Strona 273 z 495 PierwszyPierwszy ... 173223263271272273274275283323373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 721 do 2 730 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

A czy ktoś sie orientuje czy 6d działa z wyzwalaczami pixel knight.

Początki nałogu Awatar merida

nie działa poprawnie.

pewnie każde nowe body nie będzie działało poprawnie ze starymi wyzwalaczami...
    Co do klawiszologi... to pewnie było taniej zrobić to cudo niż tamten dżoy... a co do baterii... to ponoć nowe Canony tak mają że baterie są rozładowane... u mnie też był rozładowany.
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Bywalec
    Miasto
    Poznań

A jakie z tych tańszych działają poprawnie z 6d i przenoszą hss.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pełne uzależnienie

yn 622, u mnie działają

Pełne uzależnienie
    Miasto

Sprzęt (6D z akcesoriami) przyszedł wczoraj, zamawiałem na Cyfrowe.pl Przy okazji rozpakowywania i kompletowania całości okazało się, że sklep dał błędny opis co do jednego z akcesoriów i prawdopodobnie jestem w plecy niecałe 50 zł ale o tym napiszę później.

Generalnie poniższy post jest przeznaczony dla posiadaczy 5Dc (c jak classic) czyli 5D bez Mark II i III, chcących zrobić ewentualną przesiadkę na 6D. Pisane z punktu widzenia faceta, który właśnie dokonał takiej przesiadki, ale jednocześnie nie pozbył się (i jak na razie nie zamierza tego robić) 5Dc.

Zalety 6D już zostały wymienione w tylu miejscach w Internecie, że chyba nie ma potrzeby aby się nimi zajmować. Gdybym chciał coś dodać od siebie, to na pewno napisałbym coś takiego:

1. Obiektywy bez stabilizacji, dzięki fantastycznej pracy 6D w ciemniejszych pomieszczeniach zyskują drugie życie. Testowałem to na jednym ze swoich obiektywów, a dokładniej na EF 70-200mm f/4L USM. Do tej pory był to obiektyw, który z mojego punktu widzenia kompletnie wykluczał go z pracy wewnątrz budynków. Obecnie tam gdzie zdjęcie byłoby już od dawna poruszone (wręcz rozmazane), otrzymujemy z tego obiektywu zdjęcie z którym możemy normalnie pracować.

2. Jeśli to w ogóle ma w dzisiejszych czasach jakiekolwiek znaczenie, 6D podobnie jak 5Dc został wyprodukowany w Japonii (Made in Japan).

3. Z poziomu aparatu możemy sobie włączyć automatyczną korekcję aberracji obiektywu (jasność brzegów i aberracja chromatyczna).

4. Firmware aparatu i funkcje w nim zawarte, nareszcie pozwalają myśleć o 6D jako o aparacie z XXI wieku. Tak! Wreszcie mamy język polski w menu!

5. Bardzo przydatna poziomica elektroniczna.

6. Przycisk Q (Szybkie nastawy) to naprawdę super sprawa.

7. Nowa matówka Eg-A II jest ultra przejrzysta. W połączeniu chociażby z takim "naleśnikiem" Canon EF 40mm f/2.8 STM, człowiek się zastanawia czy tu w ogóle jest jakaś matówka, tak dobrze wszystko widać.

Wady... Wady dotyczą głównie ergonomii użytkowania sprzętu.

1. Inżynierowie z Canona ukarali użytkowników 6D pokrętłem wyboru trybów (czyli tego od Av, Tv i pozostałych), wprowadzając do niego jakąś blokadę tegoż pokrętła. Czyli żeby przejść sobie np. z Av na Tv, trzeba wcisnąć guzik u góry pokrętła, i dopiero z tym wciśniętym guzikiem można zrobić obrót pokrętłem wyboru trybów. Cóż, serwisanci już zapewne zacierają rączki. Wystarczy że ktoś będzie miał tzw. parę w łapach i się zapomni - ukręcenie tego pokrętła murowane. Także jak już opanujemy jego obsługę, to nie dajemy aparatu nikomu obcemu do ręki a zwłaszcza jakiemuś psujowi.

2. To samo z przełącznikiem ON/OFF, który znajduje się pod pokrętłem wyboru trybów. Jakiś taki wystający pstryczek, kompletnie nie wzbudza mojego zaufania - uważam iż rozwiązanie zastosowane w 5Dc było znacznie lepsze.

3. Znane wszystkim kółko z napisem SET. Kółko jest mniejsze niż w 5Dc, więc ktoś z długimi palcami odczuje zdecydowanie dyskomfort w jego obsłudze. I mniej precyzyjne, ma tendencję do przeskakiwania - kręcisz nim, wiesz że powinieneś wylądować pozycję dalej, ale lądujesz dwie pozycje dalej w menu.

4. Celownik optyczny to kolejna niespodzianka od inżynierów z Canona. Kogo tam podkusiło zrobić zaokrąglone rogi? To pod kątem filmowców czy co? Przez to zostało zawężone pole widzenia. Nie dość że celownik jest mniejszy niż w 5Dc, to jeszcze te cholerne rogi. W dodatku jeśli ktoś nosi okulary, to czeka go dodatkowy bonus. Trzymając aparat pionowo, nie ma żadnych odbić światła w celowniku. Trzymając aparat poziomo, na dole celownika (a konkretniej na dolnej części jego ramki), odbija się delikatnie światło. Przyznam iż na ten czas jest to z lekka irytujące, ale może się człowiek jakoś przyzwyczai.

5. Ładowarka akumulatora nagrzewa się intensywniej niż ta od 5Dc. Ja mam u siebie położoną wykładzinę PVC, musiałem zrobić sobie podkładkę ze zbędnej półeczki od stojaka na płyty CD/DVD z płyty wiórowej.

6. Konieczność uczenia się nowego układu przycisków i obsługi menu.

Całe szczęście, że jakość zdjęć pozostaje niezmiennie wysoka.

Znalazłem dłuższą chwilę i zrobiłem zdjęcia porównawcze z obydwu aparatów. Takie w stylu tych z Digital Photography Review które można znaleźć w ich recenzjach aparatów, tylko że uważam iż zrobiłem je lepiej. Bo ekipa z tej zacnej strony przepuszcza pliki JPG przez oprogramowanie graficzne, i zapomniała w przypadku 6D wyłączyć "Peripheral illumination correction" i "Chromatic aberration correction" z poziomu menu aparatu. Ja wyłączyłem u siebie obydwie korekcje, uważam iż mając je włączone wypacza się wyniki takiego testu.

Test zrobiłem na dwóch skrajnych sprzętowych ISO dla 5Dc - 100 i 1600. Sprzętowych, bo ISO 50 i 3200 w trybie rozszerzonym to już jest ingerencja oprogramowania z tego co się orientuję. Dlaczego tak? Po pierwsze uważam, iż to wystarczy aby świetnie pokazać czy widoczne są jakieś różnice pomiędzy obydwoma aparatami w zakresie generowanego obrazu, a po drugie ze zwyczajnego braku czasu. Bo to naprawdę zajmuje sporo czasu.

Metodologia:

Body:

Canon EOS 5D z firmware 1.1.1

Canon EOS 6D z firmware 1.1.3

Tryb focusa: MF (manualny), ostrzenie w punkt (krzyżyk naklejony na książkę)

Balans bieli: Sunny (Światło dzienne)

Obiektyw: Canon EF 50mm f/1.4 USM ustawiony na F11

ISO 100 - czas naświetlania 1/1.3 sekund

ISO 1600 - czas naświetlania 1/25 sekund

Zdjęcia w JPG były zapisywane z ustawionym trybem Picture Style: Neutral

Obydwa aparaty były ustawiane na statywie, migawka wyzwalana ręcznie z opóźnieniem.

JPG do obejrzenia:

http://sdrv.ms/11JtI9V

Po zdjęcie w oryginalnej rozdzielczości proszę kliknąć na "Wyświetl oryginał" w górnym menu.

RAW + JPG do ściągnięcia:

http://sdrv.ms/16efbax

Tak na koniec. Napisałem wcześniej "sklep dał błędny opis co do jednego z akcesoriów i prawdopodobnie jestem w plecy niecałe 50 zł". O co chodzi? A o to chodzi Delta Szklana osłona na LCD do Canon 5D MK III - Akcesoria drobne - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl Zamiast jakiejś Delty otrzymałem osłonę od GGS (czyli jak najbardziej na plus), z tym że ta osłona NIE PASUJE do 6D. Wymiary wyświetlacza LCD w 5D Mark III to 48.2mm x 70.5mm, a w 6D to 47mm x 68.2mm. I zostałem z nowiutką nieużywaną osłoną, która jest mi do niczego potrzebna. :/

W tej chwili nie ma na polskim rynku nic porządnego markowego z tych osłon na LCD dla 6D, snują się po Allegro jakieś szajsy. A jak czegoś nie ma, to robię zamówienie prosto u Brando. Firmy chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. I tak też zrobiłem. Zamówiłem 6 sztuk w wersji Ultra-Clear. Ze 2 na pewno zostawiam dla siebie, reszta pójdzie prawdopodobnie na Allegro. Jak już je będę miał to dam znać.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 19-06-2013 o 01:14

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    4. Celownik optyczny to kolejna niespodzianka od inżynierów z Canona. Kogo tam podkusiło zrobić zaokrąglone rogi? To pod kątem filmowców czy co? Przez to zostało zawężone pole widzenia. Nie dość że celownik jest mniejszy niż w 5Dc, to jeszcze te cholerne rogi. W dodatku jeśli ktoś nosi okulary, to czeka go dodatkowy bonus.
    Chyba masz jednak chińską podróbkę.
    Celownik jest prawie taki sam, ale o włos wiekszy w 6D.

http://www.neocamera.com/article/viewfinder_sizes

O co chodzi z tymi rogami w ogóle nie rozumiem.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 19-06-2013 o 06:12

Co do osłon to kupiłem Larmor GGS. Bezklejowa, bardzo porządnie wykonana. Są i na allegro i w sklepach. Ja brałem w Rimexie.
    Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

I ta Larmor GGS pasuje idealnie, tzn jest dedykowana do 6D?
    Ostatnio edytowane przez marjo ; 19-06-2013 o 07:27

Pasuje. Dedykowana do 6d
    Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX

Strona 273 z 495 PierwszyPierwszy ... 173223263271272273274275283323373 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów