Strona 238 z 495 PierwszyPierwszy ... 138188228236237238239240248288338 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 371 do 2 380 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

[QUOTE=rojo;1148595]Oświetlenie podczas fotografowania wnętrz - Oświetlenie jarzeniowe - Optyczne.pl
    o tyle to dziwne że 7d nie zuważyłem tego problemu, przyjąłem to za standard po konsultacji z kolegami nikoniarzami, którzy to mieli od zawsze/
    Nie wiem czemu z poprzednim aparatem nie miałem tego czy to kwestia nieuwagi (nie dostrżenienia problemu) czy czegoś innego (kto wie?)
    ale też przez moment byłem przekonany że mam walnięty aparat...

Czyli również i Ty masz podobny problem? Przebarwienie występuje w takim natężeniu że nie sposób tego nie zauważyć . Co mnie zastanawia to że przy tym samym oświetleniu i takich samych nastawach jedno zdjęcie wychodzi ok a drugie zielonkawe. Kolor zielony pokrywa czasami 80% kadru czasami 10% nie ma reguły.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

I jest to normalne.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez josephcom Zobacz posta
    Witam
    Od dwóch dni jestem posiadaczem 6D. Pierwsze zdjęcia zrobiłem w pomieszczeniu ze światłem jarzeniowym. I ku mojemu zdziwieniu cześć zdjęć jest częściowo zabarwiona na zielono. W serii jedne są ok inne zabarwione. Nie mają znaczenie ustawienia balansu bieli, przy innym typie świetlówek jest ok. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
    puszka nie ma tu znaczenia
    spróbuj fotografować z dłuższym czasem (najlepiej dłuższym niż 1/60)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna Awatar luc
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    Albo zwiększ częstotliwość zasilania świetlówki ;-)

Miałem taki sam problem z ringflashem ze świetlówki zrobionym domowym sposobem. Pomogła przetwornica napięcia o częstotliwości kilkunastu kHz.
    'jak czlowiek umrze, to nie zyje' kurt vonnegut, jr.
    Masz Dropboxa? Nie? To masz: http://goo.gl/wDbXq + 500MB dodatkowo ;-)

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    a to już wiem dlaczego nie zuaważałem z 7D, bo w miejscu gdzie najczęściej robię z jarzeniówami miałem czasy w okolicach 1/20-1/60. Teraz z popchnętym iso w 6D mam 2-3x krótsze średnio i wychodzi migotanie świetlówek...

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    1. DPP to nie jest jedyny, ba - nawet nie najlepszy wołacz rawów. Trzeba być (e)krową, żeby obrazek oceniać na podstawie jpegów albo rawów wołanych na defaultach w DPP...
    Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    DPP to doft producenta, stąd jego wykorzystanie, nie wiemy co kombinują z algorytmem niezależni...

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    W porządku. Ale trzeba mieć świadomość...

Kurcze, tak przemyślałem sobie to co napisałem w rozmowie przytoczonej powyżej i stwierdzam, że sprawa jest nico bardziej skomplikowana niż to się może wydawać.

Otóż, soft producenta teoretycznie powinien najwierniej odzwierciedlać właściwości i osiągi aparatu (obrazowania matrycy?), ale co w sytuacji gdy oprogramowanie ustępuje w tej materii oprogramowaniu Third Party? Za przykład podam DPP vs Capture One 7 (do którego ostatnio wróciłem); o ile przejaśnione partie obrazu w DPP często są nie do odzyskania i nie zawierają żadnej informacji RGB poza 255 nawet po silnym odjęciu ekspozycji, to w C1 (z przymrużeniem oka czasem ACR również) w tych samych miejscach uzyskujemy całkowicie użyteczny obraz. Zatem soft producenta wysiada. Jednakże, gdy wczytamy zdjęcie w DPP lub C1 (ACR) rendering koloru zdecydowanie stoi po stronie oprogramowania canonowskiego, w tym miejscu zatem producenci niezależni niemal zawsze siadają. I bądź tu człowieku mądry

Ale nie ma co ciągnąć OTa, to tylko gwoli sprostowania

Miasto
    Opole

Witam wszystkich.
    Wiem, że już o tym było ale jakiś czas temu a w wątku zastój taki.
    Moje pytanie polega na tym, że planuję kupno 6D i interesuje mnie opinia od "nowoposiadaczy" na temat sprzedawców od których nabyli swoje 6-ki.
    Najbardziej zadowala mnie cenowo Nowart, ale dopłata w wysokości paru setek za zakup w "zwykłym" sklepie mi nie przeszkadza.
    Myślałem o FOTOZAKUPY.PL
    Ktoś wcześniej wspominał, że Nowart daje do bodziaka kartę SD.
    Jeżeli bowiem Nowart jest sprawdzonym i pewnym sprzedawcą, to może nie warto dopłacać.

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

W ciagu ostatniego miesiąca trzy razy byłem u Nowarta i jak nie chcesz przepłacać, to zdecydowanie polecam, bo nie mam żadnych zastrzeżeń. A m.in. kupiłem 6D. Karty w gratisie nie dostałem, ale kupiłem po naprawdę bardzo atrakcyjnej cenie.

Miasto
    Opole

Uff. To kamień z serca. Miałem oko na 5D mII używanego w dobrej cenie, lub ledwo co używanego w odpowiedniej cenie lub... i tu lipa, bo nowy tyle co 6D !
    Może 5D mII wizualnie wygląda bardzo profesjonalnie i ma renomę, to jednak wysokie iso, korekcja CA i możliwość sterowania Wi-Fi z telefonu mocno przechyliła szalę na rzecz 6-tki. A poza tym cena. 6.500 jest bardziej niż O.K. Już raz się sfrajerowałem jak Nikon 700 stał FJ za 5.500 i go nie kupiłem... a dwa dni później 7.500 !!!

Ktoś wcześniej pisał, że budowa 6D jest plastikowa. Poszukałem w googlu i z tego co tam można znaleźć to tylko top jest z plastiku z powodu wi-fi i GPS-a, reszta pancerna jak w 5D mIII.

Ciekawi mnie jeszcze jedno. Mianowicie ta wmontowana w body korekcja wad szkiełek, a konkretnie CA. Ta opcja jest tylko w 5D mIII i 6D ?
    Jak ona działa z takimi szkiełkami które znane są z tego problemu np. 24 1.4 mI , czy po korekcji nadal tak "odstaje od 24 1.4 mII ?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez urri Zobacz posta
    Ciekawi mnie jeszcze jedno. Mianowicie ta wmontowana w body korekcja wad szkiełek, a konkretnie CA. Ta opcja jest tylko w 5D mIII i 6D ?
    Jak ona działa z takimi szkiełkami które znane są z tego problemu np. 24 1.4 mI , czy po korekcji nadal tak "odstaje od 24 1.4 mII ?
    nie ma co się napalać, bo działa tylko w JPGach
    a działa pewnie dobrze - na forum można było poczytać, jak to wspaniale DPP koryguje obiektywy, a to w puszce działa chyba na tej samej zasadzie
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 238 z 495 PierwszyPierwszy ... 138188228236237238239240248288338 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów