W praktyce ma spore znaczenie, bo gdzie indziej się sprzęt wysyła, mamy też różne uprawnienia. O terminach załatwienia sprawy nie wspomnę.
Warto znać swoje prawa.
W praktyce ma spore znaczenie, bo gdzie indziej się sprzęt wysyła, mamy też różne uprawnienia. O terminach załatwienia sprawy nie wspomnę.
Warto znać swoje prawa.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Znam różnicę pomiędzy gwarancją i rękojmą i wyraźnie zaznaczyłem na infolinii o co mi chodzi
Przypuszczam, że to taki "chłyt materkingowy", ale z drugiej strony nie chce mi się trochę wierzyć, że tak duża sieć wprowadza klientów w błąd, bo dla mnie to tym pachnie. Napisalem do nich oficjlanego maila, z prośbą o udzilenie odpowiedzi na piśmie, jak dostane odpowiedź dam na pewno znać![]()
Dla pani na infolini gwarancja oznacza gwarancje sklepu/rękojmię. A nie gwarancję producenta ....
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
Jeśli chodzi o obsługę Euro to mam jak najgorsze zdanie jeśli chodzi o ich kompetencję.
Dlatego też właśnie wysłałem do nich maila, ciekaw jest co mi napiszą![]()
Tak gwoli ścisłości jest gwarancja producenta, rękojmia sprzedawcy za wady (w przypadku zakupu na firmę - MC_ pewnie mógłby wymienić szczegółowo przypadki kiedy rękojmia ma zastosowanie) oraz niezgodność towaru z umową (przez okres 2 lat od daty zakupu w sprzedaży konsumenckiej, czyli na osobę fizyczną).
pewnie rozdzielą gwarancję od rękojmi, przez telefon chcieli Cię zapewne ściągnąć do siebie, ot reklama taka, taki lajf.
Przecież tu chodzi zapewne o gwarancję sklepowa, czyli de facto ubezpieczenie. Każda większa sieć udziela takich gwarancji. Administruje to oczywście zwykle firma ubezpieczeniowa z która maja umowę, a naprawiać będzie tak czy inaczej Canon ( jeżeli zdecyduja, że poważna naprawa jest konieczna). Oczywiście warunki sa jakie sa i nie maja nic wspólnego z gwarancja Canona. Składka ubezpieczeniowa może być opcjonalna albo promocyjnie wliczona w cenę. W sumie nie widzę powodu, żeby nie nazywać tego gwarancja, tylko trzeba wiedzieć kto udziela takiej gwarancji, jakie sa warunki i brać/kupować zależnie od ceny/zaufania do tej firmy.
W sumie 'gwarancja" Canona na migawki to nic innego -- nie jest ona wcale koniecznie skorelowana z rzeczywista trwałościa, a raczej z cena produktu. Za odpowiednia opłatę można zagwarantować wszystko. Np. niektóre karty kredytowe przedłużaja gwarancję wszystkiego, co się na nie kupuje, bez względu na to, co to jest i kto to wyprodukował.
Dokładnie w EURO RTV dostaniesz 12m-cy gwarancji producenta a kolejne 12 m-cy to ubezpieczenie, które w przypadku awarii sprzętu nigdy nie będzie miało użycia (zawsze jest jakiś paragrad, który wyklucza naprawę). Oferowali mi to w tym sklepie, co prawda produkt nie był z branży foto ale tyczy się to pewnie całego asortymentu.