za krotkie doswiadczenie jeszcze mam. ale ze obrazek z 6D jest w ogole lepszy niz mkII to sie zgodze.
no i ja sie witam od dzisiaj w gronie posiadaczy 6D - mialem wczesniej 3x5D, 2x5D2, 1x5D3 i jak narazie wrażenie z 6-tki są pozytywnepucha ma wszystko to co potrzeba, do tego lżejsza i zgrabna
![]()
Zamieniles mk3 na 6d?