Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Uszkodzone zdjęcie/plik

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Uszkodzone zdjęcie/plik

Cytat Zamieszczone przez Roy Zobacz posta
    Przyczyny mogą być co najmniej dwie. Pierwsza to użycie karty bez wstępnego formatowania w body. Druga - karta była umieszczana w czytniku i została wyciągnięta "na chama" czyli bez 'bezpiecznego odłączania' w MS Windows lub odmontowywania z systemu plików w przypadku Linuksa. Jeśli chodzi o drugą kwestię - to w moim przypadku każdorazowe odłączenie właśnie "na chama" kończy się śmiercią jakiegoś zdjęcia na Sandisk Extreme III 4GB.
    karty były formatowane w aparacie, ale na jakiś inny system plików, niż stare Extreme, ponieważ formatowanie "zajęło" tylko 12kB, a starych - 96

Cytat Zamieszczone przez Look Zobacz posta
    Nie ma sensu oddawac , Sandisk Ultra chyba nie bardzo lubi sie z 5d1, mialem to samo.. na jakies 500 plikow 4 uszkodzone, pogdlad jpg jest, natomiast otwarte w ACR czarna plama ;] staram sie z 5d1 nie uzywac Sandiskow Ultra
    kartę już wymieniłem, niestety przed przeczytaniem Twojego postu
    nowe karty (egzemplarze) Ultra II miały ten sam problem - raz znikał RAW, raz cały plik, a raz stało się jeszcze coś innego: aparat nie pokazał podglądu zdjęcia z komunikatem "image cannot be displayed"
    W TAKIM RAZIE JAKIE KARTY POLECACIE DO 5D1? KTÓRE SĄ SPRAWDZONE? Z GÓRY DZIĘKUJĘ

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To na 90% "zasługa" karty.
    na dwóch innych egzemplarzach kart tego samego typu też pojawiły się problemy, natomiast stare Extreme są w porządku
    mam nadzieję, ze nie muszę wymieniać płyty głównej lub całej puszki

tym razem więcej zdjęć jest uszkodzonych:

no wiec co czynić? wysłać aparat do serwisu?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    karty były formatowane w aparacie, ale na jakiś inny system plików, niż stare Extreme, ponieważ formatowanie "zajęło" tylko 12kB, a starych - 96

kartę już wymieniłem, niestety przed przeczytaniem Twojego postu
    nowe karty (egzemplarze) Ultra II miały ten sam problem - raz znikał RAW, raz cały plik, a raz stało się jeszcze coś innego: aparat nie pokazał podglądu zdjęcia z komunikatem "image cannot be displayed"
    W TAKIM RAZIE JAKIE KARTY POLECACIE DO 5D1? KTÓRE SĄ SPRAWDZONE? Z GÓRY DZIĘKUJĘ

na dwóch innych egzemplarzach kart tego samego typu też pojawiły się problemy, natomiast stare Extreme są w porządku
    mam nadzieję, ze nie muszę wymieniać płyty głównej lub całej puszki

tym razem więcej zdjęć jest uszkodzonych:
    http://mgrochocki.files.wordpress.co...dzone-rawy.jpg

no wiec co czynić? wysłać aparat do serwisu?
    Hej,
    udało Ci się coś ustalić z tymi uszkodzonymi fotkami? Bo właśnie zauważyłem u siebie ten sam problem z 5dmkII i kartami preteca.

Pozdrawiam Kuba
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    Hej,
    udało Ci się coś ustalić z tymi uszkodzonymi fotkami? Bo właśnie zauważyłem u siebie ten sam problem z 5dmkII i kartami preteca.

Pozdrawiam Kuba
    Airhead wiem, że to odgrzewanie kotleta ale nie próbowałeś może ruszyć tego innym programem?
    Sam mam jednego Sandisca ultra i jednego lexara 233. Jak do tej pory nic złego nie zauważyłem. Ale na 5D zrobiłem raptem może z 500 fotek.
    Po prostu te nowe karty nie działają z piątką. Używam na razie starych i w nich jest tak, że zdarzają się uszkodzone zdjęcia, ale dużo rzadziej i po drugiej próbie zgrania nagle zdjęcie okazuję się całe. W każdym razie jakoś daję radę. I zbieram na 6D
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uprawnienia umieszczania postów