Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: 5D czy 60D czy 650D ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    No w sumie ilość funkcji nie ma znaczenia, do puki mamy magiczny zielony kwadracik który ograniczy nas tylko i wyłącznie do ciśnięcia spustu migawki.
    Jakoś literka M bardziej mnie przekonuje od zielonego kwadracika. Ale by tego trybu używać (w połączeniu z formatem RAW) wystarczy mieć możliwość ustawienia czułości ISO, wielkości otworu przysłony i czasu otwarcia migawki. Przyda się też sterowanie siłą błysku, balansem bieli, sposobem działania autofocusa czy trybem pomiaru światła. Wszystkie inne funkcje służą już tylko do poprawienia tego, co zarejestrowała matryca, a to da się już zrobić poza aparatem, przy użyciu odpowiedniego programu, który da nam pełniejszą kontrolę nad zdjęciem niż funkcje wbudowane w aparat).
    Canon EOS 60 D + Canon 17-85 mm IS f/4-5.6 USM + Canon 70-200 mm f/4 L USM + Canon Speedlite 430EX + trochę drobnicy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W efekcie końcowym zawsze chodzi o jakość obrazka czyli zdecydowanie 5D ma tutaj przewagę bezsprzecznie. Jeśli chodzi o funkcjonalność to kwestia przyzwyczajenia a o gustach się nie dyskutuje.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar pomiarowiec

Domyślnie

Dla sprostowania.. to jeśli już będę się przesiadał to z 450D...Jeśli chodzi o opinie co do 60D to każdy wie jakie był/są i to głównie w stosunku do 50D...
    Zdjęcia to wiadomo, że aparat sam dobrego nie zrobi, trzeba tu tej drugiej połowy co wszystko odpowiednio dobierze , a jak ktoś kupuje lustro i cyka fotki na zielonym "domku" to ja się pytam, czy nie taniej było kupić małpkę? ... Ja tam wole tryb M, aczkolwiek rzadko, ale używam.
    Skoro 60D i 650D oferują niemalże te same opcje i gadżety to naprawdę jest sens kupować 60? matryca ta sama, pól krzyżowych tyle samo, 5kl/s ..itd . Wiadomo 60 ma dwa kółka...i dwa wyświetlacze..., kwestia gustu co kto woli, ale procesor jest ten sam, digic IV, 650 ma chyba więcej opcji od obróbki wstępnej obrazka w puszcze, ale tu mogę się mylić, ktoś wie dokładniej, niech sprostuje.. 650 dotykowy wyświetlacz...dla jednych bajer dla innych wypalcowany wyświetlacz....A, że się tak zapytam...który ma większe i bardziej użyteczne ISO?

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Jak zwykłe najwięcej mają do powiedzenia Ci co nie mieli ani 600D ani 60D. Bo coś przeczytali, kolega im powiedział itp. Ja miałem 500D, 600D i mam 60D. I jeszcze raz napiszę - brać od razu 60D. Albo pożyczyć od kogoś i samemu postrzelać fotki - wtedy każdy zrozumie dlaczego 60 D. To zupełnie inne odczucie . A co do matrycy to jak z samochodem. Można mieć taki sam silnik ale inne nadwozie. Matryca jest silnikiem. Ale każdy silnik można troszke podkręcić - więcej z niego wycisnąć.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Jak zwykłe najwięcej mają do powiedzenia Ci co nie mieli ani 600D ani 60D. Bo coś przeczytali, kolega im powiedział itp. Ja miałem 500D, 600D i mam 60D. I jeszcze raz napiszę - brać od razu 60D.
    Dokładnie. Tylko, że to ty właśnie jesteś taką osobą. Przecież 650D nie miałeś w łapach ?

A co do matrycy to jak z samochodem. Można mieć taki sam silnik ale inne nadwozie. Matryca jest silnikiem. Ale każdy silnik można troszke podkręcić - więcej z niego wycisnąć.
    Różnica jest taka, że silniki w autach można podkręcić w prawdziwym tego słowa znaczeniu. Matrycę ciężko "podkręcić". Co najwyżej wykorzystać techniki obróbki i doświadczenia w celu uzyskania jak najlepszych efektów.

Jeśli chodzi o samą matrycę, to jest już kwestia osobistych preferencji. Niestety canon odgrzał nam kolejnego kotleta realizującego obecne trendy. Różnica w jakości obrazka pomiędzy 600D, a 60D ? - żadna. Minimalistyczna, która po zauważeniu powołuje niechęci. Zawsze są dwie drogi. Lepszy AF, 2 kółka i 2 ekrany, no i bajery albo gorsza pucha, ale i lepsze szkła wybór należy do decydenta
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pomiarowiec Zobacz posta
    Zdjęcia to wiadomo, że aparat sam dobrego nie zrobi, trzeba tu tej drugiej połowy co wszystko odpowiednio dobierze , a jak ktoś kupuje lustro i cyka fotki na zielonym "domku" to ja się pytam, czy nie taniej było kupić małpkę? ....
    Może i taniej. Ale małpką w nagłej potrzebie nie zrobisz natychmiast wyostrzonych, zawsze trafionych dobrych zdjęć przez np. teleobiektyw. A "zielonym domkiem" - jak najbardziej. Resztę parametrów "zielony domek" dobiera też zdumiewająco rozsądnie. W efekcie masz zdjęcie z ostrym tym czymś, o co Tobie chodzi. Przy doborze manualnym punktu ostrości, bardzo często trafisz znacznie później. Znacznie później.
    Oczywiście , że przy "zielonym domku" też trzeba jednak trochę myśleć i nie dać się wrobić w wybieranie nie tego co chcemy.
    Zielony domek, szczególnie w 5d3, jest po prostu zdumiewająco domyślny. Warto też niekiedy np. - jak się ma trochę czasu - palnąć szybko zdjęcie na "domku", rzucić okiem na histogramy i co tam sobie dobrał i zastosować odpowiednie poprawki do np. M.
    Tyle zachwytów nad zielonym domkiem. Jestem zdumiony jego użytecznością w 5d3.
    Skoro autor wątku miał też na myśli ewentualność 5D, to prawdopodobnie i tak kiedyś na jakiejś wersji tego modelu kiedyś osiądzie. W tym kontekście 60D jest chyba lepszym rozwiązaniem.
    Jest to dobry crop, nie żadne 1,3 , a porządne 1,6. Warto zostawić, gdy się kupi piątkę. Dodatkowo 60D i 5-tki mają te same akumulatory. Dla mnie np. jest to b. ważne.
    Przedtem miałem 550D.
    A co do "małpki' to chyba sobie sprawię G1X.
    Pozdrawiam Krzysztof
    60D, 5Dmk III, C 24-105, S 150-500, C 50/1.8, EX 430 II,
    D 20, G1Xmk I, C M5 + Tamron 18-400 ,

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: 5D czy 60D czy 650D ....

Odkopię wątek.
    Znajomy kupuje pierwszą lustrzankę i zapytał mnie o 650D. Odruchowo poradziłem mu, żeby rozważył 60D, który lepiej leży w ręku i jest niewiele droższy. Gość chce się fotografią zajmować bardziej ambitnie niż tylko okazjonalnie.
    I teraz pytanie, jaka jest Wasza (użytkowników tego sprzętu) opinia. Lepiej kupić 650D jako nowsze, ale trochę mniejsze body czy 60D?
    Pytam czysto teoretycznie, bo co prawda fotografią sam sie zajmuje od kilku lat, ale chciałbym poznać odczucia innych. Nie miałem wielkiej styczności z tymi body - 650D w ręku nie miałem, 60D fotografowałem raz z rok temu.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Powiem tak... zaczynałem od 450D i kupując pierwszą lustrzankę z obiektywem KITowym sukcesywnie dochodziłem do tego co mi jest potrzebne.
    Myślę, że 650D byłoby dobrym wyborem. Nie chce pisać, że NIE... OD RAZU 60D... po co? Uważam, że z 650-tki będzie bardzo zadowolony.
    Różnicę cenie spokojnie może przeznaczyć na akcesoria. Takie moje zdanie.

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Najbardziej będzie Ci pasowało 50D

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Najbardziej będzie Ci pasowało 50D
    Myślałem, że Matsil jako posiadacz tej puszki sam mu podpowie :wink:
    Nie pisałem o tym modelu celowo, by nie być posądzonym o zmianę tematu... jak to zawsze bywa... człek pyta o sprzęt a wszystko i tak zawsze się kończy na 1Ds :wink:

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów