Dla przypomnienia link do obrazków z nowego obiektywu: Gear for Image :: Sigma ART 18-35mm f1.8 DC Preview
Tutaj jak wygląda pokrycie kadru na pełnej klatce: Gear for Image :: Sigma 18-35mm f1.8 with 5D Mark II
Dla przypomnienia link do obrazków z nowego obiektywu: Gear for Image :: Sigma ART 18-35mm f1.8 DC Preview
Tutaj jak wygląda pokrycie kadru na pełnej klatce: Gear for Image :: Sigma 18-35mm f1.8 with 5D Mark II
Co do obrazków ze szkła to jest dobrze.Kwestia ceny jeszcze. Ale tak do 4k to pewnie będą chętni.
28 i 35 to też już jest różnica. We wnętrzach zwłaszcza.
KurkaTak patrze na testy i tu tylko na 35mm z FF uzywalne.
Czyli nie warto sie tak bawic. Czekam na wersje pod FF, ale czuje ze to kwestia gora 3 miesiecy![]()
Czemu mialbym sie niedoczekac?
Niezapominajmy, ze uzytkownicy FF to duzy fragment rynku.
Nieporównywalnie mniejszy od APS-C. Do tego szkło w zakresie 28-55mm ze światłem f/1.8 miałoby znacznie większy gabaryt od tej Sigmy (która sama ma całkiem słuszne, choć ciągle używalne rozmiary) i ważyłoby - strzelam - 2 do 2,5 kg. Takie wynalazki łatwiej jest tworzyć na mniejsze matryce po prostu.
A tam. Nie przesadzajmy. Posiadam 70-200 2.8 sigmy, ktore male nie jest, i jakos jestem wybitnie zadowolony.
Ludzie ktorzy nie lubia nosic przenosza sie na 4/3 i temu podobne.
Natomiast cropy maja udzialy ze wzgledu na cene i segment amatorski - czego na FF niestety niema.
Osobiscie kupilbym taka sigme 28-55, do tego 12-24 i juz ladnie uzupelnione.
Wydaje mi sie ze nie do konca zdajesz sobie sprawe z tego co wiaze sie z jasnoscia szkla i jak bardzo wplywa to na gabaryty oraz wage. Nie wdajac sie w detale zobacz porownanie 200/2.8 , 200/1.8 oraz 300/2.8 .. a to sa stalki. Zoomy musialy by byc nieporownywalnie wieksze.
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 20-04-2013 o 11:25
No wlasnie. I zobacz, odrzucmy na starcie 300mm - jako ze warto cos omawiac na takich samych ogniskowych.
I lapiac sie tych 200tek, czy w rozmiarze naprawde widzisz taka roznice pomiedzy 2.8 a 1.8?
No przesadzajmy. Ja wciaz nie rozumiem (a mam 170cm i wage 55kg), jak mozna narzekac na wage sprzetu...
Bralbym i juz! Niezapominajmy o ogniskowych - to nie jest 200mm.
Czy pod cropa to szklo jest jakies ogromne? Ano nie. Wiec i pod FF nie byloby wiekszego koszmaru.
Zobaczysz. To szklo wyjdzie i sprawdza sie moje slowa![]()