Jeśli już kupować to najlepiej od znajomego człowieka, wiadomo ale nie zawsze jest taka możliwość. Warto zainwestować w wysłanie sprzętu na Żytnią w celu diagnostyki jednak inwestuje się sporo kasy kiepsko by było gdyby okazało się że zakupiony przez nas sprzęt to kupa złomu. Widziałem na zaznanym port. aukcyjnym oferty nawet do 2300zł ale raczej byłbym sceptyczny do takich okazji. Za ile zamierzasz kupić swój egzemplarz?
ps. moje rady na co zwrócić uwagę przy zakupie:
1. Poprawne działanie spustu migawki, czy się nie zacina, czy reaguje poprawnie
2. Czystość matrycy, lustra wizjera (niby to kosmetyka ale daje nam obraz w jakich warunkach sprzęt był użytkowany)
3. Informacje o przechodzonych naprawach (w niektórych 5d była fabryczna wada odpadającego lustra - więc jakbym miał wybór to wolałbym już taką sztukę po naprawie - akurat ja miałem taki wypadek, tydzień po zakupie od kumpla odpadło mi lustro, niby usterka usuwana bezpłatnie przez serwis ale zawsze oznacza to wysyłkę do serwisu i jakiś czas bez aparatu)
4. Udokumentowany przebieg migawki - moim zdaniem przebieg rzędu 25k to aparat z dobrym przebiegiem, można powiedzieć na dotarciu.
5. Obicia korpusu, zdarta farba z obudowy - ludzie piszą normalne ślady użytkowania a na zdjęciach poobdzierane rogi, porysowana obudowa. Miałem 4 aparaty (30d, 2x 40d, 5d), wszystkie były kupione jako używane i powiem szczerze że żaden nie miał tego typów śladów jak opisane wyżej. Co to oznacza? Że były szanowane i nikt nimi nie walił o ścianę czy szurał po chodniku. Jeśli ktoś piszę że aparat był szanowany to będzie miał potwierdzenie w postaci dobrego/czystego stanu obudowy korpusu.
6. Jeśli to możliwe staraj się finalizować zakup osobiście, żadne zdjęcie czy opis nie zastąpi własnej oceny a to i tak nie będzie do końca miarodajne, czasem trzeba mieć po prostu szczęście, ale osobiście jestem zwolennikiem kupowania używanego sprzętu z prostego względu - cena - zazwyczaj dwa razy niższa od nowego egzemplarza.
Pozdrawiam, i życzę szczęścia w zakupie.