Czyli po co w ogóle klepać w jpg? I skoro nie trzeba się przejmować WB to wystarczy dobry aparat + dobry obiektyw i tylko ktoś czy coś co spowoduje klepnięcie migawkiTak wychodzi z tego wątku jak do tej pory.
Czyli po co w ogóle klepać w jpg? I skoro nie trzeba się przejmować WB to wystarczy dobry aparat + dobry obiektyw i tylko ktoś czy coś co spowoduje klepnięcie migawkiTak wychodzi z tego wątku jak do tej pory.
pozdrawiam
natali
canon 30d+ Tamron 17-50 2.8 + kit + spro chęci...
Też się nad tym zastanawiam. Jak dla mnie to mogli by to usunąć z aparatu.
Czyli wg. Ciebie ustawienie lub nie WB w aparacie decyduje o zdjęciu? Fotograf to tylko taka przystawka do aparatu
I należy umieć czytać ze zrozumieniem i rozumieć o czym się czyta.
Pytanie było nie jak robić zdjęcia, tylko co i jak należy ustawić w aparacie robiąc w RAW. A, że to wszystko o co pyta Evie ustawia się później w programie np. DPP, LR itp. ustawienia te w puszce można pominąć.
Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 25-09-2012 o 11:51
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
a jak wygląda sprawa z wywołaniem zdjęcia. czy tego rawa potem dawać do wywołania czy jak?
Chodzi mi oczywiście o wywoływanie amatorskie dla własnych potrzeb.
Jak znajdziesz fotolab który naświetla z RAW-ów to można
Poczytaj: http://www.canon-board.info/tips-and...obrobki-12828/
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Jak się robi w RAW'ach to faktycznie można pominąć takie ustawienia, jak poziom ostrości itp. Tyle, że warto wiedzieć, jak te ustawienia wpływają na jpg'i z puszki, bo jednak czasem robi się jpegi i jak się ma dobrze ustawione parametry, to potem na szybko jak się przestawia na jpegi to nie ma zonku.
Co do WB itp. - to, że dzięki strzelaniu RAW-ów można dużo wyciągnąć i poprawić, to ja jednak wychodzę z założenia, że każde zdjęcie powinno być zrobione możliwie jak najlepiej - tak, jakby miało się niczego nie poprawiać - oczywiście to pewien ideał - po prostu uważam, że ignorowanie ustawień poprawnego WB bo się poprawi bo to RAW prowadzi do uwstecznienia, utraty umiejętności robienia poprawnych zdjęć - oczywiście to są pewne skróty myślowe i moje subiektywne oceny. W każdym razie RAW czy jpeg staram się zrobić zdjęcie możliwie najlepsze na miarę moich skromnych umiejętności.
Dzięki temu obróbka RAW'ów jest potem szybsza, przyjemniejsza i ogólnie łatwiejsza :-)
W skrócie - robiąc zdjęcia w RAWach staram się traktować to, jak robienie na kliszy - czyli ustawienia aparatu, jakie są mi potrzebne to czułość, przesłona, czas ekpozycji, tryb pomiaru światła, WB
Wszelkie pozostałe funkcje typu wyostrzanie, kontrast, priorytet jasnych partii - do jpeg'ów
1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2