Canon 650D - nota serwisowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • enforces
    Coś już napisał
    • 2008
    • 81

Canon 650D - nota serwisowa

Dziś pojawiła się nota serwisowa dla 650D

http://www.canon-europe.com/Support/...=tcm:13-948234

Wykryli coś w gumie i może uczulać grip / uchwyt. Sprawdziłem po numerach seryjnych - mój się kwalifikuje do naprawy.

Teraz pytanie jak oni chcą to naprawić - przecież ta guma to integralna część obudowy. Wymiana całej obudowy czy całego aparatu?

Czy przy wymianie obudowy może się później okazać że szczelność korpusu będzie osłabiona?
    Canon 650D | Sigma 50mm 1.4F | C 16-35mm L II | S 17-70mm F2.8-4.5 | Canon 580ex II

Flickr
  • Qba1983
    Coś już napisał
    • 2010
    • 86

z tego co sie orientuje to 650d jakos specjalnie uszczelniany nie jest...
    a co do gumy, pewnikiem wymienia ci tylko gume i nic wiecej. przeciez te gumy odkleja sie zeby zdjac obudowe, wiec tak jak mowie, wymienia tylko gume
    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Komentarz

• enforces
      Coś już napisał
      • 2008
      • 81

aaaa no chyba że tak. Myślałem że to jakoś na gorąco do obudowy jest zgrzewane i po prostu musieli by całą obudowę przekładać.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Mam odpowiedź z autoryzowanego serwisu:
      W chwili obecnej czekamy na informacje od producenta dotyczące procedury realizacji takich napraw. Z pewnością, nie będzie to kwestia wymian sprzętu na nowy.

Pozdrawiam / Best regards,

Zbigniew Żychski
      C.S.I. Foto i Video
      Ostatnio edytowany przez enforces; 19302. Powód: Automerged Doublepost
      Canon 650D | Sigma 50mm 1.4F | C 16-35mm L II | S 17-70mm F2.8-4.5 | Canon 580ex II

Flickr

Komentarz

• duperel
        Bywalec
        • 2006
        • 127

Niestety mój też jest zarażony :/
        1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII

Komentarz

• Darx
          Uzależniony
          • 2011
          • 725

Swietnie, to teraz będę po kolei wychodzić sety z tych korpusów. Odpowiedz jest jak najbardziej przekonujaca Chociaż placice nam gruba kasę, to my wam nie damy nic nowego.

Sent from my iPad using Tapatalk HD
          |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• enforces
            Coś już napisał
            • 2008
            • 81

Zamieszczone przez Darx
            Swietnie, to teraz będę po kolei wychodzić sety z tych korpusów. Odpowiedz jest jak najbardziej przekonujaca Chociaż placice nam gruba kasę, to my wam nie damy nic nowego.

Sent from my iPad using Tapatalk HD
            część korpusów ma jeszcze błędny EXIF tzn. na japonie poszły 650d które wyświetlają w EXIFIE ze zdjęcia są robione w T6i czy jakoś tak

Flickr

Komentarz

• Darx
              Uzależniony
              • 2011
              • 725

Zamieszczone przez enforces
              część korpusów ma jeszcze błędny EXIF tzn. na japonie poszły 650d które wyświetlają w EXIFIE ze zdjęcia są robione w T6i czy jakoś tak
              Kurde całą moją wypowiedź szlak trafił. Głupia autokorekta w ipadzie

Miałem na myśli kryzysy wieku dziecięcego, gdyż 650D jest jeszcze nowym aparatem, który ledwie miesiąc czasu leży. W dodatku nie zapowiadanym*, robionym na szybko by rynek przytrzymać, no i co gorsza z wadami, które będą się pojawiać powoli...

Najbardziej przeraża mnie odpowiedź ze strony canon Polska. Na temat wymiany bym wolał zamilknąć, niżeli bezczelnie wspomnieć, że wymiana "nie wchodzi w grę". Toć, to robi się śmieszne. Ten system zaczyna robić się drogi, bez wsparcia, w dodatku często, to co wygląda tak i tak, wcale takie nie jest.

* - był zapowiadany w ostatniej chwili
              |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• enforces
                Coś już napisał
                • 2008
                • 81

Ja słyszałem zapowiedzi już od października 2011. Dlatego wstrzymałem się z zakupem 60D.

Najbardziej przeraża mnie odpowiedź ze strony canon Polska.
                to odpowiedź autoryzowanego serwisu, ale pewnie mają info z pierwszej ręki.

No cóż - może mnie uczuli tak ten grip że koszty leczenia będzie pokrywał Canon Polska. Coś jakoś dziwnie mnie dziś ręce świerzbią.

Flickr

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

Nie rozumiem. Zła jest guma na gripie a Ty oczekujesz wymiany całego aparatu? Niby z jakiego powodu? Canon wymieni okleinę i wszystko będzie jak trzeba. Miło by było gdyby dorzucili jakiś gratis dla poprawienia humoru ale to tyle. Jakby odchodziła guma z muszli przy wizjerze też byś chciał wymiany aparatu?
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• enforces
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 81

Zamieszczone przez piast9
                    Nie rozumiem. Zła jest guma na gripie a Ty oczekujesz wymiany całego aparatu? Niby z jakiego powodu? Canon wymieni okleinę i wszystko będzie jak trzeba. Miło by było gdyby dorzucili jakiś gratis dla poprawienia humoru ale to tyle. Jakby odchodziła guma z muszli przy wizjerze też byś chciał wymiany aparatu?
                    wystosowałem tylko zapytanie o procedurę naprawy bo nie wiem jak bardzo potencjalna naprawa będzie ingerowała w elementy aparatu.

Flickr

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5500

Bez względu na to co zrobi Canon swoją drogą śmiać mi się chce, a może raczej powinienem płakać, że w dzisiejszych czasach mamy takie "jaja" ze strony producentów i to wsumie nie tylko o Canon-a chodzi
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net
                      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• enforces
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 81

Zamieszczone przez Bangi
                        Bez względu na to co zrobi Canon swoją drogą śmiać mi się chce, a może raczej powinienem płakać, że w dzisiejszych czasach mamy takie "jaja" ze strony producentów i to wsumie nie tylko o Canon-a chodzi
                        w 600D z tego co pamiętam to grip się ścierał i odchodził. Czy to naprawiali na gwarancji - nie wiem.

Flickr

Komentarz

• Demonos
                          Początki nałogu
                          • 2011
                          • 251

Zamieszczone przez Bangi
                          takie "jaja" ze strony producentów i to wsumie nie tylko o Canon-a chodzi
                          Dokładnie. Mojemu znajomemu w d700 guma przy chwycie z przodu (tam gdzie palce się zaciska) spuchła się odkleiła. Tak więc nawet podkleić nie może, bo guma się nie mieści - musiałby przycinać, a że jest po gwarancji, to na razie nie rusza tego :-)
                          1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

Zamieszczone przez Demonos
                            Mojemu znajomemu w d700
                            O tym, że w Nikonie to jest standard (nie tylko korpusy, również obiektywy tak mają), to wiadomo od lat...
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• tezmarek
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 840

Zamieszczone przez Merde
                              O tym, że w Nikonie to jest standard (nie tylko korpusy, również obiektywy tak mają), to wiadomo od lat...
                              Jedni nie potrafią przykleić gumy inni lustra.

Guma w 650D jest pewnikiem skażona radioaktywnie
                              Z Zenitami nie było takich problemów, najwyżej szmata migawki parciała...

Komentarz

Pracuję...