Pokaż wyniki od 1 do 10 z 110

Wątek: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?

Nie wiem czemu nikt nie wspomniał o lampie. Lampa błyskowa "spłaszcza" kontrasty. Na czarnego psa na śniegu jak znalazł. Korekta w postprocesie to akurat ostatnia rzecz jaką bym komukolwiek doradzał. Korekta lampy na -1EV to tak.

Nie wiem czemu nikt nie wspomniał o filtrze polaryzacyjnym - polar spłaszcza kontrasty.

Nie wiem czemu coponiektórzy piszą, że cyfra ma mniejszą rozpiętość tonalną od kliszy. Już dawno nieprawda.

Zupełnie nie wiem czemu nie można używać elementów systemu strefowego na cyfrze. Owszem można a nawet trzeba - bardzo pomaga zrozumieć i poprawnie naświetlać.

Nie wiem czemu.... Ech... Znak czasu, zamiast robić zdjęcia to się je poprawia w photoshopie. Myślę jednak, że nie tędy droga....

Postproces nie służy naprawieniu zepsutych, bylejakich zdjęć. Próby wyciągania w postprocesie tego czego na zdjęciu zwyczajnie nie ma najczęściej przynoszą opłakane skutki.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-01-2013 o 02:33

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie wiem czemu.... Ech... Znak czasu, zamiast robić zdjęcia to się je poprawia w photoshopie. Myślę jednak, że nie tędy droga....

Postproces nie służy naprawieniu zepsutych, bylejakich zdjęć. Próby wyciągania w postprocesie tego czego na zdjęciu zwyczajnie nie ma najczęściej przynoszą opłakane skutki.
    Tak i nie
    Zgadzam się że nie ma co się nastawiać że "się naprawi" w PSie.
    Można jednak świadomie robić "niepoprawne" zdjęcie do poprawy przy wywołaniu.
    Nie miałem okazji fotografować śniegu... ale co ja bym zrobił to, zakładając że słońce jest za chmurami, zmierzyłbym śnieg punktowo i ustawił ekspozycję na +2EV. Psy wyszłyby trochę szare ale po poprawie ekspozycji o -1EV w PS wróciłyby do czerni. Lekki Fill Light(ACR6.x) uwidoczni lepiej sierść. ACR7.x powinien to zrobić automatycznie lub przy niewielkiej pomocy suwaków Black i Shadows. Dzięki temu mamy szczegóły bez szumu i nieprzepalony śnieg.

Przy słonecznej pogodzie ustawiłbym śnieg na +1EV. Śnieg powinien zadziałać jak reflektor i doświetlić psy.

Lampa oczywiście też przydatna rzecz

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Przy pomiarze punktowym na czarnego psa na śniegu plus dodatnia korekta ekspozycji w puszce, wyjdzie szary pies i white seamless background, że się tak wyrażę . Czy tak ma to działać?
    Nie do końca będzie jak opisałeś. Canon z założenia niedoświetla zdjęcia, więc korekta +2/3EV to standard praktycznie w każdych warunkach a często więcej, trzeba patrzeć na histogram. Na śniegu przy pomiarze uśrednionym zawsze będzie za ciemno, czyli trzeba jeszcze rozjaśnić przez dodatkową korektę. Pomiar punktowy zapewnia dobrą ekspozycje na psa czy cokolwiek, łącząc go z korektą na plus można dostać dobry wynik. Może przesadziłem z wartością +2EV, bo rzeczywiście może być za jasno, ale +1EV spokojnie. Ja robię w ten sposób zdjęcia dzieciakom na śniegu, często w czarnych kurtkach i się to sprawdza.
    Do tego robienie w RAWie to jedyny sposób na sukces. Po pierwsze barwa śniegu, która róznie może wyjść, po drugie możliwośc korekty ekspozycji a po trzecie można wyciągnąć detale z cienia i prześwietleń, co na śniegu jest standardem.

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Wystarczy "zaprzyjaźnić" się z systemem strefowym (link podawałem wcześniej) i wtedy zwłaszcza na czarnym i białym nie będzie żadnych wątpliwości o ile korygować.
    To też jest dobra droga, zależy jednak ile % kadru zajmuje fotografowany obiekt, ale tu także korekta espozycji na plus jest konieczna.

I jak napisał Janusz, lampa tez jest w stanie pomóc, ja rzadko z niej korzytam, bo 5D po prostu jej nie ma a nie za każdym razem chce mi się targać zewnetrzną. Ale jest też jedna wada. Poprawi kontrast i rozjaśni szczegóły na obiekcie, ale też skutecznie zepsuje tło - śnieg dopalony lampą (w najbliższej odległości obiektu w jej zasięgu) traci kontrast i robi się jaśniejszy. Tu trzeba działać umiejętnie z odpowiednią korektą na minus w lampie.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Pomiar punktowy zapewnia dobrą ekspozycje na psa czy cokolwiek, łącząc go z korektą na plus można dostać dobry wynik. Może przesadziłem z wartością +2EV, bo rzeczywiście może być za jasno, ale +1EV spokojnie. Ja robię w ten sposób zdjęcia dzieciakom na śniegu, często w czarnych kurtkach i się to sprawdza. [...]
    W kontekście czarnego obiektu i pomiaru punktowego to jest bzdura. Jeśli tak masz, to masz uszkodzony światłomierz.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Nie miałem do czynienia z wieloma puszkami canona bo tylko 1000D i 500D. Bardo często stosuję pomiar matrycowy i jakoś nie zauważyłem aby niedoświetlał zdjęć.
    A patrzysz czasem na histogram?

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    W kontekście czarnego obiektu i pomiaru punktowego to jest bzdura. Jeśli tak masz, to masz uszkodzony światłomierz.
    To znaczy, że mam w 3-ch body uszkodzony światłomierz, w 30D też tak miałem...
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec
    Miasto
    Łódź

To znaczy, że mam w 3-ch body uszkodzony światłomierz, w 30D też tak miałem...
    jeżeli mierzysz światło punktowo na czarnym psie, który jest na białym sniego i jeszcze korygujesz +1 EV i wychodzi ok to.... zgadzam sie z Kuba1. wg mnie ok by było gdybyś zmierzył swiatło na sniegu i skorygował +1 czy +1,5.
    ale może jakoś opacznie zrozumielismy Twojego posta.
    Ostatnio edytowane przez pajlot ; 15-01-2013 o 17:24 Powód: za dużo sie zacytowało

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

A patrzysz czasem na histogram?
    Oczywiście, że patrzę. Na zewnątrz w dzień histogram jasności jaki i RGB kończy się po prawej niekiedy z lekkimi przepaleniami na niebie lub na jakiś jasnych/błyszczących przedmiotach nie stanowiące żadnego problemu przy formacie RAW. W świetle sztucznym w histogramie jasności troszkę brakuje z reguły do prawej, ale w histogramie RGB występują przepały najczęściej w kanale czerwonym (przy WB auto).
    Oczywiście zdarzają się zdjęcia trochę niedoświetlone, rzadziej prześwietlone, ale nie mogę powiedzieć, że aparat niedoświetla moim zdaniem jest OK.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uprawnienia umieszczania postów