Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 24-105/4 L momentami nieostry fragment kadru

Coś już napisał

Domyślnie 24-105/4 L momentami nieostry fragment kadru

Witam.

Ostatnio spontanicznie wziąłem udział w licytacji i wygrałem 24-105L w nienajgorszej cenie. Z obiektywu korzystam z użyciem Speed Boostera i kamery FS-100. Stabilizacja działa, wszystko generalnie ok.

Zauważyłem jednak, że kilka razy lewa część kadru jest nieostra. Zdarza się to przy ostrzeniu na dalsze plany z szerokim kątem - być może efekt potęguje taki-sobie bokeh przed punktem ostrości i fakt, że akurat ta część kadru była "przed" płaszczyzną ostrości (ale to raczej taka próba wytłumaczenia). Znajomy fotograf stwierdził, że to problem z mechanizmem stabilizacji, jednak na ogniskowej 105 świetnie daje sobie radę i zauważalnie działa. Próbowałem "wywołać" błąd filmując z balkonu, ale jak zwykle na złość, nic z tego.
    Problem nieco komplikuje fakt, że obecnie nie mam żadnej puszki Canona, by sprawdzić to na fotach.

Czy to może być stabilizacja czy coś innego? Jesli stabilizacja, to jaka może być pi-razy oko cena naprawy i przede wszystkim, gdzie?

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie Odp: 24-105/4 L momentami nieostry fragment kadru

Może być pęknięta prowadnica wewnętrznego członu optycznego. Oddaj do serwisu na przegląd.

--- Kolejny post ---

Może być pęknięta prowadnica wewnętrznego członu optycznego. Oddaj do serwisu na przegląd.
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Coś już napisał

Jaki serwis polecasz?

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Żytnia.

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

a zamiast Żytnej może jeszcze sprawdzony serwis

Serwis FOTO 24

Coś już napisał

Ktoś się może orientować w przybliżeniu, jaki to może być koszt? 200, 500, 1000?
    Naturalnie zdaję sobie sprawę, że usterka usterce nierówna, ale zawsze jakieś widełki są..

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Nawet autoryzowany serwis nie udziela takich informacji zdalnie. Oddaj obiektyw na diagnozę.

Coś już napisał

Myślałem, że ktoś miał podobne objawy i mógłby się podzielić. Z tym oddawaniem to raczej nieprędko, bo póki co jest mi potrzebny cały czas, a wysyłka wte/wewte i do tego jeszcze sama diagnoza i ewentualna naprawa mogłyby mi go wyłączyć na dłuższy czas z obiegu...

Miasto
    Bielsko-Biała

Miałem bardzo podobny objaw po wymianie flexu, mianowicie jeden fragment na zdjęciu czasami był "bardziej nieostry" niż reszta na szerszych kadrach (no powiedzmy ~80mm i niżej). Rozebrałem, skolimowałem soczewkę (ta zaraz przed stabilizacją) i efekt ustąpił. Możliwe, że to samo jest u Ciebie. Jeżeli nie masz doświadczenia, to nie polecam zabierać się do tego samemu.

Coś już napisał

O matko - na forum jest cały dział dla autoryzowanego serwisu - nie wiem, jak mogłem go nie zauważyć wcześniej. Czy jest jakiś sens pisania tam o tym problemie, a może da się przenieść temat?

a_ws = niestety do takich rzeczy mam zupełnie lewe (obie) ręce.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów