Pokaż wyniki od 1 do 10 z 87

Wątek: Płatność kartą a prowizje....

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Płatność kartą a prowizje....

przy płatności gotówką sprzedawca też ponosi dodatkowe koszty - idzie do banku wpłaca kasę a tu prowizja od wpłaty... i znów bank zarabia.
    pstrykacz nie fotograf*

*(przecinek wstawić gdzie kto chce)

Coś już napisał Awatar Goranick
    Miasto
    Bielsko

Cytat Zamieszczone przez kosio Zobacz posta
    przy płatności gotówką sprzedawca też ponosi dodatkowe koszty - idzie do banku wpłaca kasę a tu prowizja od wpłaty... i znów bank zarabia.
    Nie wpłaca, bo musiał zapłacić prowizję od płatności kartami i niewiele mu zostało z zysku i wogóle cienko przędzie - będzie musiał jechać na tańsze wakacje w tym roku...

Edyta:
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    od siebie napisze, ze w Holandii ogromna wiekszosc zakupow/oplat w ogole zalatwia sie bezgotowkowo, w tym np. przymusowo oplaty karta bankomatowa (debetowa, nie kredytowa, bo ta czesto jest wrecz nieakceptowana) za operacje urzedowe czy prace wykonane przez mechanika/hydraulika itd. itp. supermarkety tez maja coraz wiecej kas, ktore akceptuja tylko i wylacznie platnosci bankomatowka.

powod jest prosty - brak gotowki oznacza brak zagrozenia dla pracownikow trzymajacych kase, brak kosztow zwiazanych z dostarczaniem gotowki do banku (czas pracownika!), brak koniecznosci wynajmowania ochrony (w Polsce to jest jakas gigantyczna branza!), wiec de facto oszczedza mnostwo kasy. czy 1%? mysle, ze nawet wiecej...

szczegolnie te transakcje bezgotowkowe w urzedach maja sens. kazda oplata jest rejestrowana, nie ma miejsca na wydawane na czarno zgody/uznania/itp.
    Holendrzy zaakceptowali taki "system", bo uznali że ma więcej plusów niż minusów czy są tacy głupi?
    Merde pewnie i Ty masz rację i marekb też (i inni również) - niestety idziemy w kierunku holenderskim i pewnie nic tego nie zmieni.
    Ostatnio edytowane przez Goranick ; 06-05-2013 o 12:03
    ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Goranick Zobacz posta
    Holendrzy zaakceptowali taki "system", bo uznali że ma więcej plusów niż minusów czy są tacy głupi?
    wg Polakow to bez watpienia odpowiedz: "oczywiscie, bo sa glupi".

a tak ogolnie... to jest racjonalnie myslacy narod. system bezgotowkowy jest bardzo wygodny i w ogolnym rozrachunku tanszy. wiec oczywiscie plusy przyslonily minusy... de facto to nie bardzo widze tu minusy, moze poza tym, ze czlowiek cholery dostaje jak wyjezdza na wakacje z Holandii i nagle sa problemy z platnosciami karta i trzeba sie po bankomatach wozic, pamietac ile jeszcze kasy jest w kieszeni i nawet spokojnie na piwo nie mozna usiasc bez rachunku co w portfelu jeszcze jest... na dodatek w krajach pokroju Hiszpania, portfela nie nosi sie przy sobie, wiec trzeba w kieszeni portek wyliczona na dzien kwote miec (bo trzeba uwazac na zlodziei)...

no tak, bo w Polsce wchodzi do sklepu nie potencjalny klient... lecz złodziej i to mnie bardziej frustruje niż wszelkiego rodzaju prowizje lub inne ukryte koszty...
    w ww. Hiszpanii tez tak jest. w Portugalii czy Grecji dawno nie bylem, to sie nie wypowiem, ale w Hiszpanii naprawde jest niewesolo.
    zreszta, zeby daleko nie szukac (od Holandii)... w belgijskiej Walonii, ktora teraz ekonomicznie nie stoi zbyt dobrze, tez nie zatankujesz normalnie paliwa przy autostradzie - w sensie, ze lejesz i idziesz do kasy zaplacic. boja sie kradziezy, wiec jest wylacznie zaplata z gory. a do sklepiku sobie mozna wejsc po kawe albo piwo. oczywiscie, z kazdej strony kamery...
    a Belgia to nie jest jakis trzeci swiat, tylko normalny, rozwiniety kraj...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-05-2013 o 13:19
    www albo tez flickr

Miasto
    Bielsko

w ww. Hiszpanii tez tak jest... jest niewesolo.
    zreszta, zeby daleko nie szukac (od Holandii)... w belgijskiej Walonii, ktora teraz ekonomicznie nie stoi zbyt dobrze
    ...a Belgia to nie jest jakis trzeci swiat, tylko normalny, rozwiniety kraj...
    może to i z "biedy", niemniej jednak bardzo to irytujące jest...

PS. ...Ich bieda a nasza bieda to są zuuupełnie inne biedy...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

może to i z "biedy", niemniej jednak bardzo to irytujące jest...

PS. ...Ich bieda a nasza bieda to są zuuupełnie inne biedy...
    masz na mysli, ze bedac kolo 30-tki masz prace, a gdybys mieszkal w Hiszpanii to Twoje szanse na to bylyby raptem 2/3 ? (zrodlo: Instituto Nacional de Estadística. (National Statistics Institute) albo Orienta Dos: El Paro en Espa). i ze ze swojej pensji moze i nie jestes w stanie sobie na pewne rzeczy pozwolic, ale przynajmniej masz w miare zapewniony byt?

serio... ja rozumiem, ze w Polsce nie na wszystko sobie mozna pozwolic i ze wzgledu na duza wariancje wokol srednich zarobkow nadal sporo osob wcale nie ma rozowo. ale z perspektywy (obecnie) turysty: Gdansk czy Krakow to sa pozytywnie tetniace zyciem miejsca, podczas gdy np. Madryt czy Salamanka... tam naprawde czuc sakramencko kryzys i pesymizm ludzi. i bide...
    www albo tez flickr

Miasto
    Bielsko

masz na mysli...?
    Z tą bidą to taki stereotyp, który notabene powtarzają moi znajomi po powrocie z zagranicy (i inne "legendy") - nie wszyscy na szczęście. Ją sam nie mam porównania - nie jeżdżę po "świecie", bo zwyczajnie nie stać mnie...
    ...ale to będzie OT a ten wątek powstał z OT - znowu przyjdzie Szambonur i pozamiata...
    Ostatnio edytowane przez Goranick ; 06-05-2013 o 16:31

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie da się nie kupować chińszczyzny w obecnych czasach. Koniunkturę nakręca produkcja, nie przemiał obcego towaru.

Tu nie chodzi o to, że ktoś śmie zarabiać - ma do tego pełne prawo. Chodzi o to kto zarabia i czy te pieniądze w jakiś sposób wracają do obiegu w kraju.
    Dając zarobić sąsiadowi masz spore szanse na to, że da on też zarobić tobie (bezpośrednio lub pośrednio). Dając zarobić bankowi... zgadnij :-)

To jest naprawdę prosta sprawa, ale dopóki tego nie zrozumiemy albo będziemy tę zasadę ignorować dla chwilowych korzyści - nie będziemy się bogacić jako społeczeństwo.

PS: poza tym bardzo to dwulicowa refleksja - z jednej strony nie chcesz dać zarobić firmie polskiej, z drugiej nie masz nic przeciwko dodatkowemu haraczowi na rzecz zagranicznego banku. W tym tańszym sklepie przecież mogłoby być jeszcze taniej (o prowizję banku), nie?

Nic to, kijem Wisły nie zawrócę przecież.
    Ale dlaczego nie chcę dać zarobić polskiej firmie - skąd taki wniosek?
    A co do haraczu to nie wiem czy w ogólnym rozrachunku (parafrazując) ja go nie płacę za Ciebie, bo nie chcesz plastiku a koszty obrotem gotówką są bardzo duże.
    Moim zdaniem ta dyskusja nie ma sensu z tego powodu że nie da się w paru zdaniach sensownie zawrzeć całej złożoności systemu w jakim żyjemy. To na prawdę nie jest tak, że ktoś płacąc prowizje do zachodniego banku daje zarobić wyłącznie obcemu kapitaliście, a dając zarobić sąsiadce co ma warzywniak za rogiem wzmacnia polską gospodarkę. To moim zdaniem uproszczenia które do niczego sensownego nie prowadzą.

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    I może jeszcze musi pocałować ekspedienta w okienku? Koszty moralne by doszły. Serio jest prowizja od wpłaty?
    Oczywiście. Przy koncie na działalność praktycznie zawsze. W niektórych bankach są limity od pewnej kwoty.

Z tą bidą to taki stereotyp, który notabene powtarzają moi znajomi po powrocie z zagranicy (i inne "legendy") - nie wszyscy na szczęście. Ją sam nie mam porównania - nie jeżdżę po "świecie", bo zwyczajnie nie stać mnie...
    ...ale to będzie OT a ten wątek powstał z OT - znowu przyjdzie Szambonur i pozamiata...
    To Hydepark i można oftopować do woli .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Hi...
    Cytat Zamieszczone przez kosio Zobacz posta
    Tak. Prowizja sięga 5% wpłaconych pieniędzy. Sam tak szokującą prowizję (związaną z wpłatą większej kwoty do jednego z banków) usłyszałem.

A co do płatności kartami. W zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym wisi kartka "Cena detaliczna towaru zawiera 1% procent rabatu za płatność gotówką".

Gdy pierwszy raz pojechałem na południe europy - byłem przekonany że karty są tak tam popularne że nikt gotówki tam nie nosi. Ku mojemu zdumieniu wszyscy płacą gotówką. Za paliwo na stacji poza autostradami - nawet na sieciówkach nie zapłacisz kartą (mają własne systemy kartowe). Karta chipowa to jest coś czego automat nie akceptuje (o czym uprzejmie informuje wypluwająca kartę). Lidl - przywołany wcześniej - w RP akceptuje wszystkie rodzaje kart - w innych krajach tylko charge (przynajmniej w dwóch krajach tak jest). W wielu miejscach wisi wielka kartka (mocno zniechęcająca) że przy płatności kartą prosi się uprzejmie o przygotowanie ID do sprawdzenia tożsamości.

W warzywniaku na rogu mojego domu - pani ma terminal - głupio mi jej podawać kartę - wiedząc że niektóre umowy interchange mają klauzule "procent, ale nie mniej niż 5 zł". Skąd wiem... cóż - poprawiałem montaż takiego terminala u swojego klienta - miałem w ręku umowę.

Moim zdaniem - powszechność kart w RP jest obecnie większa niż w dużej części Europy.

Pozdrawiam...
    K.

Uprawnienia umieszczania postów