Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: MKII zalany piwem :/ - temat znany ale ten nieco inny

Coś już napisał
    Miasto
    Czaniec

Domyślnie MKII zalany piwem :/ - temat znany ale ten nieco inny

Witajcie!
    W sobotę robiłem foty na pikniku, gdzie niestety sprzedawali również piwo :/
    Aparat miałem na ramieniu i koleś niosąc dwa piwa wpadł na mnie (ja stałem w miejscu) i wylał piwo na aparat.
    Aparat był wyłączony, bo co ciekawe już skończyłem i miałem uciekać do domu. Od razu wyjąłem baterię i go powycierałem, wyciągając ustami powietrze i za razem piwo z zakamarków aparatu.
    Sprzętu jeszcze nie włączyłem, cholernie się boję. No i teraz pytanie co robić, bo aparat kupiłem w saturnie (raty bez odsetek heh) i dokupiłem gwarancję, z tym, że z tego co wiem to już nie jest gwarancja canona i co za tym idzie nie chcę jej stracić skoro za nią zapłaciłem. Teraz nie wiem gdzie wysłać sprzęt, czy najpierw ryzykować i go włączać, czy od razu wysyłać do servisu z saturna czy może canona??
    Pomóżcie please, bo jestem lekko załamany ((((
    Ostatnio edytowane przez mrenias ; 08-07-2012 o 23:25

Bywalec
    Miasto
    Śląsk i Zagłębie

Domyślnie

No ja bym sobie łyknał piwa!
    A potem osuszył sprzęt, włożył baterię i sprawdził działanie.
    Swego czasu, padł mi telewizor, stary lampowy. Wystawilem go na dwór. Stał parę dni, spadł deszcz, potem zeby go umyć na 100% polałem go wodą z węża. Poczekalem aż wyschnie, zaniosłem do domu i podłączyłem do prądu.
    Zadziałał!

Więc bez stresu, uruchom sprzęt.
    pozdrawiam

Przemek

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo_k Zobacz posta
    No ja bym sobie łyknał piwa!
    A potem osuszył sprzęt, włożył baterię i sprawdził działanie.
    Swego czasu, padł mi telewizor, stary lampowy. Wystawilem go na dwór. Stał parę dni, spadł deszcz, potem zeby go umyć na 100% polałem go wodą z węża. Poczekalem aż wyschnie, zaniosłem do domu i podłączyłem do prądu.
    Zadziałał!

Więc bez stresu, uruchom sprzęt.
    Nie są to zbyt mądre rady, stary, lampowy telewizor to jednak mniej zaawansowana technicznie konstrukcja od 5DII, z mojej strony, wysuszyłbym dokładnie aparat i od razu zaniósł do autoryzowanego serwisu (skoro chcesz zachować gwarancję) na ocenę strat i wyczyszczenie resztek złotego napoju z puszki.

Jeśli to by było 1000D - olałbym, ale przy aparacie za 7.000 zł lepiej nie ryzykować :-)
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

może na początek przeczytaj dokupiona gwarancję. prawdopodobnie jest tam ubezpieczenie od takich przypadków.

Domyślnie

Ja bym dobrze go wysuszyl poczekal pare dni wlozyl baterie i sprawdzil dzialanie na sloneczku jak sie dobrże wygrzeje powinno byc ok to samo mialem z laptopem wylalem na klawiature cala szklanke coli 3 dni suszyl sie i dziala do dzisiaj
    5D, 5DmkII, 16 f/2.8(fisheye) , 50 f/1.4 , 85 f/1.8 , 17-40 f/4L , 24-105 f/4L , 135 f/2 , 70-200 f/2.8 ISmkII, 400 f/5.6L , LENSBABY COMPOSER , 2xEX580II

Początki nałogu

Domyślnie

na 99% aparat wyszedł bez szwanku, piwo spłynęło i tyle

bez przesady

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Po pierwsze nie puścił bym delikwenta wolno aż do przyjazdu policji (a jak festyn to może nawet byli na miejscu) - ale to już "musztarda po obiedzie". Było wołać policję żeby pana wylegitymowali i byś mógł mu założyć sprawę z paragrafu 415KC.
    Wczytaj się dobrze w gwarancję, którą wykupiłeś. Prawie na pewno wcisnęli Ci przedłużenie na 3 czy 5lat + ubezpieczenie "od wszystkiego" czyli również od uszkodzenia z Twojej winy. Jak tak - to oddajesz do saturna na tą gwarancję i tyle.

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    na 99% aparat wyszedł bez szwanku, piwo spłynęło i tyle

bez przesady
    na 99% nie wiesz co piszesz. Niestety płyn wszelkiej maści ma to do siebie, że wpływa wszędzie gdzie ma miejsce. W dodatku, niestety, na elektronice wywołuje potworne spustoszenie. Teraz zadziała a za 3 miesiące się już nie włączy bo korozja zeżre połowę układów.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Goomis...

Mam pytanko do Ciebie.
    Jakbyś postąpił w takim przypadku na weselu?
    Parę razy miałem tak, że goście brali sobie w łapki szklaneczkę i na parkiecik. Na jednego zwracasz uwagę, ale może umknąć Tobie inny gość.
    Jak zachować się w takim przypadku? Z doświadczenia wiem, że w przypadku awarii sprzętu człowiekowi chęć do robienia zdjęć znika, bo zamiast o weselu myśli o swoim sprzęcie.

Coś już napisał Awatar Qba1983
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

sprawdz dla wlasnego spokoju czy dziala, ale i tak wyslij do cnona na czyszczenie, bo tak jak napisal Goomis, dzis dziala a jutro nie. takie plyny nalezy wyczyscic, jak masz zdolnosci manualne to sam rozkrec i przemyj alkocholem.(ja bym tak zrobil, zaraz po przyjezdzie do domu)
    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

sam rozkrec i przemyj alkocholem.

Nie,no właśnie alkoholem został przemyty...
    [Sorry ,ale nie mogłem się powstrzymać. :smile:]

IMHO:Trudno ocenić stopień zalania i eewntualnych zagrożen bez rozebrania.Może być różnie.
    Najbezpieczniej nie włączać ,nie wkładać baterii,dać do sprawdzenia w serwisie.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów