Nadzieję trzeba mieć zawsze.
Nadzieję trzeba mieć zawsze.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Skoro jest takie ryzyko że podczas focenia w trudnych warunkach atmosferycznych padnie mi elektronika w 60D to co mam wybrać, 7D szumi bardziej od 60D, o 70D jakoś cicho na forach a na pełną klatkę mnie nie stać.
Po co chcesz focić w trudnych warunkach? Sens pewnie ma obudowa podwodna. A po przed wejściem z mrozu, aparat do torebki foliowej.
Głównym problemem z trudnymi warunkami jak dla mnie jest to, że szybko przednia soczewka staje się mokra i nic przez nią nie widać.
Oczywiście, zaprzyjaźnij się z jakimś kapturem przeciwdeszczowym. Ja nawet mając 7D, czy 1D czułbym się niesewojo ze świadomością, że na aparat i obiektyw wali deszcz.
To jak z butami. Można udawać, że goretex da radę w błocie, deszczu i mokrej trawie do kolan, ale prawda jest taka, że trzeba mieć alternatywne zabezpieczenie na mocno nieciekawą pogodę.
Zdjęcia na pogrzebach, biorąc pod uwagę spadającą ilość ślubów i starzejące się społeczeństwo to dość przyszłościowy biznes. Czego to ludzie nie wymyślą. Rozumiem ślub... Czy to tylko pogrzeby jakichś oficjeli?
Pogrzeby jak pogrzeby, ale ile teraz rozwodow jest, moze to nowy rynek dla fotografow![]()
Biznes to był kiedyś przy fotografii analogowej (jak opowiadają starzy fotografowie) praktycznie na każdym pogrzebie był fotograf, tak było w moim województwie a teraz 10% tego co było kiedyś...
--- Kolejny post ---
By było fajnie jakbym uzyskał od was odpowiedzi na te dwa pytania.
współpraca jest ok, tylko kup dobry zamiennik np phottix (chodzi o akumulator) grip np meike daje radę.
Który z obiektywów nie kupisz, będzie dobry. Sigma podobno delikatnie lepsza, ale w obu przypadkach trzeba trafić dobrą sztukę (kupując u cichego masz w sumie pewność i zawsze możesz wysłać na kalibrację) Ja bym brał tamrona, bo tańszy i gwarancja na 5lat![]()