Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 92

Wątek: Jakie polecacie fotolaby internetowe?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Jakie polecacie fotolaby internetowe?

swojego czasu empik był w miarę tani. nie powiem, że odbitki były rewelacyjne, ale za grosze można było sobie fotki uwiecznić na papierze, do tego bardzo szybko. nie wiem czy nie lepiej drukować zdjęcia samemu w domu..

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez p0lish Zobacz posta
    Trochę odświeżę temat. Idąc za namową kilku osób skorzystałem z usług firmy VERTIS.
    Poprzednio drukowałem swoje wypociny w różnych miejscach - ProfiLab na Dzikiej, FotoPrint, fotojokerze, etc i ani razu nie byłem w pełni zadowolony z żadnego wykonania. Drukowałem głównie odbitki do rodzinnego albumu, poza Profilabem gdzie był duży format na plexi, dibondy, i parę powiększeń.
    Tym razem oddałem jakieś 150 zdjęć do w.w Vertisa. Ściągnąłem ich plugin do LR i po paru dniach otrzymałem zdjęcia niemal identyczne z tym, co na moim MBP. Każde zdjęcie jest takie, jak sobie wyobrażałem. Za jakiś czas oddam trochę powiększeń na ścianę to zdam relację.

pzdr

To i ja napiszę, bo testowałem ten lab.

Obsługa super, odwzorowanie kolorów prawie super, bo mogę się przyczepić, obsługa profilu icc, choć z czy bez nie ma zdecydowanych różnic, cena za 15x23 super, takie tylko robię, ale...
    Niestety rozdzielczość zdjęcia i jego ostrość pozostawia wiele do życzenia, choć to jest zdecydowanie lepsza jakość niż wiele innych, ale o tym można się przekonać dopiero jak się znajdzie lepszy, ja znalazłem taki, że mój lcd nie potrafi tej ostrości wyświetlić którą dostaję na zdjęciach, a w labie dopiero na jego eizo widzę identyko co na zdjęciach. Kolory ciut bardziej cieplejsze niż u mnie na skalibrowanym monitorze, a moje zdjęcia zazwyczaj wyświetlają się podobnie na większości monitorów gdzie testowałem. Oprócz tego, że min cieplejsze, to bardziej nasycone, takie barwy, że na moim monitorze nie jestem we stanie takich zrobić. Moim testerem była córka, żona i znajomy kolega fotograf, dawałem im zdjęcia do porównania z vertis i z lokalnego labu, 100 proc wskazanych jako lepsze, to lokalny lab. Wywoływane bez korekcji auto, jasność - wszystkie rozjaśnione o 5.

Jak zobaczyłem lepszą ostrość w lokalnym labie, to wysłałem bardziej wyostrzone do vertis, ale nie przyszły bardziej ostre, dałem też lokalnie i o dziwo wyszły jeszcze bardziej ostre.

Także Vertis polecam ogólnie, ale wiem że można lepiej i pomimo dobrej ceny oczywiście przy większej ilości aby skompensować wysyłkę, wybrałem lokalny lab, choć drożej, też fuji, ale nie supreme, jak widać papier droższy to nie wszystko... Celowo nie podaję gdzie robię, aby nie było że coś reklamuję, stąd może nie do końca na temat.

Btw, jak napisałem w innym temacie, nie trafiłem labu na kodaku, który zbliżyłby się choć trochę do fuji.
    Ostatnio edytowane przez caniggia ; 13-10-2012 o 00:04
    caniggia
    Flickr

Dzięki za pomoc, zbierałam się w sobie żeby w końcu zmienić LABa bo lokalny nie do końca spełnia moje oczekiwania. Puszczę testowe zdjęcia do paru proponowanych i zobaczę co z tego wyszło. Of kors podzielę się opinią

Początki nałogu
    Miasto
    022

Cytat Zamieszczone przez caniggia Zobacz posta
    To i ja napiszę, bo testowałem ten lab.

Obsługa super, odwzorowanie kolorów prawie super, bo mogę się przyczepić, obsługa profilu icc, choć z czy bez nie ma zdecydowanych różnic, cena za 15x23 super, takie tylko robię, ale...
    Niestety rozdzielczość zdjęcia i jego ostrość pozostawia wiele do życzenia, choć to jest zdecydowanie lepsza jakość niż wiele innych, ale o tym można się przekonać dopiero jak się znajdzie lepszy, ja znalazłem taki, że mój lcd nie potrafi tej ostrości wyświetlić którą dostaję na zdjęciach, a w labie dopiero na jego eizo widzę identyko co na zdjęciach. Kolory ciut bardziej cieplejsze niż u mnie na skalibrowanym monitorze, a moje zdjęcia zazwyczaj wyświetlają się podobnie na większości monitorów gdzie testowałem. Oprócz tego, że min cieplejsze, to bardziej nasycone, takie barwy, że na moim monitorze nie jestem we stanie takich zrobić. Moim testerem była córka, żona i znajomy kolega fotograf, dawałem im zdjęcia do porównania z vertis i z lokalnego labu, 100 proc wskazanych jako lepsze, to lokalny lab. Wywoływane bez korekcji auto, jasność - wszystkie rozjaśnione o 5.

Jak zobaczyłem lepszą ostrość w lokalnym labie, to wysłałem bardziej wyostrzone do vertis, ale nie przyszły bardziej ostre, dałem też lokalnie i o dziwo wyszły jeszcze bardziej ostre.

Także Vertis polecam ogólnie, ale wiem że można lepiej i pomimo dobrej ceny oczywiście przy większej ilości aby skompensować wysyłkę, wybrałem lokalny lab, choć drożej, też fuji, ale nie supreme, jak widać papier droższy to nie wszystko... Celowo nie podaję gdzie robię, aby nie było że coś reklamuję, stąd może nie do końca na temat.

Btw, jak napisałem w innym temacie, nie trafiłem labu na kodaku, który zbliżyłby się choć trochę do fuji.
    Ja nadal robię w Vertisie Stosunek jakość/cena jest dla mnie idealny.
    Robiłem kilka powiększeń i wyszło bomba.

Coś już napisał Awatar jaco
    Miasto
    Płock

Ja mam pytanie trochę z innej beczki, jak przygotowujecie zdjęcia do wywołania? Chodzi mi konkretnie jakich akcji w PS używacie?
    "Wiem co mówię, mówię co wiem. Dużo wiem, więc dużo mówię"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Ustawiam odpowiednią rozdzielczość do formatu zdjęcia oraz zapisuje je z profilem kolorystycznym maszyny drukującej- jak trzeba to po zmniejszeniu też ostrze

Coś już napisał Awatar jaco
    Miasto
    Płock

Chodzi mi o to jakich akcji w PS używacie żeby seryjnie zmniejszyć rozdzielczość zdjęć (bez zmiany orientacji zdjęcia) bo do formatu 15x21 trzeba zmienić proporcje. Więc opcja "zmiesc w" odpada

Wysłane z Sony Xperia S
    "Wiem co mówię, mówię co wiem. Dużo wiem, więc dużo mówię"

Początki nałogu

Skoro aparat wypluwa 2:3 to czemu używasz okrojonego formatu 15x21? Nie lepiej 15x23?

Osobiście mimo, że cześć zdjęć edytuje w PS to zdjęcia eksportuje w LR. Jest to dużo wygodniejsze niż PS i akcje. Mam poustawiane odpowiednie presety do eksportu na odpowiednie rozmiary i rodzaje papieru. Polecam to rozwiązanie.

Jeśli miałbym robic to w PS to użyłbym ImageProcessor + akcja do ostrzenia po krawędziach (http://www.canon-board.info/tips-and...problem-19955/) + akcja konwersji do profilu LABU.
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Miasto
    Kraków

Ja polecam lab-net.pl

Papier bardzo dobry (kodak professional),
    rozdzielczość druku 400dpi,
    fajne kolory.

Wywoływałem tam wiele razy odbitki 10x15 i 20x30. Polecam, bardzo fajna jakość. Ja lubię ten ich papier matowy, ale to jak kto woli

Robię tylko większe odbtki (od 30x40 wzwyż) i przyzwyczaiłam się do jakości i cen Fotonetu. Trzeba tylko pamiętać, żeby w uwagach napisać im, że mają dokładnie zabezpieczyć paczkę, bo parę razy przysłali pozagniatane odbitki.

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów