Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Dobre sposoby na jasność i kontrast

Uzależniony

Domyślnie Dobre sposoby na jasność i kontrast

Witam,

Czy jest na rynku jakaś pozycja (najchętniej po polsku, ostatecznie angielski), która szczegółowo pokazuje szereg narzędzi wraz z ich wykorzystaniem i przykładami jak najlepiej radzić sobie z jasnością i kontrastem zdjęć w PhotoShopie, dokładnie w CS3 PL bo taki posiadam? Chodzi mi o pracę z krzywymi na warstwach dopasowania, tworzenie masek, lokalne/selektywne zmiany kontrastu i jasności, także rozjaśnianie pędzlem, również korzystając z wypełnionej czernią maską, wykorzystywanie narzędzia Gradient, dodawanie warstw i mieszanie masek, itp, itd. Jest wiele pozycji poświęconych wyłącznie wyostrzaniu w PS, czy są podobe pozycje zajmujące się wyłącznie zaawansowaną korektą kontastu i jasności/przyciemniania? Jeśli tak, które warto poznać? Będę wdzięczny za wskazówki.

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie Odp: Dobre sposoby na jasność i kontrast

Chyba najwiecej pytan zadales do Photoshop CS3 Layers Bible, Matt Doyle and Simon Meek,
    Amazon.com: Photoshop CS3 Layers Bible (9780470082119): Matt Doyle, Simon Meek: Books

Uzależniony

Dzięki. To rzczywiście Biblia o warstwach, wszystkie ich aspekty, jest też przetłumaczona na polski. Ale ciekawi mnie czy istnieje książka która wyłącznie zajmuje sie technikami korekty kontrastu i jasności zdjęć w PhotoShopie, na tej samej zasadzie jak ksiązki-poradniki o ostrzeniu, których jest bardzo dużo. Zapewne podobną książkę-poradnik ktoś także napisał skupiając się wyłącznie na tym elemencie korekty zdjęć w PS, tak się wydaje. Ale nie mogę żadnej namierzyć.

Dopiero zaczyna Awatar Roy
    Miasto
    NL PL

Pod tym kątem to celować w którąś z książek Scott'a Kelby'ego. Odstraszyć może specyficzny język i humor, ale te pozycje bardziej skupiają się na efektach i wynikach pracy, niż np. na opisie narzędzi. Warto rzucić okiem na "Księgę kanałów obrazu".
    Ostatnio edytowane przez Roy ; 30-07-2012 o 19:52

Uzależniony

Dzięki za sugestię. Przejrzałem w necie spis treści "Księgi kanałów obrazu" i zastanawiam się, czy tam dużo jest na interesujący mnie temat, sam zobacz:

Tworzenie zaznaczeń i masek w oparciu o kanały
    Mieszanie kanałów
    Kanały kolorów dodatkowych
    Zmiana jasności i nasycenia kolorów
    Wyostrzanie w przestrzeni Lab
    Usuwanie szumu z fotografii
    Optymalizacja obrazów
    Efekty specjalne

Dopiero zaczyna Awatar Roy
    Miasto
    NL PL

Alternatywne pozycje, warte uwagi:

"Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop dla fotografów" - Martin Evening
    "Photoshop. Korekcja i separacja. Vademecum profesjonalisty" - Dan Margulis

Renes, jedna rzecz o którą pytasz to opis pewnych narzędzi i cech programu, które można znaleźć w typowych podręcznikach-przewodnikach o Photoshop. Druga rzecz o którą pytasz to bardziej zaawansowana kontrola jasności i kontrastu. Osobiście uważam, że książki specjalizujące się w jakieś konkretnej technice/obszarze pracy w Photoshop (vide lektura o kanałach) najlepiej odkrywają możliwości zaawansowanej pracy z takimi parametrami jak jasność/kontrast.
    Książka Evening'a jest idealnie wyważona pomiędzy przewodnikiem po narzędziach/funkcjach a przykładowym ich wykorzystaniu i efektach. " Księga kanałów " oraz "korekta i separacja" to wg. mnie trochę bardziej specjalistyczne lektury nt. wydajniejszego wykorzystania ww. narzędzi. Uważam innymi słowy, że jeśli jedna pozycja ma Cię w pełni zadowolić, to raczej ta Evening'a... ale i tam temat nie zostanie w pełni wyczerpany, patrząc na Twoje potrzeby. Zwłaszcza, że kwestia konstrastu i jasności w Photoshop jest korygowana zarówno poprzez tak proste narzędzia jak samo polecenie "brightness/contrast" jak i różne sposoby mieszania warstw, będące jak dla mnie najtrudniejszym aspektem w programie.
    Ostatnio edytowane przez Roy ; 03-08-2012 o 00:38

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Olej książki. Zacznij myśleć samodzielnie!

Polecam prosty sposób na odpowiednią tonalność zdjęć - otóż w odrawiarce masz fotę i wyzerowujesz jej saturację, aby była czarno-biała. Dopiero wtedy kręcisz suwakami, np. podbijasz ogólną jasność, dodajesz kontrast, zjeżdżasz ze światłami i przepałami, rozjaśniasz cienie. Po uzyskaniu fajnego kontrastu zdjęcia czarbo-białego wracasz z kolorem - zwykle wylądujesz na saturation -30, bo przy zero mogłoby być za mocno. Try it.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Sempoo, ale odrawiarki przy konwersji mieszają kanałami kolorów...po mojemu to kiszkowata metoda.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Uzależniony

Dzięki za kolejne propozycje, na pewno je przejrzę. Może wyjaśnię tylko, że wiedzę tę bedę wykorzystywał przy obróbce skanów czarno-białych filmów srednioformatowych 6x9.
    Ostatnio edytowane przez renes ; 03-08-2012 o 15:10

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Dzięki za kolejne propozycje, na pewno je przejrzę. Może wyjaśnię tylko, że wiedzę tę bedę wykorzystywał przy obróbce skanów czarno-białych filmów srednioformatowych 6x9.
    To będzie ciekawe doświadczenie, bo musisz pamiętać, że skany z negatywów posiadają zupełnie inną charakterystykę tonalną niż zdjęcia z cyfry. Histogramy tychże (poprawnie naświetlonych) aż kipią informacjami w półtonach i taka obróbka w czerni-bieli to naprawdę przyjemność. Cyfra wypada dosyć licho szczególnie w jaśniejszych partiach tonalnych (przy BW) i w pewnych wypadkach po prostu braknie jakiegoś zakresu do podciągnięcia żeby całość trzymała odpowiednią spójność wizualną.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów