a ja bym proponował byś poszperał trochę w forumowych galeriach innych systemów, sam ocenisz który obrazek lepiej ci sie podoba. a potem do sklepu i pomacać czy pasuje w ręce
kolekcjoner sprzętowy
Problem w wyborze właśnie leży w kompromisach. Jak tańszą puszkę to większy chociaż niekoniecznie lepszy wybór szkieł.. Właściwie na początek nie potrzebuję cudów i chyba jednak skłonię się w stronę 7d + sigma 8mm lub sam yang 8mm i coś jeszcze. Może gdyby nie to oprogramowanie to stać byłoby mnie na 5dmkII + 15mm - fajna sprawa, ale to przy używkach minimalny koszt 7000 z tego co widzę w jakiejś w miarę sensownej kondycji.
Dlatego chyba nic innego lepszego nie znajdę na początek i wybiorę solidny 7d + jakiś fisheye z powyższych i coś jeszcze może szerokiego. Nikon d7000 przegrał za te "afery" z migawką i AF chociaż jak dla mnie wypluwa lepsze obrazki a jak dla mnie dostęp do szkieł jest zbliżony, bez większej różnicy N i C.
Zastanawiałem się jeszcze nad SLT - a77 a65 bo tanie, ale jakoś kompletnie (jak w przypadku pentaxa) mnie to cudo nie przekonuje.
na twoim miejscu jeśli miał bym znów kupić sony to tylko A700 lub 580 .
w te modele bez klapiącego lustra bym się nie bawił . fajne tylko dla tego ze nie ma drgań ,ale pod względem szumów w 100% wolał bym D7000 ma dużo więcej przydatnych funkcji i plastyka jakaś taka inna choć to te same matryce![]()
kolekcjoner sprzętowy
Nie, sony już bezapelacyjnie odpada.. jakoś nie widzę właśnie tej plastyki a jak teraz sprawdziłem szumy w tych SLT to jakaś jedna wielka pomyłka (to właśnie chyba tłumaczy stosunkowo niską cenę np. a77).
Wszystkie kary na mnie idą i chyba pójdzie też d7 bo nic sensowniejszego nie widzę, chociaż jakoś też nie mam do tego wyboru jeszcze przekonania. Na razie największym zagrożeniem jest szczęśliwy traf taniej i w dobrej kondycji c5dmkII (bo d7000 jakoś mnie zraził do siebie awariami "wrodzonymi" a plastyka o niebo lepsza imo).![]()
Jak masz brać d7000 (a nie jakieś FF) to jednak stanowczo doradzałbym pentaxa mimo wszystko...