Dr, kupiłeś 6D?![]()
Dr, kupiłeś 6D?![]()
Kolekcjoner ma rację. Ironia i osobiste wycieczki to niezbyt dobry sposób na wymianę poglądów![]()
7d ma DR taki jaki ma. Bywają takie fotografowane sceny, że nie daje rady. 6d pewnie ma lepszy. Jestem o tym
przekonany. Jednak zdjęcie o którym pisałem "obsłużył" prawidłowo. Co do migawki 1/4000 .... tak mam wątpliwości,
bo nawet jak dzisiaj przymknąłem szkło do 2,2 to i tak migawka walnęła 1/6400. To zdjęcie na życzenie mogę Ci
pokazać, bo jest na nim piesNo chyba, że mi wierzysz? Lubię kolorystykę zdjęć w słońcu. W 6d wystarczająca
byłaby migawka 1/6000 - no bo to podkreślane przez Ciebie iso50 - ale jest tylko 1/4000. Szkoda. Przecież 50/1,4
to taki standard. Można przymykać, albo "filtrować" .... wszystko można![]()
tak, ja też przepraszam
iso 50 do iso 100 ma się tak jak 1/8000 do 1/4000, poprawcie mnie jeśli się mylę. Oczywiście jest w tym haczyk, a taki mianowicie że iso 50 jest programowe i leci na nim DR własnie strasznie. Niemniej jest jak jest bardzo źle to można przyciąć do tego 50. Oczywićie nie bede zaprzeczał że czas 1/4000 jest wadą i to pewnie programowo osiągniętą specjalnie żeby obniżyć rangę aparatu. Niemniej ja na przykład wiem, że nie zdarzy mi się mieć z tym problem więc nie mam z tym problemu![]()
Ostatnio edytowane przez rojo ; 06-03-2013 o 01:45
Raczej nie programowo, zywotność 100tys., swiadczy o tym ze jest to nowa, tańsza, słabsza konstrukcja. Uzycie "słabszych" materiałow pewnie spowodowało ograniczenie "szybkości" migawki.
Czas 1/4000 to wada, ale juz od bardzo dawna, doświadczeni uzytkownicy potrafią sobie z nią poradzić, tym bardziej ze wada ujawnia sie dośc rzadko (co nie znaczy ze nigdy)
Szczerze mówiąc i tak lepsza dyskusja o ograniczeniu czasu migawki niż wskazywanie na optycznych jako głównej wady - kart SD.![]()
Nie wiem na ile czytujesz tamto forum, ale znalazła się grupa osób twierdzących, że to plastikowy badziew, który łatwo zniszczyć i zgubić.
Oczywiście argument o wyłamanych pinach w gnieździe i kosztach naprawy ww. ich nie przekonał, bo "u nas tego nie było".
właśnie slot SD jest dla mnie zaletą, łatwość i szybkość obsługi, slot w banku pamięci, wkładam i kopiuję a nie jak z CF cyzeluję wkładanie, by czegoś nie uszkodzić. Co do obudowy, to trzeba najpierw potrzymać plastik w rączce, choćby mój 400D by porównać do 6D, z gripem Canona spasowany idealnie, pięknie się toto trzyma i pracuje. Ja jestem bardzo zadowolony. Oczywiście przymierzałem się do 5MkIII ale wybór 6D pozwolił mi na zakup 35L, od zawsze uważam, że wybór doskonałe szkło czy lepsze body jest jeden, doskonałe szkło. Puszkę z czasem można zmienić, będzie tańsza, pomijając fakt, że podpinanie 85/1,8 do 5MkIII to by był meezalians dla puszki![]()