Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez gregblok Zobacz posta
    [...]
    Na pomiarze wielosegmentowym blokuje ekspozycję a na pozostałych (np. centralnie) ważonym nie blokuje.
    I tak też jest w wielu wcześniejszych modelach.

I tu uwaga aby nie mylić blokady ekspozycji ze startem pomiaru ekspozycji...
    Bajki do kwadratu opowiadasz. Spust migawki domyślnie uruchamia AF i pomiar ekspozycji, ale jej (ekspozycji) nie blokuje, dopóki mu nie przypiszesz tej funkcji. Ponadto nie ma to (blokada AE ) żadnego związku z trybem pomiaru ekspozycji, co zresztą byłoby nielogiczne. Możesz (w 5D3) przypisać spustowi samo blokowanie ekspozycji, sam pomiar ekspozycji, lub (domyślnie) pomiar ekspozycji i AF. Nie możesz przypisać do spustu - blokowania ekspozycji i AF jednocześnie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Przemyśl

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Bajki do kwadratu opowiadasz. Spust migawki domyślnie uruchamia AF i pomiar ekspozycji, ale jej (ekspozycji) nie blokuje, dopóki mu nie przypiszesz tej funkcji. Ponadto nie ma to (blokada AE ) żadnego związku z trybem pomiaru ekspozycji, co zresztą byłoby nielogiczne. Możesz (w 5D3) przypisać spustowi samo blokowanie ekspozycji, sam pomiar ekspozycji, lub (domyślnie) pomiar ekspozycji i AF. Nie możesz przypisać do spustu - blokowania ekspozycji i AF jednocześnie.
    I wcale nie musisz mi wierzyć... Możesz to sam sprawdzić:

1. weź 5D3 do ręki (może być 6D, 50D i wiele innych też)
    2. upewnij się że spust migawki ma ustawienia domyślne
    3. ustaw tryb AV
    4. ustaw tryb światłomierza na wielosegmentowy (to ważne!)
    5. zmierz ekspozycję na ciemnym pomieszczeniu, wciskając przycisk migawki do połowy i trzymaj
    6. przekadruj na okno i zrób zdjęcie
    7. zobacz co Ci wyszło i podziel się spostrzeżeniami...

I jest to dość logiczne, ponieważ w trybie wielosegmentowym (w odróżnieniu od pozostałych) decydujące znaczenie w pomiarze ma punkt AF na którym ostrzyłeś, ponieważ zwykle jest to najważniejszy element kadru (np twarz).
    Jeśli ostrzyłeś na coś bardzo jasnego niedoświetlenie jest prawie pewne.

Pełne uzależnienie

Właśnie, ja w czasach 10D (po przesiadce z analogowego Nikona) przez trzy miesiące rozkminiałem skąd u mnie błędna ekspozycja na zdjęciach robionych z przekadrowaniem (aparat pracował wtedy jeszcze na ustawieniach domyślnych). Trochę rozumiem dlaczego Canon dał priorytet jakieś strefie pomiaru ekspozycji w połączeniu z wybranym punktem ostrzenia, jednak z mojego punktu widzenia takie podejście jest nielogiczne, nienaturalne. Przestałem mieć problem dopiero jak zapodałem odpowiedniego C.Fn. Faktycznie mogłem źle się wyrazić co do blokady AE, ale idea jest dokładnie taka, jak ją opisał gregblok.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez gregblok Zobacz posta
    I wcale nie musisz mi wierzyć... Możesz to sam sprawdzić:

1. weź 5D3 do ręki (może być 6D, 50D i wiele innych też)
    2. upewnij się że spust migawki ma ustawienia domyślne
    3. ustaw tryb AV
    4. ustaw tryb światłomierza na wielosegmentowy (to ważne!)
    5. zmierz ekspozycję na ciemnym pomieszczeniu, wciskając przycisk migawki do połowy i trzymaj
    6. przekadruj na okno i zrób zdjęcie
    7. zobacz co Ci wyszło i podziel się spostrzeżeniami...

I jest to dość logiczne, ponieważ w trybie wielosegmentowym (w odróżnieniu od pozostałych) decydujące znaczenie w pomiarze ma punkt AF na którym ostrzyłeś, ponieważ zwykle jest to najważniejszy element kadru (np twarz).
    Jeśli ostrzyłeś na coś bardzo jasnego niedoświetlenie jest prawie pewne.
    Nie myśl, że nie sprawdziłem zanim napisałem poprzedni wpis..
    Jednak teraz mówię oops.., zwracam honor, myliłem się.
    Zaproponowaną procedurę wykonałem od 1 do 5, dalej nie trzeba było..
    Faktycznie, dokładnie w podanej konfiguracji spust blokuje ekspozycję. Robi to również w trybie manual przy aktywnym Auto-ISO - warunek: pomiar światła matrycowy (wielosegmentowy), oraz spust w trybie domyślnym.

Wcześniej nie spróbowałem dokładnie takiej konfiguracji, dlatego nie trafiłem na to, o czym napisałeś. Od zawsze AF mam rozdzielony ze spustem migawki, oraz 95% fotografuję w manualu, z użyciem pomiaru punktowego, kręcąc gałami bez odrywania oka od wizjera.

Jedną piekielnie ważną rzecz wyniosłem z tej dyskusji - nie wiem DLACZEGO wcześniej zakodowałem sobie, że 5D3 mierzy światło wyłącznie w centrum kadru, a okazuje się że pomiar wielosegmentowy ma powiązanie z aktywnym punktem AF - bomba. ja głupi myślałem, ze takie rzeczy to tylko w 1Dx.

Lubię się uczyć .

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów