Pentax albo D5100. (wybrałbym pewnie D5100, za wszechstronność i za szkła w zestawie :P )
Pentax albo D5100. (wybrałbym pewnie D5100, za wszechstronność i za szkła w zestawie :P )
Jaką? Lustro, lustru nierówne.Robiłem zdjęcia lustrzanką znajomego i mi się podobało.
Można przyjąć strategię: co najtańsze. Bo pewnie wszystko będzie równie dobre...
Nie wiem czy jest sens czekać. Takim sposobem to zawsze trzeba by czekać na kolejny model.
A znajomy ma serię xxD czy xxxD? Pytam po kątem ergonomii bo informujesz, że Ci się podobało.
- - - Updated - - -
To spokojnie możesz brać 650D jak Ci gabarytowo odpowiadał jego Nikon.
Ostatnio edytowane przez michael_key ; 18-07-2012 o 14:45
Canon 650D albo Nikon D5100 - tak podpowiada rozum, ze względu na wielkość systemów i wszystko co się z tym wiąże.
Ale jeżeli w planach nie ma rozwoju sprzętowego (bo jeżeli jest to Canon i Nikon są "rozwojowo tańsze") to zdecydowanie brałbym Pentaxa K30. Tak mi podpowiada serceA ono bardzo wyraźnie bije w stronę Pentaxa, spodziewanego niedługo FF i trzech szkieł - 31/1.8, 43/1.9 i 70/2.4. Marzenie..
5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm
A ja powiem tak. Miałem 400D i co wychodziła nowsza puszka, to byłem zachwycony "lepszymi" parametrami. Ale nadal można znaleźć sample z tego body, które pokazują, że i czymś takim można fotografować.
Reasumując. Warto przemyśleć zakup elementów używanych, ale teoretycznie "wyższych" w katalogu danego producenta.
I tak na przykład 40D to koszt ok 1000-1500zł. Tamron 28-75 f2.8 to 800-1000zł (oczywiście używany).
Masz na początek fajny zestaw do nauki. Jak Ci nie przypasuje, to odsprzedasz bez strat.
P.s.
Budżet pozwoli na zakup 17-40L za kilka stówek więcej 24-105L. I co z tego, że w trawie nie położysz?
To mi podpowiada rozum.
Również zastanawiam się nad kupnem lustrzanki w oko wpadł mi model Nikona d5100 . Widzę że jest tutaj on polecany, ale prosiłbym o podanie jakiś alternatywy w podobnej cenie co by móc swobodnie wybrać. Czekam na ewentualne propozycje i pozdrawiam.
Dzisiaj byłem zobaczyć w sklepach lustrzankę. Znalazłem Nikon 5100 AF-S DX 18-55/3.5-5.6 VR za 3499 zł, ale widzę tutaj Lustrzanka NIKON D5100 + 18-55 VR + 55-200 VR (VBA310Kz01) już od 2979 zł - Ceneo.pl jest dużo taniej. Opłaca się inwestować w ten aparat z dwoma obiektywami?
Bo nadal zastanawiam się nad:
Canon 60D + EF-S 18-55 IS
Canon 650D + 18-135 KIT
Aparat każdy jest dobry. Albo prawie każdy. Zdjęcie bardziej zależy od tego jaki obiektyw do niego przypniesz. A najbardziej zależy od tego co i w jaki sposób sfotografujesz i na jakie światło trafisz lub jakie światło sobie ustawisz.
Więc dowolny będzie dobry na początek. Potem pewnie i tak sprzedasz. Bierz z dwoma obiektywami i masz komplet. Potem zobaczysz jakiego zakresu ogniskowych używasz częściej.