Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Poszukiwany uniwersalny obiektyw

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Poszukiwany uniwersalny obiektyw

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Jak już uparłeś się na te filtry, to musisz wiedzieć, że nie zakłada się ich na stałe, tylko w wybranych sytuacjach. Trudno tu wskazać wszystkie przypadki, ale pamiętaj, że polar zabierze ci światło, a szarej połówki nie wykorzystasz do portretów, prędzej do widokówek. Do portretowych zdjęć żony, znajomych polar też raczej nic nie wniesie. W dobie cyfrowej ciemni, filtry nie są niezbędnym elementem aby mieć "fajne" zdjęcia. Piszę trochę z przekorą, bo wydaje mi się, że gdzieś usłyszałeś, że do fotografii to muszą być filtry, o działaniu których nie do końca masz pojęcie. Uwierz mi, przywieziesz masę dobrych pstryków bez wydawania tych kilku stówek.
    Pozdrawiam
    Masz w 100% rację. Nie mam pojęcia, jak się je zakłada, w jakich momentach się je wykorzystuje, ale słyszałem, że poprawiają zdjęcia Nie upieram się na nic, chcę właśnie przywieźć "masę dobrych pstryków" Na wyjazdach robię sporo zdjęć, jadę na 3 tygodnie, więc myślę, że z 1500-2000 zdjęć przywiozę, pstrykanie w rawach i późniejsza obróbka zupełnie mija się z celem przy takiej ilości

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Domyślnie Odp: Poszukiwany uniwersalny obiektyw

Cytat Zamieszczone przez bubu234 Zobacz posta
    późniejsza obróbka zupełnie mija się z celem przy takiej ilości
    Ta obróbka da zdecydowanie więcej dla "ufajnienia" zdjęcia, niż kupno (o nieumiejętnym stosowaniu nie wspomnę) filtra polaryzacyjnego czy szarej połówki.
    Rób kompaktem na ustawieniach "słitfocia" i będziesz miał oczekiwany efekt. Filtry tego nie zrobią - trzeba je jeszcze świadomie stosować.
    ....C50E....C40D

Uprawnienia umieszczania postów