Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1095

Wątek: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    okej, dzieki za info
    tak teraz patrze bardzo uwaznie na zdjecia robione z jasnych stalek 35mm i powoli stwierdzam, ze praktycznie nawet zwykle gnioty maja cos przyjemnego w odbiorze.
    nie wiem.. taka jakby przestrzen, glebia, lekkosc w perspektywie, efekt 3D? cos jak "wow factor", ktory b. ciezko uzyskac z klasycznych piecdziesiatek (ale ktory jest praktycznie w kazdym zdjeciu z 24L)
    chyba powoli dojrzewam do wniosku, ze rzeczywiscie zdjecia z 50mm na FF sa standardowe - czyli nijakie.
    nawet pokosilbym sie o stwierdzenie, ze sa ciezkie - ze wzgledu na wzglednie ciasny kadr jaki daja obiektywy 50mm
    50mm to wyjsciowa perspektywa w fotografii, ktora zwyczajnie zaczyna wydawac mi sie nudna przy 35mm.
    bardzo powaznie rozmyslam nad sprzedaniem swojej 50L i kupnem sigmy 35/1.4
    bylbym wdzieczny, gdyby ktos podal linka do pelnego repo slubnego robionego w wiekszosci z 35L powiedzmy.. bardzo ulatwiloby mi to podjecie decyzji.
    po prostu nigdy nie pracowalem na stalce 35mm i za bardzo nie mam porownania do mojego materialu, ktory robie w 70% z 24L, a pozostale 30% to 50L
    przy czym pozostale 30% zdjec z 50L to po prostu zdjecia ;] ladne i tyle.
    a praktycznie wszystkie z 24L to 100% magii
    chcialbym nieco zmienic te proporcje, stad moje rozkminy nad zamiana 50L na Sigme 35/1.4 (albo ewentualnie uzywke 35L)
    Bo 50mm jest nijakie. Niby daje kąt najbardziej zbliżony do ludzkiego wzroku, ale dla albo ktoś w tym poczynił błędne założenia, albo po prostu nie uwględnij interpretacji naszego mózgu, sklejającego obraz z dwóch gałek ocznych, bo dla mnie 35mm daje najbardziej naturalne pole widzenia zbliżone do tego co widzę własnymi oczami.
    Jeżeli mod zdejmie linka to odezwij się na PW:
    Foto Studio Impresja - Michał Betlejewski
    W kościele robię właściwie tylko 14, 35 i 85 - łatwo poznać, które foty są z jakiej ogniskowej.
    Jak wejdziesz w bloga to będziesz miał całe repo.
    W niektórych może się przewijać 24L, ale exify są w zdjęciach, więc będziesz wiedział.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Bo 50mm jest nijakie. Niby daje kąt najbardziej zbliżony do ludzkiego wzroku, ale dla albo ktoś w tym poczynił błędne założenia,
    50mm daje najbardziej zbliżoną perspektywę do ludzkiego wzroku, kąt widzenia jest jednak mniejszy bo ludzki wzrok ma zdolność widzenia bocznego. Popatrz prosto przed siebie, wyciągnij ręce na bok i poruszaj dłońmi - kąt widzenia jest ze 160 stopni, czyli ultra szeroko.

Uprawnienia umieszczania postów