Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Obiektywy manualne do cyfranki.

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie Odp: Obiektywy manualne do cyfranki.

Cytat Zamieszczone przez Jackowski Zobacz posta
    (...). Moje pytanie dotyczy adapterow ktore sa dokladne . czy sa takie ?
    Czytaj tu: http://www.canon-board.info/sprzet-f...f-1-7-a-84197/ moj post z 19 lipca. Na marginesie, pentacon 200 nie jest taki dobry jak duzy zoom Canon'a a zwlaszcza markII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

trumil9,
    dzięki za cenne i b. konkretne uwagi

Dopiero zaczyna

Pełne uzależnienie

Dzis od znajomej dostalem do zabawy stara Minolta 50/1.7 - jeszcze do tego starego mocowania (MD), ktore nie pasuje do obecnych Sony/KM.

Sample na F1.7 (apsc)- daje toto rade...
    http://www.siudym.webd.pl/tests/minolta_50_f17_1.jpg
    http://www.siudym.webd.pl/tests/minolta_50_f17_2.jpg
    http://www.siudym.webd.pl/tests/minolta_50_f17_3.jpg
    http://www.siudym.webd.pl/tests/minolta_50_f17_4.jpg

Dopiero zaczyna

odnosnie tego pentaxa czy lustro nie wali w obiektyw na 5D, ponoc tak sie dzieje

Szukającym obiektywów M42 polecam lekturę:
    http://foto.pszoniak.net/porady_foto/porady/m42.pdf
    nie jest to młody artykuł ale 80% opinii jest zgodnych z prawdą.

Taira 11 na M39 miałem (o ile myślimy o tym samym obiektywie, pancerna stalowo-serbrna konstrukcja z wielolistkową przysłoną i głęboko osadzoną przednią soczewką) ale ten obiektyw rozczarowuje przy pracy pod światło - kontrast, barwy, ostrość spadają do zera. Nie ratuje go nawet wielolistkowa przysłona, ale tak po prawdzie to bokeh definiuje nie tylko kształt przysłony.

Jeśli 135 ma się nadawać do pracy pod światło to wybór się zawęzi do kilku modeli:
    - Takumarów z powłokami SMC, bo te w wersji Super mają powłoki jednowarstwowe,
    - Sonnarów z powłokami MC,
    - Fujinonów z powłokami EBC,
    - Telezenitara (MC APO Telezenitar 135/2.8) - ten ma dodatkowo soczewki korygujące aberrację chromatyczną. Nie jest on jednak polecany do portretów, bo przy rozdzielczości jaką posiada widać u modelki pory na skórze

Bywalec
    Miasto
    usa

Cytat Zamieszczone przez stereotyp77 Zobacz posta
    Szukającym obiektywów M42 polecam lekturę:
    http://foto.pszoniak.net/porady_foto/porady/m42.pdf
    nie jest to młody artykuł ale 80% opinii jest zgodnych z prawdą.

Taira 11 na M39 miałem (o ile myślimy o tym samym obiektywie, pancerna stalowo-serbrna konstrukcja z wielolistkową przysłoną i głęboko osadzoną przednią soczewką) ale ten obiektyw rozczarowuje przy pracy pod światło - kontrast, barwy, ostrość spadają do zera. Nie ratuje go nawet wielolistkowa przysłona, ale tak po prawdzie to bokeh definiuje nie tylko kształt przysłony.

Jeśli 135 ma się nadawać do pracy pod światło to wybór się zawęzi do kilku modeli:
    - Takumarów z powłokami SMC, bo te w wersji Super mają powłoki jednowarstwowe,
    - Sonnarów z powłokami MC,
    - Fujinonów z powłokami EBC,
    - Telezenitara (MC APO Telezenitar 135/2.8) - ten ma dodatkowo soczewki korygujące aberrację chromatyczną. Nie jest on jednak polecany do portretów, bo przy rozdzielczości jaką posiada widać u modelki pory na skórze
    Bardzo ciekawe stwierdzenia, czy moglbys rozwinac troche ta rozdzielczosc ktora przeszkadza przy portrecie? I jeszcze moze jakies informacje, jak sie zachowywal Tair11, ktorego miales - w normalnej fotografii, nie pod swiatlo? Ja mialem w sumie 6 lub 7 sztuk i nie zauwazylem aby byly slabe. Wrecz przeciwnie.

Bywalec
    Miasto
    usa

Cytat Zamieszczone przez Jackowski Zobacz posta
    Nie. Porownanie obiektywu 100/4 Macro z obiektywem manualnym 200/4 tele jest bez sensu takze dlatego, ze przy krojeniu zdjec na czesci i manipulowaniu cropami zachodzi wiele zmian a w dodatku kompresja plikow pozostawia wiele do zyczenia, wiec "test" jest ...... malo warty. Zreszta do calego tego "comparison" mozna tez podejsc tak:
    widac na obydwu zdjeciach inny balans bieli
    inny rozmiar pliku/inna wielkosc fontu
    inaczej ustawiony statyw lub inna pozycja fotografa
    caly test sluzy temu aby manipulacjia udowodnic ze a jest lepsze od b lub odwrotnie, bo ja nie wiem o co w tym wszystkim chodzi.
    Wracajac do korzystania z obiektywow manualnych to kiedys robilem wiele prob aby laczyc ze soba rozne systemy. Wtedy jeszcze robilem na pentaxie i do niego kupowalem adaptery. Poniewaz eLki sa drogie wiec zanim kupilem pierwszy dedykowany obiektyw do EOSa kupilem napredce adaptery do kilku systemow aby wkrecic ich obiektywy w canona. Obiektyw od Mamiya 645 juz pokazywalem, teraz 2 inne

Hasselblad Distagon 40/4 sample

crop 200%

Sonnar 180/2.8 P6 Zebra sample

crop 200%

I obydwa obiektywy na eosach

Ze sredniego mozna podpiac jeszcze jakies pentaxy ale adpter drogi - ponad $150, obiektywy z mocowaniem Kiev88, nie wiem jak Contax. Kowa66 nie ma przejsciowki, nie sprawdzalem jak jest z wiekszymi Mamiyami. Z malego dobrze jest z Olympusem M42 i OM, M42 za wyjatkiem szerokkatnych, nie pasuje na pewno krotki Makro KILAR, stare takumary M37, jakas Enna, chyba 24, japonczyki i francuzy z EXA/Exacta, nikony, Konica AR. No i oczywiscie FD. Nie ma adaptera dla petri bagnet. Sa w sprzedazy przejsciowki MD/EOS ale nigdy nie kupowalem wiec nie wiem jak dziala a mam pare fajnych manuali z tym mocowaniem. Dobrze wspolpracuja z EOSem obiektywy T2,T4 i TX, YS. Bardzo fajnie tez wychodza obiektywy Tamrona z adaptall i adaptall 2, zwlaszcza wszystkie SP wlaczajac w to 180/2.5, 80-200/2.8, 300/2.8. Nie pamietam dokladnie ale 17tka chyba mi winietowala na 5d, a na pewno Tessar 40/4.5. Wiecej teraz nie pamietam

Bywalec Awatar cezarycezary
    Miasto
    kacwawa

Poszukiwałem obiektywu z przedziału 24 -28 mm. Dzięki temu tematowi znalazłem coś dla siebie Vivitar Auto Wide-Angle 28mm F2.8 28/2.5 FD - SN 22741093 - sprzedawca w opisie podaje producenta - Voigtlander.

Obiektywy na bagnecie FD - to nie jest dziedzina na której się znam. Z powodu braku dobrych szkieł systemowych do mojego nexa, często zmieniałem obiektywy na bagnecie m42, samych helios 44m4 przebrałem ok. 10 sztuk - i te cechuje dość spory rozrzut jakościowy - jednak dwa które wybrałem były idealne, polubiłem się z zeissem 50/2.8 made in ddr, jupiterem 37a, i sporą rzeszą innych zemst stalina w peaking mode. Kiedy jeden z kolegów polecił mi szkła na bagnecie FD, byłem dość sceptycznie nastawiony, jednak pierwsze wrażenia z użytkowania 50/1.4 ssc skłoniły mnie szybko do zainwestowania w kilka innych obiektywów.

Intensywnie myślałem o kolejnych :

2.8 / 24 SSC
    2 / 28 SSC

Jednak na razie wybór padł na Vivitara - o których to obiektywach słyszałem dobre opinie dla bagnetu FD - szczególnie ''series 1''. Cieszy mnie ze obiektyw na który już czekam - jego Serial zaczyna się na 22.... Jezeli będzie podobny do tych szkieł canonowskich z powłokami SSC - to będę w pełni usatysfakcjonowany z dobrze wydanych stupięcdziesieciu złociszy. co jest tylko częscia ceny szkła ssc )

Dziękuję Trumil9 za ukierunkowanie....
    U mnie te szkło będzie właściwie z szacunkiem użytkowane - cieszy mnie - że dajemy tym szkłom drugą młodość, a one odpłacają nam się - swą duszą...
    Ostatnio edytowane przez cezarycezary ; 28-07-2012 o 19:58
    Canon F-1 + FD 24/1.4 Aspherical, 35/2 Concave, 85/1.8... oraz NEX-7 ( peaking Mode )

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Ja również polowałem na jakieś szkiełko 28mm.
    Kolega posiada takiego Vivitara z mocowaniem Nikona. Byłem zaskoczony jak fajnie rysuje od pełnej dziury. Polowałem na niego, były jedynie z mocowaniem Minolty, wiec... szukałem innej alternatywy. Znalazłem i kupiłem w czwartek tego Kirona. Teraz przejściówka i zobaczymy :-)
    Zdjęcia z tym szkłem na FF mnie zadowalają i jestem pełen optymizmu :-D

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów