Poszukiwałem obiektywu z przedziału 24 -28 mm. Dzięki temu tematowi znalazłem coś dla siebie Vivitar Auto Wide-Angle 28mm F2.8 28/2.5 FD - SN 22741093 - sprzedawca w opisie podaje producenta - Voigtlander.
Obiektywy na bagnecie FD - to nie jest dziedzina na której się znam. Z powodu braku dobrych szkieł systemowych do mojego nexa, często zmieniałem obiektywy na bagnecie m42, samych helios 44m4 przebrałem ok. 10 sztuk - i te cechuje dość spory rozrzut jakościowy - jednak dwa które wybrałem były idealne, polubiłem się z zeissem 50/2.8 made in ddr, jupiterem 37a, i sporą rzeszą innych zemst stalina w peaking mode. Kiedy jeden z kolegów polecił mi szkła na bagnecie FD, byłem dość sceptycznie nastawiony, jednak pierwsze wrażenia z użytkowania 50/1.4 ssc skłoniły mnie szybko do zainwestowania w kilka innych obiektywów.
Intensywnie myślałem o kolejnych :
2.8 / 24 SSC
2 / 28 SSC
Jednak na razie wybór padł na Vivitara - o których to obiektywach słyszałem dobre opinie dla bagnetu FD - szczególnie ''series 1''. Cieszy mnie ze obiektyw na który już czekam - jego Serial zaczyna się na 22.... Jezeli będzie podobny do tych szkieł canonowskich z powłokami SSC - to będę w pełni usatysfakcjonowany z dobrze wydanych stupięcdziesieciu złociszy. co jest tylko częscia ceny szkła ssc)
Dziękuję Trumil9 za ukierunkowanie....
U mnie te szkło będzie właściwie z szacunkiem użytkowane - cieszy mnie - że dajemy tym szkłom drugą młodość, a one odpłacają nam się - swą duszą...